Política

Domini uniforme de Junts pel Sí al conjunt de la demarcació

La coalició de CDC, ERC i les entitats sobiranistes supera el 50% a totes les comarques excepte el Segrià i l'Alta Ribagorça

A les comarques del pla la implantació de JxSí s'acosta als dos terços dels vots

És a les Garriguesi el Pla d'Urgell on el triomf de JxSí és més contundent

Junts pel Sí ha aconseguit a la demarcació de Lleida un suport uniforme a totes les comarques. Amb el 55,6% dels vots al conjunt de la demarcació, la candidatura de CDC, ERC, les entitats civils sobiranistes i altres agrupacions a favor de la independència és la vencedora a totes les comarques, a la Val d'Aran i a gairebé la totalitat dels municipis de Lleida.

El triomf és territorialment molt uniforme. A totes les comarques supera el 50% dels sufragis, amb l'excepció del Segrià i de l'Alta Ribagorça, on tot i així obté un percentatge espectacular: el 46,90% al Segrià i el 45,43% a l'Alta Ribagorça.

Al Segrià, els resultats de la ciutat de Lleida fan baixar la mitjana, tot i que amb el 40% dels vots i 26.654 sufragis, Junts pel Sí és la gran triomfadora de les eleccions a la ciutat de Lleida. A l'Alta Ribagorça, la força que té tradicionalment el PSC, que allà aconsegueix la segona posició, producte entre d'altres motius de la història industrial de la comarca amb la construcció de les hidroelèctriques, resta vots a la coalició independentista. El Pont de Suert, amb el 36% dels sufragis, és la capital de comarca de la demarcació on JxSí obté un resultat més baix. En canvi, al municipi veí, la Vall de Boí, JxSí s'eleva fins al 64% dels vots.

A la resta de comarques del Pirineu, Junts pel Sí obté un resultat aclaparador als dos Pallars: el 64,42% al Jussà, i el 61,42% al Sobirà. A l'Alt Urgell, però, el suport “baixa” al 57,75% dels sufragis, que no deixa de ser un percentatge espectacular per a una sola candidatura i per sobre de la mitjana de la demarcació.

Al Pirineu, el territori de l'Aran és un cas a part. JxSí ha aconseguit la primera posició, però només a vint-i-cinc vots de distància del segon partit, Ciutadans. JxSí suma el 24,72% dels vots a la Val d'Aran i, amb la CUP, la independència catalana rep el 31% dels suports.

Uniformitat al pla

JxSí té la seva implantació més forta i uniforme a les comarques del pla de Lleida. Excepte al Segrià, la candidatura que encapçalava Josep Maria Forné supera el 60% dels sufragis a totes les comarques. La que més, les Garrigues, amb el 67,48% dels vots, seguida del Pla d'Urgell, amb 66,11%. La Noguera, la Segarra i l'Urgell han registrat el mateix percentatge per a Junts pel Sí: el 63% dels vots. Dins de la demarcació, però socialment i geogràficament més relacionada amb la Catalunya central, el Solsonès és on Junts pel Sí ha fet els seus millors resultats: 67,58% dels vots.

Farrera, al Sobirà, el poble més “cupaire”

La CUP ha obtingut uns resultats excel·lents al Pallars Sobirà. Al municipi de Farrera és on ha tingut el percentatge més alt: el 35,64% dels vots. A Roriguera, el 31,71% i a Llavorsí, el 25,33%.

Les Valls de Valira és el municipi amb més abstenció

La participació ha estat històrica. En cap municipi han votat tots els veïns, però alguns s'hi han apropat, com Ivorra (96%) o Riu de Cerdanya (95%). On menys s'ha votat, a les Valls de Valira: el 61,8%.

I Bossòst, el menys independentista

Bossòst, a la Val d'Aran, és on les candidatures independentistes van obtenir pitjor resultat. JxSí va ser tercera força, amb el 18% dels vots, a darrere del PSC i C's, i la CUP va esgarrapar el 4%.

Ordeig (PSC) planta cara a C's, a casa seva

El cap del llista del PSC ha estat el pirinenc Òscar Ordeig i, tot i que ha vist com C's avançava arreu, té el consol que casa seva, la Seu d'Urgell, és dels pocs llocs on el PSC ha mantingut la segona plaça.

Ivorra, el poble més independentista

Ivorra, a la Segarra, és el poble més independentista. Hi van anar a votar tots els censats, excepte 3. I dels 92 veïns que van votar, 84 ho van fer per JxSí, i 5 per la CUP. Els altres 3 vots van anar al PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA