Política

El ministre Margallo no convenç en el debat amb Junqueras

FALS

El dirigent del PP branda com a principal argument contra la independència el comunitat manipulat de Juncker

El número 5 de JxSí insisteix que no hi ha cap tractat internacional que pugui decretar l'expulsió de Catalunya de la UE

Victòria clara per punts. El president d'ERC i número 5 de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, va defensar ahir amb èxit la viabilitat d'una Catalunya independent dins de la Unió Europea en el debat contra el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, que no va convèncer amb els seus arguments apocalíptics. El dirigent del PP va assegurar que Catalunya quedaria fora de la UE i, fins i tot, va vaticinar que tindria una taxa de l'atur del 37%. Això sí un dels pocs documents que va mostrar és el text manipulat del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

El debat d'ahir es va emetre per 8TV a les deu de la nit, però va ser gravat al migdia. Aquesta és una de les claus per entendre una situació esperpèntica que va deixar en evidència el ministre Margallo, que va sustentar bona part de les seves tesis contra la nova república catalana amb el comunicat de Juncker en què s'apunta que un parlament autonòmic no té potestat per declarar la independència. Llavors, però, no se sabia que el text havia estat manipulat barroerament i el castell de cartes del dirigent del PP es va enfonsar. Malgrat això, Junqueras ja va insinuar que hi podia haver un error en el document perquè la traducció semblava feta per un “castellanoparlant” i s'allunyava de les directrius oficials.

El republicà també va posar el dit a la nafra quan va subratllar les contradiccions de Mariano Rajoy sobre la nacionalitat espanyola i europea: “No hi ha cap debat sobre aquesta qüestió. Ningú perdrà la nacionalitat espanyola”, va afirmar Junqueras, que també va enumerar un reguitzell d'articles de la constitució, el Codi Civil i el dret internacional. Però Margallo va insistir que els catalans perdrien tots, absolutament tots, els drets i va recordar que quan Algèria es va independitzar de França els algerians no van conservar la nacionalitat francesa: “Ens compara com si fóssim una metròpoli i un colònia?” li va etzibar Junqueras, que va reiterar que no hi ha cap tractat que prevegi l'expulsió de Catalunya de la UE.

Panorama desolador

A l'hora de parlar sobre del futur, Margallo, que en alguns moments del debat gairebé semblava que donava per fet que Catalunya seria independent, va dibuixar un nou país català desolador i amb poca esperança de prosperar. Va vaticinar que es perdrien 680.000 llocs de treballs, que el comerç bilateral cauria en picat i que hi haurà una fugida de dipòsits i, evidentment, el corralito, “No són amenaces. Quan algú es vol tirar per un pont intento dissuadir-lo”, va rematar el titular d'Afers Exteriors.

Davant d'aquestes suposades catàstrofes, el líder dels republicans va replicar-li amb una xifra incontestable: “El més interessat que Catalunya es quedi a la UE és Espanya perquè el 70% de les seves exportacions cap a Europa passen per Catalunya. Què faran? Es posaran aranzels. Ningú ho vol això”, va destacar.

Tant Junqueras com el seu equip consideren que la gran victòria d'ahir ja és el debat en si perquè el fet que un dels màxims mandataris del govern espanyol vulgui rebatre la independència de Catalunya demostra que el procés català va pel bon camí. “Poder debatre amb un ministre com vostè és una constatació més que les eleccions són especials”, va ressaltar el mateix Junqueras. En aquest sentit, Margallo va rebre força crítiques per haver acceptat l'oferiment.

Hores més tard del debat, en el míting de JxSí, Junqueras, irònicament, va convidar a Margallo a quedar-se fins dilluns a Catalunya per negociar la independència.

La nacionalitat i les colònies

redacció

“Quan un surt d'un país és obvi que abandona tots els atributs que li dóna la pertinença a aquest país.” L'endemà que Mariano Rajoy quedés en evidència en una entrevista a Onda Cero, el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, va donar per bona la versió del president, fins i tot tenint en compte que aquesta teoria vulnera el contingut de la Constitució i d'altres tractats internacionals. Abans de participar en un fòrum organitzat a Barcelona pel diari Expansión, el ministre va fer declaracions als periodistes per avançar-los unes tesis que repetiria hores més tard en el debat televisiu amb Oriol Junqueras. Un argumentari que inclou les referències, no només a Algèria, sinó també a les antigues colònies espanyoles al continent americà. “Quan van declarar la independència van perdre la nacionalitat espanyola, que és el més normal”, va advertir. García-Margallo va afirmar que si diumenge hi ha una victòria de les forces independentistes “tocarà soldar la fractura interna a Catalunya i la que hi ha entre la resta d'espanyols”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona