Política

ERC fa una crida a prioritzar el procés per sobre dels noms

Junqueras recorda que el paper de Mas i el d'ell mateix són irrellevants comparats amb l'objectiu d'assolir la independència

El republicà demana discreció en les negociacions amb CDC i la CUP

El què, el com i el quan sempre per sobre del qui. O el que és el mateix: prioritzar la independència, les estructures d'estat i un termini de menys de 18 mesos per arribar a l'estat propi per damunt dels noms propis i la investidura d'Artur Mas com a president. Així de clar es va manifestar ahir el líder d'ERC, Oriol Junqueras, davant d'un dels màxims òrgans del partit, el consell nacional, en què es va fer una valoració molt positiva dels resultats aconseguits el 27-S.

Des de diumenge a la nit, una gran part del debat s'està centrant en la figura d'Artur Mas i en si tindrà prou vots per ser reelegit president de la Generalitat –necessita el suport de la CUP–. La coalició Junts pel Sí i els cupaires estan intensificant les negociacions per intentar trobar el desllorigador d'aquesta situació, perquè els d'Antonio Baños insisteixen que no faran president Mas i proposen com a alternativa una presidència “coral” amb tres o quatre perfils amb un pes semblant. De moment, però, les dues formacions han decidit deixar aquesta qüestió per al final de les converses i estan treballant per configurar un full de ruta comú. Ahir, el president d'ERC va anar més enllà en aquest escenari i va recordar que el paper dels actors polítics en el procés català és “irrellevant” en comparació del que es pot assolir al final del camí: la independència. Una frase dirigida a Mas, però que sempre s'aplica el mateix Junqueras quan li pregunten si entrarà al govern.

En aquest àmbit, el republicà va demanar que les organitzacions centrin la seva “atenció” en el full de ruta i que no es “distreguin” amb altres debats de caràcter “molt menor”, amb referència a la investidura. Pel que fa a les negociacions amb la CUP i CDC, va fer una crida a la “discreció” i a mantenir la calma en tots els fronts. “Convertir-ho en un espectacle públic no ajuda mai ningú”, va rematar, i va defensar que la complexitat dels resultats pot estar carregada “d'oportunitats i de dinamisme polític”. Tot i les dificultats, es va mostrar convençut que hi haurà entesa.

Junqueras, que va allargar la mà a Catalunya Sí que es Pot amb vista al procés constituent, no va fer cap referència a la revalidació de la candidatura de Junts pel Sí per a les espanyoles, una incògnita que els republicans esclariran ben aviat i que no se sap com es resoldrà, perquè no tothom dins d'ERC està d'acord a repetir la coalició, ja que consideren que aquests comicis no s'han de llegir en clau plebiscitària. Per contra, CDC insisteix que JxSí ha de continuar.

Ahir la CUP també va fer el seu consell polític, però la formació va decidir imposar el silenci públic i mediàtic fins dijous i no va fer cap comentari.

LES FRASES

Hem de concentrar tota l'atenció en el què, el com i el quan. Qualsevol altra consideració és molt menor
Sempre he dit que en el nostre partit el paper de cadascú és irrellevant comparat amb el fet d'aconseguir la independència
Estic convençut que anirà bé i que ens en sortirem. Tindrem tots els acords fins a arribar a l'èxit
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC

Rajoy: “No negociarem la unitat d'Espanya”

El president espanyol, Mariano Rajoy, continua sense canviar d'actitud, tot i la victòria del sí i els 72 escons que l'independentisme va aconseguir el 27-S. El líder del PP va advertir ahir per enèsima vegada els dirigents catalans que l'Estat espanyol no es trencarà: “Parlarem, però mai ens sotmetrem a cap contracte d'adhesió de ningú i, sens dubte, no negociarem res que afecti la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat de tots els espanyols”, va subratllar, i va recordar que el 20 de desembre, en les eleccions espanyoles, hi ha en joc “la recuperació o tornar a la crisi”.

Per la seva banda, els líders de Podem, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, van publicar una carta oberta a les bases en què reconeixen els mals resultats de Catalunya Sí que es Pot –els qualifiquen de “no satisfactoris”– i lamenten que no van poder tenir el suport de “totes les forces i companys” que els hauria agradat per formar “aquest pol ciutadà amb què sacsejar el tauler català”, una al·lusió velada a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que no va participar en cap acte de Catalunya Sí que es Pot. Iglesias i Errejón també van remarcar que les solucions per a Catalunya no són ni “una declaració unilateral d'independència” ni un “Rajoy atrinxerat i amenaçador”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES