Política

Girona és, amb un 64%, la demarcació més independentista

Junts pel Sí obté una victòria contundent, amb 11 diputats i un 56% de vots

La CUP aconsegueix representant, C's és la segona força, el PSC i el PP baixen, Sí que es Pot entra d'un pèl i Unió desapareix

La independència obté un resultat aclaparador a les comarques gironines. En els comicis amb més participació de la història de la democràcia –pràcticament un 78% dels censats van exercir el seu dret– les formacions sobiranistes s'han endut més d'un 64,5% dels vots. I Junts pel Sí s'ha imposat amb una rotunda claredat: 11 diputats dels 17 que estaven en joc i superant el 56% de suport. Si bé fa tres anys, en les anteriors eleccions catalanes, CiU i ERC van sumar 12 diputats, cal dir que en aquest ventall hi havia dos diputats d'Unió, la qual ara ja no té representació a la demarcació. Quant al nombre de vots, Junts pel Sí supera els 213.000, quan el 2012 n'eren 209.595 entre CiU i ERC.

A banda de la victòria de Junts pel Sí, cal destacar l'entrada de la CUP. Ara fa tres anys va quedar a les portes del Parlament i ara, finalment, hi tindrà un representant, amb més de 32.700 vots, que significa un 8,6% del total.

L'altre gran titular se l'endú Ciutadans, que irromp amb força en el panorama polític gironí amb 2 diputats i més de 47.900 vots. Així, el primer cop que aconsegueix representació ho fa d'una manera espectacular, sent segona força. I és en detriment del PP i del PSC, que passen, tots dos, de dos diputats a només un. Són aquests dos partits els que tenen una retrocés més important, especialment el Partit Popular. Per la seva banda, els socialistes, tot i mantenir-se just com a tercera força, han perdut prop de 2.000 vots respecte a fa tres anys, malgrat l'increment de participació, i també en percentatge –del 10% del 2012 han passat a un 8,7%–. Així mateix, el PP ha rebut quasi 11.000 vots menys i, en percentatge, han passat del 9,59% al 5,86%.

Finalment, i en el darrer tram de l'escrutini, Catalunya Sí que es Pot va arrabassar un diputat a Junts pel Sí i, d'aquesta manera, aconsegueix mantenir el representant d'ICV del 2012. Va ser, però, el partit amb representació menys votat: poc més de 18.200 suports (4,7%). La gran derrotada és Unió, que, amb un 2% dels vots, queda fora del Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament activa avui el rellotge preelectoral i es dona l’agost per fer un ple

barcelona

Amb qui van els empresaris francesos?

París
Eva Menor Cantador
Alcaldessa de Badia del Vallès (PSC)

“Deixo de ser alcaldessa, però portaré Badia al cor i al cap”

Badia del Vallès
Quim Roca
Alcalde de Sant Gregori (Junts)

“El repte és convertir l’espai del Sindicat en un local social”

Sant Gregori
economia

Oli amb IVA del 0% fins a l’octubre i reducció de l’IRPF a rendes baixes

madrid
iemen

Els houthis llancen un “nou míssil balístic” contra un portacontenidors en la mar Aràbiga

barcelona
rússia

El TEDH condemna a Rússia per una violació massiva de drets a Ucraïna

barcelona
kenya

Al menys 17 morts en l’assalt i incendi del Parlament per la pujada d’impostos

barcelona
Política

Aliança Catalana fulmina el regidor de Ribera d’Ondara per comentaris homòfobs

Barcelona