Política

INÉS ARRIMADAS

CANDIDATA DE CIUTADANS EL 27-S

“No hi ha majoria que pugui posar un polític per sobre de les lleis”

“Si fas una enquesta als autònoms, el 100% no voldrà pagar l'IVA. Què hem de fer, que no el paguin?”

“Comparteixo amb els independentistes que amb el PP no canviarem Espanya”

“Si es pacta un referèndum legal, el respectarem i farem campanya pel no”

Quan va néixer, i fins no fa tant, C's era vist a Catalunya com un partit radical, i ara es presenta en canvi com a moderat i central. Déu n'hi do el canvi de discurs...
Una cosa és el que la gent pensava de C's fa uns anys, i una altra, el que s'ha demostrat que som. I ara mateix, ser segona força a Catalunya vol dir que la gent et veu com una alternativa de govern. Sempre hem estat aquí, però alguns qualifiquen de radical defensar que volem ser ciutadans de Catalunya, Espanya i la Unió Europea. És un tema de percepció.V
ostès es reivindiquen com un partit central, però a Catalunya un 80% està a favor del dret a l'autodeterminació, i C's no.
No hi estic d'acord, ni la composició actual del Parlament ni les enquestes diuen que s'ha d'aplicar el dret d'autodeterminació. El PSC no hi està a favor.
Ara no, però quan es va presentar el 2012 duia un referèndum al programa.
Sí, ara ha hagut de rectificar perquè els seus votants no hi confiaven. El 100% de la població vol viure millor, millors serveis públics i educació, menys corrupció... Aquestes seran les nostres prioritats. A l'atur, o a les llistes d'espera per a operacions, no hi ha una cua per a independentistes i una per a no independentistes. Això ho pensen tots els catalans i crec que tinc l'obligació de treballar-hi. No preguntaré a ningú el 28-S què ha votat, ni si va anar a cap manifestació.
Els independentistes també treballen per millorar la vida al 100% de catalans.
Sí, però fora d'Espanya i la UE no sé quin futur ens espera. És un escenari que no vol el conjunt de la societat catalana. Per què no ens centrem a treballar pel que compartim, i no pel que hem comprovat que no genera consens i divideix?
S'ha criticat que en campanya apareix gairebé més Rivera que vostè...
Ell està fent campanya per a les catalanes, com a català, com a excandidat a la presidència i com a president de C's que és, igual que estan fent campanya els presidents nacionals de la resta de partits. I no està fent més campanya que jo, he anat a totes les entrevistes i tots els debats, cosa que no poden dir la resta de candidatures. Qui està fent campanya sóc jo, i estic molt contenta que al meu costat hi sigui un català, president del partit i que fins ara ha estat al meu lloc.
No paren de sortir actors a fer campanya pel no. És una batalla perduda que es vegi el 27-S com a plebiscitari?
Jo no ho he plantejat mai així, no ho pot ser perquè en democràcia no hi ha plebiscits, hi ha eleccions. Em sembla greu que alguns no vulguin parlar de res més, i que Romeva digués que no tenen programa, que ja ho veuríem, perquè a la llista hi ha gent que pensa d'una manera molt diferent. Tu t'has de presentar per governar, per solucionar problemes del dia a dia, això és el que necessita Catalunya. Jo vaig estar tot un dia parlant de dependència; un altre, de sanitat; un altre, d'educació... Jo he parlat de tot, si bé aquest tema és fonamental i no el defujo, ho tenim claríssim: no volem deixar de ser ciutadans d'Espanya i de la UE.
Si Catalunya queda fora pressuposa que l'hauran reconegut com a estat, oi?
Que cadascú cregui el que vulgui. He sentit el portaveu de la Comissió, en el que és una resposta per escrit de fa deu anys, hem sentit Merkel, l'article 4 del tractat defensa la integritat territorial... No hi ha debat, és evident. Qui vulgui continuar per aquest camí ha de saber la realitat.
Catalunya no compliria tots els requisits per quedar-se, o reingressar a l'instant?
És que de veritat [esbufega]... No, no existeixen requisits per integrar-se automàticament a la UE, no sé d'on ho ha tret. Existeixen requisits per començar el procés d'adhesió que han fet tots, països que han trigat 10 i 15 anys a integrar-s'hi, i que Catalunya podria seguir.
L'RDA hi va entrar de la nit al dia, fins i tot sense complir cap requisit...
És clar, és que si m'està comparant... En fi, no entraré en el debat. Si algú es vol creure abans Mas que el portaveu de la CE, Merkel, Van Rompuy, Barroso, Juncker i Reding, està en el seu dret i ho respecto. Jo tinc clar qui m'he de creure.
Un ‘corralito', les pensions... Més que riscos, no són amenaces? Perquè tot això depèn del que faci el govern espanyol...
No ho comparteixo. S'expliquen les conseqüències lògiques, és normal i els catalans han de tenir la informació necessària per prendre la seva decisió.
Apel·len molt a la majoria silenciosa. Però si no vota potser és que no veu tan malament una possible independència...
L'hem de mobilitzar, això és evident, perquè és cert que està molt més mobilitzat l'independentisme. Hem de fer que surti al carrer per participar en la política catalana tant com en les eleccions generals. Hem d'il·lusionar perquè vegi que hi ha una sortida que no és l'independentisme ni l'immobilisme, sinó el reformisme per millorar els problemes que tenim a Catalunya, que el govern de Mas ha volgut silenciar i que Rajoy ha negat.
Vostè diu que vol liderar una alternativa si no hi ha majoria independentista, però Catalunya Sí que es Pot mai entrarà en un govern amb el PP, C's i el PSC...
Qui ha parlat d'un govern en què hi siguin tots? Ja ho veurem, què prefereixen: donaran suport a Mas perquè mani i declari la independència abans que a un partit net, reformista, en la centralitat, que vol fer net a les institucions? Hauran de respondre ells i explicar-ho a tot Espanya.
C's acceptarà la legitimitat independentista per continuar el procés, si guanya?
Si és per infringir els drets de la gent i la democràcia, no. No hi ha majoria capaç de posar un polític per sobre les lleis democràtiques i els drets de les persones.
Però, als polítics, se'ls tria per canviar les lleis, precisament...
És clar, democràticament, segons el procediment. Jo vull canviar moltes lleis.
Ni que el 100% de catalans hi estiguessin d'acord, sempre seran minoria dins d'Espanya per canviar aquesta legalitat.
Doncs que convencin la resta. Un poble petit de la Val d'Aran potser no serà mai prou per convèncer tot Catalunya d'una cosa que vulgui fer. El que han de fer és pensar en el que és important per a tots els catalans. El segle XXI no hi pot haver polítics que pensin que poden fer el que vulguin, això és tornar enrere.
I si els voten per a això, què han de fer?
Han de ser polítics com qualsevol persona que respecta les lleis democràtiques, és la seva obligació. No es poden tenir els avantatges de tenir un sou públic o les prebendes que tenen els expresidents i després no voler respectar les lleis. Si fas una enquesta, el 100% dels autònoms no voldran pagar l'IVA. Què hem de fer, que no el paguin? O canviar les lleis perquè paguin
menys? Jo proposo canviar les lleis democràticament perquè paguin menys però no poden dir que, com que no els sembla bé pagar impostos, no volen fer-ho. És el mateix que està dient el senyor Mas.
Què li sembla com ha respost Rajoy?
Mentre hi hagi Rajoy no solucionarem el problema. Necessitem un govern nou a Catalunya i un a Espanya que no vulgui mirar cap a un altre costat i solucioni els problemes. Espanya té coses que no funcionen bé, comparteixo amb els independentistes que amb el PP no la canviarem mai, però el que hem de fer és treballar perquè canviï. Perquè a més hi ha coses a Catalunya que no funcionen. No podem tenir el discurs de Mas: que aquí ho hem fet sempre tot molt bé i allà s'ha fet molt malament. Ni puc comprar el de Rajoy, que diu que ho han fet meravellosament, i qui ho ha fet fatal és sempre el govern de la Generalitat. Ni l'un ni l'altre.
Si C's hagués presidit el govern espanyol què hauria fet per donar-hi resposta?
Reformar Espanya: reformar el sistema de finançament de les comunitats, fer el corredor mediterrani, despolititzar la justícia, millorar la qualitat educativa i la sanitat, reformar l'administració per no tenir sis nivells duplicats que costen molt als catalans, reduir despesa de càrrecs polítics, lluitar contra la corrupció...
I amb això creu que s'hauria aturat el debat del dret a decidir?
Aturat no, però tots els catalans viuríem millor, els independentistes i els que no ho som.
L'independentisme també vol suprimir un nivell administratiu, el més costós...
Sí, però això comporta sortir de la UE i del millor mercat que tenim, que és Espanya, i això no ho volem. Les empreses catalanes venen més a l'Aragó que a tot França. Intentar sortir del nostre principal mercat, amb els lligams que hi tenim, i sortir de la UE, no em sembla la millor opció política per a Catalunya.
No es podrien mantenir els lligams?
Si et separes és dolent. El discurs que els lligams fins i tot s'enfortiran, quan es diu que la culpa de tot és de la resta d'espanyols, no em sembla gaire coherent.
Donaria suport a un referèndum pactat?
C's no impulsarà cap referèndum que tingui com a conseqüència sortir d'Espanya i la UE, no treballarem per separar els catalans. Ara, com que som demòcrates, si el referèndum és legal el respectarem i farem campanya pel no. Però no podem acceptar-ne un fora de la legalitat.
Diu que la política catalana està instal·lada en la ciència-ficció... Els milions de persones al carrer són virtuals, doncs?
No, respecto molt els independentistes i totes les manifestacions. La gent ha sortit voluntàriament i lliurement, és clar. Són els mandataris els que porten molts anys centrant el debat en aquest tema.
Abans de la primera gran manifestació el govern no parlava d'independència.
Feia anys que deia que la culpa de tot era del govern d'Espanya, això no s'ha creat en dos ni en tres anys. És legítim que la gent vulgui la independència, tant com els que no la volem.
I què han de fer? Voler-la i prou?
Han d'entendre que vivim en democràcia i hi ha coses que s'han de fer segons la legalitat. Què passaria si Barcelona es vol independitzar de Catalunya? O si en un referèndum guanya que Barcelona es vol quedar a Espanya? Es respectaria?
Diu que Mas vol tapar la corrupció amb el procés. La gent al carrer també?
El canvi que ha fet Mas en aquests anys, de dir que la independència no tenia futur a ser el més independentista, ha tingut relació amb els casos de corrupció del seu partit. No estic dient que la gent del carrer i el moviment independentista tingui res a veure amb la corrupció.
No és aquesta gent qui ha empès Mas?
No. És el govern durant molts anys el que ha posat com a prioritat número u el debat identitari, perquè li convé. Vostè no m'ha fet cap pregunta sobre les retallades socials, les mesures en educació i sanitat, la dependència... Només hem parlat d'aquest tema. Això és el que vol Mas, que els periodistes no em preguntin per les 800 propostes que duem al programa.
Pregunto pel que centra el debat polític.
Ho sé, no és problema seu, però és el que vol Mas: que no parlem de Spanair, d'Aigües Ter-Llobregat... Durant tota l'entrevista només hem parlat d'un tema, i les preocupacions dels catalans no són aquestes. Són l'atur, la corrupció, la sanitat, la dependència, arribar a final de mes...
A l'octubre presentaran una proposta de reforma constitucional. Per què no ara?
Perquè és per a tot Espanya. A Catalunya ja l'hem explicat molts anys, la nostra proposta. Ara en farem una presentació més completa en vista a les generals. Estem disposats a reformar la Constitució, és clar que sí.
Serà bàsicament una millora del finançament?
No, de moltes coses. També volem que es defineixin millor les competències de cada administració perquè no hi hagi ineficiències, que hi hagi més recursos, una reforma del Senat per tenir millor representació territorial, millorar la llei electoral per tenir llistes obertes... Millores que també seran bones per als catalans. És la millor alternativa, que els catalans visquin millor en un país reformat. I també hi haurà reformes que no afecten la Constitució, com sobre la corrupció.
C's va començar amb un discurs sobretot contra la immersió. El manté?
Jo tinc un discurs a favor del trilingüisme a les escoles, perquè els fills dels catalans, vinguin de la família que vinguin, puguin estudiar com els dels presidents de la Generalitat. Vull per al meu fill i qualsevol altre l'educació que han tingut els fills de Mas, que és trilingüe.
No creu que el català continua sent la llengua feble a Catalunya?
Apostem per un model trilingüe a l'escola que garanteixi igualtat d'oportunitats en un tema bàsic com l'anglès, que els governants sempre han deixat de costat.

Una carrera meteòrica

Tot i que va néixer a Jerez de la Frontera el 1981, Inés Arrimadas García sempre ha tingut relació amb Catalunya, on de petita tenia família i venia sovint. Llicenciada en administració d'empreses i en dret a Sevilla, el 2006 va començar a treballar com a consultora per a una empresa catalana, i els seus viatges es van intensificar, fins que va decidir establir-se a Barcelona. Tal com explica en els seus mítings, Arrimadas, que no havia militat mai en cap partit, un dia va anar amb una companya de feina a un acte de C's. “Em va agradar, no sols el discurs d'Albert Rivera, sinó també el contingut de la resta d'intervencions, la gent... A poc a poc vaig anar seguint el partit, em vaig fer simpatitzant i m'hi vaig afiliar a principi del 2011”, explica. A partir d'aquí, la seva carrera política ha estat meteòrica. A final d'any ja era portaveu de les joventuts i membre del consell executiu, i Rivera la va reclutar per anar a la comissió de Joventut del Parlament, l'única en què es pot parlar sense ser diputat. El 2012 va acceptar concórrer a les primàries per anar a les llistes, i va ser triada diputada. Ara assumeix el repte de rellevar Rivera com a líder de C's a Catalunya.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Felip VI rep diversos empresaris a Barcelona en una visita sense protestes

BARCELONA

Anna Erra és la candidata de Junts pel Parlament

BARCELONA

L’eurodiputat dels comuns Ernest Urtasun, nou portaveu de Sumar

BARCELONA
estat francès

Noves protestes contra la reforma de les pensions de Macron

barcelona
GIRONA

Guanyem i Junts negocien per entendre’s, al marge del PSC

GIRONA
ARENYS DE MAR

Fors (Junts) fitxa de coordinador l’exalcalde de Cabrera Jordi Mir

ARENYS DE MAR

Els acusats d’apallissar un independentista el 2019 neguen ser nazis

BARCELONA
CALELLA

ERC refusa el pacte a quatre d’Estimem i busca sintonia amb Junts

calella
conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Letònia vol accelerar la construcció de la base més gran de l’OTAN al Bàltic

barcelona