Política

Lleida dóna un sí rotund

Junts pel Sí aconsegueix 10 diputats i la CUP obté representació per primera vegada en unes eleccions de participació rècord

Ciutadans aconsegueix dos diputats i el PSC i el PP, un

Les cues van ser una constant. Tant en col·legis electorals de Lleida ciutat que disposen d'un gran nombre de meses com en pobles amb un cens de pocs centenars de persones. La incògnita era saber si aquesta gran mobilització ciutadana faria decantar la balança cap al sí o cap al no. I Lleida va dir sí: un sí rotund. Junts pel Sí va arrasar a la demarcació i la CUP va aconseguir la representació parlamentària que fins ara se li havia resistit a Ponent.

Al restaurant dels Camps Elisis, on es van reunir els membres de la llista de Junts pel Sí, es va viure una nit de celebració, tot i la prudència del candidat, Josep Maria Forné, que es mostrava “molt content” pel resultat i pel fet d'haver guanyat a tota la demarcació però a la vegada advertia que “cal gestionar” aquest resultat i treballar “perquè el nostre projecte vagi a benefici de tothom, també dels que no han votat a favor de la independència”. Exdelegat de Benestar Social a Lleida, Forné va destacar la importància de la justícia social en la feina que comença avui.

També la CUP va triar Cappont per celebrar els bons resultats electorals. Ramon Usall, cap de llista per Lleida, es va assegurar l'escó i va dir: “La CUP no fallarà a totes aquelles formiguetes que ens han donat suport.” Usall es va mostrar molt content amb el fet que “l'esquerra independentista de Ponent ja sigui a Barcelona”.

A la banda del no, Ciutadans va obtenir els millors resultats. El metge de família i professor de la UdL Jorge Soler no tan sols es va assegurar l'escó de diputat, sinó que estarà acompanyat al Parlament de Javier Rivas. “Ens comprometem a treballar intensament per respondre a la vostra confiança”, va escriure a Twitter.

El PSC va mantenir l'escó que havia obtingut Àngel Ros les passades eleccions. En aquell moment es va valorar com un resultat molt negatiu –el PSC n'havia arribat a tenir quatre per Lleida– però, amb totes les enquestes en contra, ahir es va celebrar l'entrada d'Òscar Ordeig al Parlament com un triomf.

Pel que fa al PP, ha perdut un dels dos diputats que tenia. La cap de llista, Marisa Xandri, va assegurar que continuarà “defensant els interessos dels que no volen la independència”.

Més enllà de les sigles, han estat les eleccions de la participació amb percentatges superiors al 70% per primera vegada a la història.

LES FRASES

Ha estat un triomf a tota la demarcació; ara ens hem de posar a treballar per gestionar la victòria
Josep Maria Forné
Cap de llista de junts pel sí
No fallarem a totes les formiguetes que han portat l'esquerra independentista de Ponent a Barcelona
Ramon Usall
Cap de llista de la CUP
Ens comprometem a respondre a la vostra confiança i a treballar intensament al Parlament
Jorge Soler
cap de llista de ciutadans

Sara Vilà no pot revalidar l'escó

A l'altra cara de la moneda, Sara Vilà, de Catalunya Sí que es Pot, i Josep Maria Pelegrí, d'Unió Democràtica. Sara Vilà no va poder revalidar l'escó que va obtenir com a cap de llista d'ICV les passades eleccions. Aquest cop encapçalava una coalició que integrava aquesta formació i Podem, entre altres forces d'esquerra, i que no ha obtingut els resultats que esperava. “S'ha demostrat que eren unes eleccions purament plebiscitàries en què t'havies de pronunciar clarament pel sí o pel no”, va dir ahir Sara Vilà en declaracions a Lleida TV. “Nosaltres hem intentat aportar una proposta més matisada, però la gent volia claredat en aquesta qüestió.” Vilà, que a títol personal sempre s'ha declarat independentista, va dir que pensa que a partir d'ara el paper de Catalunya Sí que es Pot serà important perquè sempre ha defensat “un referèndum que s'haurà de fer per força”.

Unió, com a la resta de Catalunya, tampoc no ha obtingut representació a Lleida, tot i que presentava com a cap de llista un home fort com Josep Maria Pelegrí, exconseller d'Agricultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona