Política

Rabell: “No permetrem que parin el país”

Sí que es Pot marca distàncies amb independentistes i unionistes

Iglesias reitera el suport espanyol a la consulta

Amb cues per entrar i amb un “Fora Mas” escrit en una de les columnes, Catalunya Sí que es Pot feia ahir l'acte final a la Farga d'Hospitalet. La inscripció a la columna era un presagi del que vindria dins, en el míting. Contra Mas i contra el PP. Contra aquells que volen la independència i aquells que no es mouen. La candidatura va tornar a presentar-se com a garant de la democràcia i l'opció que aplega més sensibilitats, el vot útil per al canvi.

Per l'escenari hi va anar desfilant gent com Íñigo Errejón, Joan Herrera, Vicky Peña, Gemma Lienas o Jèssica Albiach, però qui es va tornar a endur tots els aplaudiments va ser, un cop més, el líder de Podem, Pablo Iglesias. Ovacionat amb crits de “president”, Iglesias va tornar a dirigir-se especialment als espanyols immigrants a Catalunya per alertar-los dels perills d'altres formacions que només tenen el guió del sí o del no. Tot per comprometre's a defensar que a Podem no volen que Catalunya marxi d'Espanya, “però aquesta decisió correspon als catalans”. És a dir, el dret a decidir dels catalans i una consulta vinculant. I seguidament va enumerar la retallada dels drets socials o en la salut. Però els suports a Rabell també li van venir de fora. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va fer una piulada en què es llegia: “Catalans, aquest diumenge voteu per Europa. Necessitem arreu governs del canvi per rescatar la democràcia. Bona sort.”

Rabell va voler començar la seva intervenció apel·lant al poder de les classes treballadores per canviar les coses davant d'unes eleccions que, va dir, el que volen és dividir. “Mas és un irresponsable perquè anteposa els seus interessos a la unitat del poble”, va dir. A més, va lamentar la crispació i els enfrontaments per banderes o per identitats, vinguin d'una banda o d'una altra. “No podem permetre que ens parin el país. Hem de fer una crida a la responsabilitat i traçar una força política per recuperar les institucions”, va reblar un Rabell que va revelar que a Catalunya Sí que es Pot el coneixen com l'ós platejat i va cantar una versió de L'estaca de Llach.

Els punts febles

Un candidat desconegut per la pràctica majoria de catalans.

Una aposta per una consulta pactada amb l'Estat, quan aquesta s'ha demostrat una via esgotada. Això pot provocar que alguns electors tinguin dificultats per situar-los en alguns dels blocs sobre la independència.

La dificultat de donar a conèixer una marca nova.

Els punts forts

Una aposta clara per la problemàtica social i els problemes de caràcter sanitari i educatiu, així com la recuperació econòmica.

Un trencament amb una tradició política i la creació d'una nova marca.

El suport d'una força emergent a l'Estat espanyol com és Podem, que es presenta com a alternativa de govern al bipartidisme tradicional del PSOE i el PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona