Política

El 3% sacseja l'inici del mandat

Més detencions i escorcolls, també a la seu de CDC, torben el complex començament de la legislatura

L'operació coincideix amb la signatura del decret de constitució del Parlament

Mas hi veu una “caça major”

El 3% un altre cop. Unes hores abans de l'anunciada signatura del decret de constitució del Parlament, la Guàrdia Civil va irrompre a la seu de CDC, a la d'Infraestructures.cat i als ajuntaments d'Olot i Sant Fruitós de Bages, en una operació coordinada en què es van fer 19 escorcolls més i deu detencions. La llista de detinguts incloïa el tresorer de Convergència i la CatDem, Andreu Viloca, dos administratius més de la formació i sis empresaris. Era la tercera fase de l'operació Petrum, amb què s'investiga el presumpte cobrament de comissions a canvi de concessions d'obra pública. El cas tornava a sacsejar Convergència i la seva relació amb els altres partits i actors polítics del procés a les portes de l'inici d'una legislatura complexa, condicionada per les dificultats programàtiques de Junts pel Sí i la CUP per arribar a un acord, a més de la reticència dels cupaires a investir Artur Mas president.

Mas, que pretenia revestir de solemnitat la signatura del decret amb una compareixença des de la galeria gòtica del Palau, ho va acabar fent des de la sala de premsa. Des de la sobrietat del faristol, i mentre la Guàrdia Civil custodiava la porta del carrer Còrsega, va denunciar una “caça major” contra CDC i ell mateix per debilitar el procés d'independència. “La sobreactuació i exageració no són alienes al moment polític que estem vivint”, va sentenciar. També va demanar comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre la contractació d'obra pública, convençut que tots els expedients de la Generalitat són “impecables”. Podria fer-ho demà. Quant al partit, va ratificar la seva “plena confiança” en els responsables de la gestió de CDC i va insistir que prendrà decisions si es demostra el contrari.

La investidura: l'impacte

No era la primera vegada que la investigació sobre el 3% impactava sobre la cohesió de Junts pel Sí. Els darrers escorcolls , el primer a la seu de CDC i el segon a la de CatDem, que es van fer a finals d'agost, van coincidir amb el primer míting multitudinari de precampanya de la coalició. ERC, de fet, va tornar a fer pinya ahir contra els escorcolls. Aquest cop, però, l'operació policial i judicial arribava en un moment especialment sensible per les complicacions de l'estira-i-arronsa amb la CUP, en què ningú gosa garantir que les converses evitaran unes noves eleccions al març. I en un context de converses entre CDC i ERC per la fórmula per concórrer als comicis estatals del 20-D.

Mas va signar el decret de constitució de la cambra per dilluns exhaurint el termini legal, admetent la possibilitat que no s'investeixi president fins al 9 de gener –el darrer llindar temporal màxim– i amb la premissa que la celebració d'uns nous comicis “no és un escenari previst, ni volgut, ni desitjat”. La retornada ombra de la corrupció sobre CDC no facilita el gir de la CUP per fer possible la investidura de Mas, però els convergents esperen que tampoc el dificulti encara més. “Si el que es negocia a Catalunya depèn de l'actuació dels poders de l'Estat anem ben arreglats, perquè continuaran actuant. Si els partits no ho tenen clar, això no té recorregut”, va sentenciar el president. El també líder convergent va donar valor als vots i als 62 diputats de JxSí davant dels 10 de la CUP per reivindicar la seva “legitimitat democràtica” per mantenir-se en el càrrec.

No serà un pacte blindat

El govern no es planteja explorar una majoria alternativa a la CUP per a la investidura, però Mas va advertir que els d'Antonio Baños no asseguraran la governabilitat de JxSí durant tota la legislatura. “En cas que hi hagi un acord amb la CUP, no serà blindat amb tot i per a tot”, va precisar, obrint-se a establir converses amb altres grups parlamentaris després de les eleccions espanyoles. Més enllà del full de ruta del procés, el futur executiu haurà de tirar endavant els pressupostos i salvar múltiples votacions a la cambra. La dependència de la CUP genera incomoditats a alguns sectors de CDC. Les va visualitzar dilluns el conseller Felip Puig, posteriorment desautoritzat pel mateix govern, i Mas ho va admetre sense dramatismes. “Hem d'assumir la realitat”, va al·legar, tot assenyalant que també els cupaires haurien preferit uns altres resultats i demanant “temps i paciència” per als “rituals” de la negociació, encara en fase inicial, i que podrien incloure un pronunciament de sobirania o desacatament als pronunciaments del Tribunal Constitucional. La CUP també demana revertir una desena de privatitzacions i un pla de xoc social de 39 mesures.

De moment, Mas va garantir que el govern en funcions no aparcarà les seves responsabilitats tot i la situació d'interinitat si, finalment, s'exhaureixen els terminis. “Vull pensar i confio que les negociacions acabaran bé”, va rematar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona