Política

Les peticions per votar per correu es disparen un 70%

Correus ha gestionat 109.700 sol·licituds, per les 64.269 de les eleccions del 2012

Una avaria aixeca recels sobre el servei postal, i el síndic denuncia “mala praxi” en l'administració electoral

Per si quedava algun dubte que la cita del 27-S és històrica, arriben els primers indicis que la participació batrà rècords. Correus ha tramitat més de 109.700 sol·licituds de vot per correu per a les eleccions de diumenge, un 70,7% més que les 64.269 dels comicis al Parlament del 2012, quan ja havia estat molt superior també als 45.000 registrats el 2010. La dada s'afegeix als 21.394 vots sol·licitats pels catalans a l'exterior, més que els 17.614 de fa tres anys, però menys en percentatge sobre el cens (10,9, per l'11,2% llavors).

Fonts de la companyia explicaven que entre ahir i es feien els últims repartiments de la documentació per votar als catalans que ho van sol·licitar, fins al 17 de setembre, en qualsevol oficina de l'Estat. El termini perquè els particulars trametin el vot s'ha ampliat fins dijous, fins divendres en aquells municipis on és festa. Pel que fa a l'exterior, les últimes trameses ja van ser embarcades dimarts 15, per la qual cosa confien que tothom pugui ser a temps de votar, ja que s'esperarà a entre el dia 28 i el 30 per rebre'ls i comptar-los, i afegir-los al recompte definitiu.

Avaria informàtica

Precisament ahir, una caiguda del sistema informàtic va afectar les més de 2.400 oficines de la xarxa postal espanyola entre les vuit i les onze del matí, tot i que el funcionament no es restabliria del tot fins a quarts de dues. Fonts de Correus negaven que tingués cap afectació sobre la distribució o la recollida del vot, ja que la gent que va anar a buscar la documentació o a enviar les paperetes no necessitava el sistema informàtic. “És una tasca senzilla que no requereix pagament; s'ha pres nota manualment, s'ha segellat la còpia per a l'usuari i després s'ha registrat quan el sistema ha funcionat”, aclarien. “Hi ha plena garantia que el vot s'ha admès”, cloïen.

Davant les queixes, fins i tot la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va parlar al matí amb els caps de Correus per informar-se, i pressionar perquè no hi hagi més contratemps. “Hi ha molta preocupació –lamenten des del departament–; sempre diuen que posen tots els mitjans perquè vagi bé, però els terminis són molt ajustats, i el vot per correu és el més maltractat, sempre passa alguna cosa”. Al llarg del dia molts usuaris es van queixar a les xarxes socials de l'avaria, i d'una suposada ordre perquè no es permetessin hores extra als treballadors per entorpir el procés electoral. Fins i tot el diputat al Congrés d'ERC Joan Tardà denunciava en un tuït el “joc brut” de Correus, que “prohibeix treballar a les tardes”, fet que “no havia passat mai en setmana d'eleccions”.

Fonts de la companyia ho desmentien, i recordaven que fins i tot van estar treballant diumenge per coordinar-se amb l'oficina del cens i preparar els últims enviaments. A més, asseguraven, “no fa falta ampliar l'horari al públic”, ja que la majoria d'oficines “obren dotze hores o més”.

Queixes del síndic

Tot just ahir, el síndic de greuges també va qüestionar “mala praxi” en “l'actuació i la voluntat de l'administració competent” d'agilitzar el procés, ja que va alertar que està tornant a rebre moltes queixes que s'estan repetint els obstacles per votar denunciats a tots els comicis des de les municipals del 2011. Les reclamacions denuncien sobretot que, tot i demanar la documentació dins del termini, no la reben a temps per poder votar. Rafael Ribó considera “lamentable i molt greu” que no s'hagi fet res per resoldre-ho, i insistia que es reguli un certificat telemàtic per inscriure's al cens exterior, s'elimini el requisit actual del vot pregat i s'introdueixi el vot electrònic per facilitar la participació des de l'estranger.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona