Política

La ministra d'Agricultura amenaça els pagesos amb la pèrdua de les ajudes de la UE en cas d'independència

Isabel García Tejerina assegura que el govern del PP ha treballat “per aconseguir els millors resultats per a Espanya a la UE, defensant els interessos dels pagesos i ramaders catalans”

La ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, ha assegurat aquest dijous a Lleida que en una hipotètica Catalunya independent les ajudes europees no arribarien als pagesos i ramaders catalans, ja que aquestes es distribueixen només entre els estats membres.

La ministra ha fet aquestes declaracions durant la inauguració avui de la 61 edició de la Fira Agrària de Sant Miquel, on ha fet una crida a la unitat davant el procés separatista i ha rebut les crítiques que li ha fet arribar el conseller català del ram, Jordi Ciuraneta, que li ha retret els impagaments del govern amb el sector.

“Hem de seguir unint esforços i organitzant millor el nostre sector. És hora de sumar i multiplicar, mai de restar ni dividir”, ha dit Isabel García Tejerina.

El conseller Ciuraneta ha reclamat a la ministra una millor distribució de les ajudes al sector lacti, ja que, segons la seva opinió, els actuals criteris de distribució perjudiquen de manera especial a les explotacions catalanes. També li ha demanat una millor regulació del mercat i una reorientació dels destins per ajudar a treure de la crisi als sectors de la fruita dolça i el porcí.

A més, el conseller ha protestat pel retard de fins a tres mesos en la transferència dels fons del PDR per part del govern espanyol i ha exigit que es desencallin les obres de la comunitat de regants de Valls, on només falta l'autorització estatal.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha reclamat millors infraestructures viàries a Lleida per poder millorar l'eix de transport que necessita el sector agroalimentari, mentre que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha demanat mesures “per fer front a situacions d'alta política llunyanes com el veto rus, la meteorologia adversa o la caiguda dels preus en subsectors com el de la fruita”.

L'alcalde també ha demanat que s'agilitin els peritatges de les assegurances per a les collites afectades per la climatologia i mesures per corregir els efectes adversos de la cadena alimentària que afecten al productor, i que s'agiliti el Corredor Mediterrani per facilitar el transport de mercaderies, ja que ho considera clau per a l'economia agroindustrial de l'eix de l'Ebre.

La ministra ha etzibat Ciuraneta que la seva intervenció ha estat “plena d'inexactituds” i ha destacat la potència d'Espanya en el sector agroalimentari mundial. Així, ha citat, per exemple, que Espanya té 334 denominacions d'origen, fet que és “mostra de la qualitat dels seus productes”; i ha citat el lideratge en agricultura ecològica d'Espanya.

S'ha referit també al procés independentista català i ha assegurat que el govern del PP ha treballat “per aconseguir els millors resultats per a Espanya a la UE, defensant els interessos dels pagesos i ramaders catalans, que fins a 2020 rebran més de 3.000 milions d'euros de la PAC; garantint 47.000 milions de rendes de 70.000 explotacions”.

“Volem que segueixin gaudint d'aquestes ajudes i rendes que hem aconseguit per a ells”, ha afirmat la ministra, que ha assegurat que Catalunya resulta especialment beneficiada per “la important presència d'Espanya al món”.

L'encreuament de retrets entre la ministra i el conseller ha continuat després de la inauguració, durant la seva atenció als mitjans, ja que Tejerina ha dit que regants catalans li han fet arribar una carta denunciant un impagament de 15 milions d'euros a la Societat Estatal d'Infraestructures Agràries, mentre que el conseller ha reconegut aquest impagament, però ha indicat que el govern pretén compensar-lo amb la falta d'aportacions de l'Estat a l'addicional tercera de l'Estatut en l'àmbit d'infraestructures.

“Cadascú mira els números com l'interessa i les inexactituds es poden retreure d'un costat i de l'altre”, ha sentenciat Ciuraneta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona