Política

La Fiscalia justifica el segon escorcoll a la seu de CDC pel “risc de destrucció” de proves

Anticorrupció destaca que en el registre efectuat a l'agost es van recollir “documents triturats” en una destructora de paper del despatx d'Andreu Viloca

Els fiscals Bermejo i Grinda asseguren que les diligències s'han limitat escrupulosamente als elements d'investigació dels delictes presumptament comesos pels investigats

La Fiscalia Anticorrupció ha justificat la “urgència” d'efectuar un segon escorcoll a la seu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) pel “risc de destrucció” de proves relacionades amb la investigació del cas Petrum, que investiga presumptes pagaments de comissions a l'entorn del partit a canvi d'adjudicacions d'obra pública. Anticorrupció ha coordinat l'operatiu de la d'aquest dimecres, en què la Guàrdia Civil ha detingut onze persones i ha efectuat 21 entrades i registres actuant per ordre del Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell.

En un comunicat fet públic aquest vespre , quan encara continuen els escorcolls relacionats amb la quarta fase del cas, la Fiscalia explica que les diligències són conseqüència de la “continuada investigació” desenvolupada per la Guàrdia Civil des de l'any 2013, quan es va detectar una suposada alteració d'un concurs públic a l'Ajuntament de Torredembarra. Posteriorment, al juliol de 2015, es van efectuar escorcolls a la seu de l'empresa Teyco i al domicili particular de Jordi Sumarroca.

Segons la Fiscalia, el fil d'aquesta recerca va conduir a la realització d'una primera entrada a la seu de CDC i també a la de la fundació CatDem, vinculada al partit, l'agost d'aquest 2015.

Segons els fiscals Fernando Bermejo i José Grinda, “fruit d'aquelles entrades i registres” es va obtenir una sèrie d'“evidències” per continuar la investigació, entre les quals destaquen uns documents que van ser localitzats “en una destructora de paper” ubicada al despatx del tresorer de CDC i CatDem, Andreu Viloca. “Aquests documents han pogut ser reconstruïts per la Guàrdia Civil”, afegeix.

“Aquest element d'urgència, juntament amb la informació recollida en les anteriors operacions (Turm, Petrum I y Petrum II) ha portat a la necessitat de realitzar les diligències d'entrades i registres d'avui”, conclou.

La Fiscalia defensa que les actuacions policials, especialment les detencions, s'han dut a terme “des del respecte” al “dret a la presumpció d'innocència i la proporcionalitat degut a l'especial condició de CDC com a partit polític”.

Així, assegura que les diligències a la seu de la formació s'ha restringit “als elements d'investigació referits als delictes continuat de suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal de partit polític, d'alteració en subhastes i concursos públics i continuat de falsedat de documents mercantils”.

Pel que fa a les detencions, els fiscals subratllen que s'ha “donat ordre específica d'emparar les garanties” que estableix la Llei Orgànica 13/2015 –que entrarà pròximament en vigor–, especialment en l'aspecte relatiu als “drets constitucionals a l'honor, la intimitat i imatge dels detinguts”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona