Política

Un Parlament plural

Per primera vegada, els independents tindran un pes essencial en el nou hemicicle

A Junts pel Sí, Convergència té 30 diputats, sis menys que el 2012, i Esquerra manté els 21 que ja tenia

Catalunya Sí que es Pot té 5 representants de Podem, Iniciativa es queda amb 3, set menys que els de l'últim mandat, i EUiA amb només 1

El Parlament que es configurarà en les pròximes setmanes serà un dels més plurals de la història amb un pes molt rellevant de figures independents i amb la presència de coalicions que no s'havien vist mai, com ara Junts pel Sí o Catalunya Sí que es Pot.

JxSí, la formació pactada per CDC i Esquerra, tindrà un total de 62 diputats, 11 dels quals seran independents. Entre aquests destaquen el que ha estat cap de llista, Raül Romeva; les expresidentes de l'ANC i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals; l'economista Oriol Amat; el cantautor Lluís Llach o el màxim mandatari de Súmate Eduardo Reyes. La resta del grup està configurada per 30 parlamentaris de Convergència i 21 d'ERC. El 2012, el partit liderat per Artur Mas va aconseguir 50 diputats, tot i que 14 eren d'UDC –al final de la legislatura, arran de diverses baixes, els socialcristians van arribar a ser 16–. Per tant, comparant les xifres, CDC hauria perdut sis diputats, mentre que ERC té els mateixos que el 2012.

Entre aquests 21 representants dels republicans també es comptabilitzen els exsocialistes Toni Comín i Magda Casamitjana i la sindicalista Dolors Bassa, que no són pròpiament del partit, però que anaven en llocs que tocaven a ERC en la repartició del 60% i 40% que es va fer amb CDC quan es va acordar la candidatura conjunta –el mateix passa amb Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya.

Pel que fa a Catalunya Sí que es Pot, la coalició d'ICV, EUiA, Podem i Equo, els de Pablo Iglesias són els que hi tindran més poder, amb 5 dels 11 diputats: Àngels Martínez, Albano Dante Fachin, Jéssica Albiach, Joan Giner i Gerard Bargalló. Amb aquest repartiment de quotes qui més ha sortit perdent és Iniciativa, que només tindrà tres representants –Joan Coscubiela, Marta Ribas i Marc Vidal– quan en la passada legislatura eren 10. A més, no ha entrat al Parlament un dels homes forts de l'organització, Josep Vendrell. Per la seva part, EUiA ha passat de tenir tres parlamentaris a només un, Joan Josep Nuet. El grup de Sí que es Pot l'acaben completant dos independents: el cap de cartell, Josep Lluís Rabell, i l'escriptora, Gemma Lienas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona