Política

Calendaris encavalcats

Les negociacions de Junts pel Sí i la CUP per intentar arribar a un acord a Catalunya coincideixen de ple amb la precampanya espanyola i les eleccions del 20-D

El 26 d'octubre Rajoy convocarà els comicis oficialment i també es podria constituir el Parlament català

CDC i ERC han de decidir al novembre si repeteixen coalició

Si el mes vinentno hi ha pacte per triar el president, el tràmit es podria allargar fins passat Nadal

Calendaris encreuats i sobreposats. Les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP a Catalunya per intentar arribar a un acord, la precampanya espanyola i les eleccions del 20-D s'aniran desenvolupant paral·lelament en les pròximes setmanes. Seran vasos comunicants a banda i banda, i amb interessos compartits i contraposats segons l'ocasió.

JxSí i la CUP tenen organitzats quatre grups diferenciats de negociació en què aborden el full de ruta cap a la independència, la participació de la ciutadania en el procés constituent, els primers actes de desobediència i l'elaboració d'un pla de xoc en l'àmbit social. Les dues formacions han consensuat, mútuament, deixar per al final del trajecte la qüestió més controvertida i complexa: la investidura o no d'Artur Mas com a president de la Generalitat. En tot cas, el temps corre i l'horitzó més proper és la configuració del Parlament, que, com a màxim, ha de ser el 26 d'octubre. En aquesta primera sessió plenària, ja hi ha d'haver consens sobre la configuració de la mesa de la cambra i el nom del president o presidenta, un càrrec que, segons el pacte entre CDC i ERC, correspon als republicans. En tot cas, si finalment el ple se celebra el dilluns 26 d'octubre, aquest mateix dia Mariano Rajoy ha de convocar les eleccions espanyoles i les Corts es dissoldran. A partir d'aquí, tot es precipitarà i apareixerà un nou repte que CDC i ERC hauran d'entomar: com es presenten a Madrid? Es repeteix la fórmula de JxSí o cadascú va per separat? El 6 de novembre s'han de comunicar les coalicions a la Junta Electoral espanyola, i de l'11 al 16 s'han d'inscriure les candidatures. A hores d'ara, el més calent és a l'aigüera. A Convergència li agradaria tornar a unir esforços sota un mateix paraigua, mentre que els republicans no ho tenen tan clar. De moment, els de Junqueras gairebé ja han descartat del tot una hipòtesi que alguns dirigents s'havien arribat a plantejar: no presentar-se.

Centrats a Catalunya

Es decantin per una opció o per l'altra, les dues organitzacions a hores d'ara estan més centrades a bastir un acord post 27-S i a implantar el mandat de la ciutadania cap a la independència que no pas en les eleccions espanyoles, que queden en un relatiu segon pla.

Precisament, els primers dies de novembre també s'haurà d'afrontar l'espinós tema de la investidura. Espinós perquè la CUP continua sense voler donar suport a Artur Mas. Com a màxim, seguint els terminis marcats pel reglament del Parlament i l'Estatut, la primera votació seria el 9 de novembre. En la primera tanda, el candidat que sigui proposat com a cap de l'executiu necessitarà la majoria absoluta, una circumstància que es dóna per fet que no aconseguirà –Junts pel Sí té 62 diputats.

Per tant, si aquesta previsió es compleix, s'haurà d'anar a una segona volta dos dies després en què el president pot ser investit amb majoria simple. És aquí on JxSí voldria un gest dels cupaires, que, com a mínim, haurien de cedir dos vots afirmatius; i la resta, abstencions. Si tampoc hi hagués entesa, s'obriria un nou termini de dos mesos per buscar un candidat de consens –Mas podria tornar a repetir– i el procediment seria el mateix. Però el 9 de gener és la data marcada en vermell. Si llavors no s'ha articulat cap mena de pacte, s'han de convocar noves eleccions, que s'haurien de celebrar entre 40 i 60 dies després. O sigui, el mes de març de l'any 2016. Un escenari que, de moment, cap de les parts preveu.

Mentrestant, el rellotge de les eleccions espanyoles continua corrent. El 23 de novembre, es proclamen les candidatures; el 4 de desembre, s'inicia la campanya, en què el cas català ben segur que serà un dels eixos centrals; el 20 de desembre, els espanyols estan citats a les urnes, i després hi haurà temps fins al 14 de gener per poder constituir les Corts espanyoles. Fonts de Junts pel Sí insisteixen que seria ideal bastir un ampli acord a Catalunya pel que fa al govern i el full de ruta abans de la celebració dels comicis espanyols, perquè, si no és així, l'abstenció entre els independentistes podria augmentar.

4
grups
de negociació hi ha entre Junts pel Sí i la CUP: full de ruta cap a la independència, procés constituent, primers actes de desobediència i implantació de mesures socials. En cadascun d'aquests equips de treball, hi ha representants de la CUP, de Convergència, d'ERC i com a mínim un independent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona