Política

“Seré la presidenta de tots, pensin el que pensin”

“Tots els parlamentaris representen la veu dels ciutadans, però també s'ha de tenir clar que hi ha un mandat democràtic per complir”

Segona presidenta
Carme Forcadell és la segona dona que ocuparà la presidència del Parlament després de Núria de Gispert. Forcadell va fer esment a aquesta tessitura durant el seu discurs d'investidura: “Espero que amb dues presidentes seguides comencem a canviar una situació anòmala durant massa temps , no només en l'àmbit polític”.
PP i Cs, adversaris? Ho vaig defensar des de l'ANC, però ara sóc al capdavant del Parlament
Nosaltres complirem la legalitat espanyola fins que tinguem la catalana preparada
Hi haurà acord [entre JxSí i la CUP]. L'escenari d'un desacord no és aconsellable
Fer política ja no és només cosa dels polítics, sinó també de la gent que volem millorar la societat

Carme Forcadell és la nova presidenta del Parlament després d'haver obtingut 77 vots, els de Junts pel Sí, la CUP i cinc diputats de Catalunya Sí que Es Pot. Fem aquesta entrevista poques hores després de la seva elecció en el despatx d'audiències de la cambra que ara presidirà.

Quines sensacions té a l'hores d'ara?
Encara no m'he n'he fet a la idea perquè tot és molt recent. Ha estat un dia molt feliç perquè hem constituït el darrer Parlament autonòmic. Aquest és el titular més important del dia. Particularment, en aquests moments represento tot el Parlament i vull ser i seré la presidenta de tots els 135 diputats independentment del que pensin, parlin o votin. Per tant, ara tinc un paper més institucional del que tenia fins ara.
Com li va arribar la proposta d'ERC perquè fos la nova presidenta de la cambra?
M'ho van dir molt poc abans que es fes públic. Sempre havia dit que faria el que decidissin que podia fer millor i allà on podia servir millor.
Vostè diu que serà la presidenta de tots, però el PP i Ciutadans, per exemple, no se la creuen. Li retreuen que quan era presidenta de l'ANC els hagués acusat de ser els adversaris de Catalunya.
És cert que ho vaig dir i era una idea que defensava, però llavors tenia un altre paper com a presidenta de l'ANC. Com a representant de l'assemblea, no podia oblidar que alguns partits van néixer en contra del català o de l'ensenyament en català. Molt amor per Catalunya no pot tenir una formació política que neix en contra de... I no podem oblidar que el català no és llengua europea perquè l'Estat no vol que ho sigui. Per tant, des de l'ANC, eren adversaris de la idea política que jo representava perquè nosaltres volíem la independència i el PP i Ciutadans, el contrari.
Precisament Cs i el PP mantenen que serà incapaç de canviar de xip i deixar enrere aquestes idees.
Que esperin a veure com ho faig. Allò era una opinió. En aquells moments defensava l'Assemblea Nacional Catalana i ara sóc al capdavant del Parlament. Per tant, tinc molt clar que és el Parlament de tothom i seré la presidenta de tots i ja he convidat a la reunió de la mesa aquells grups parlamentaris que no hi són [PP i la CUP]. Els 135 diputats representen les veus de tots els ciutadans de Catalunya i intentaré ser justa i equànime, però hem de tenir clar que hi ha un mandat democràtic a través de 72 diputats.
Li han contestat el PP i la CUP sobre l'oferiment d'anar a la mesa?
Ho proposaré a la propera reunió de la mesa i crec que hi estaran interessats.
Creu que el PP i Ciutadans acabaran canviant la seva actitud envers vostè al llarg de la legislatura, o no hi confia gaire?
Serà complicat. Encara que el meu paper ha canviat, jo he representat l'ANC i pertanyo a una coalició molt diferent de les seves.
Cinc diputats de Catalunya Sí que Es Pot li han donat el seu suport. Com ho valora?
Agraeixo molt aquest gest de confiança cap a aquesta presidència. Intentaré i faré tot el possible, com deia abans, per ser la presidenta de tothom.
Li han explicat perquè han pres aquesta decisió?
No han vingut a explicar-m'ho, però també és veritat que just després de l'elecció he anat a veure l'anterior presidenta i no he pogut veure ningú més.
Per cert, la seva antecessora, Núria de Gispert, li ha donat algun consell?
Sí.
Ens en pot dir algun?
M'he n'ha donat molts, però principalment m'ha aconsellat que escolti i que confiï en la gent d'aquesta casa. I, sobretot, m'ha dit que si algun dia la necessito, que no dubti a trucar-la. És molt d'agrair.
Aquest proper Parlament ha de tenir un perfil molt més actiu que els anteriors?
M'agradaria que fos així. No només hem d'obrir el Parlament a la gent, sinó que també el Parlament ha d'anar cap a la gent.
Quins han de ser els puntuals d'aquest mandat?
Continuarem amb aquesta política d'austeritat i transparència que ha tingut el Parlament en els mandats anteriors, sobretot quan hi ha ciutadans que pateixen tantes privacions. Però aquest mandat serà recordat com el del procés. Com a presidenta, haig de treballar perquè es porti a terme el que decideixin la majoria de diputats i ara per ara hi ha 72 diputats que tenen un mandat clar. Hauré de fer tot el possible perquè es compleixi, igual que faré si hi ha una altra majoria que volen aprovar una altra proposta. En general, però, serà una legislatura molt moguda perquè hi ha dos pols molt oposats.
Entén que un d'aquests pols que menciona no hagi aplaudit el seu discurs?
Sí, ho entenc.
A un sector de la cambra no li ha agradat gens que acabés la seva intervenció amb un “Visca la República Catalana”.
Que Catalunya és monàrquica? Tradicionalment Catalunya no ha estat monàrquica i he dit això perquè sóc demòcrata i la forma genuïna d'una democràcia és la República. En aquest tipus de sistema tothom pot triar el cap d'Estat i les persones que dirigeixen el govern. Un dels valors republicans més importants és la democràcia i no hi ha cap ciutadà que estigui per damunt de l'altre.
Tem que totes les lleis que s'aprovin al Parlament puguin ser prohibides pel TC?
Esperem que no. Nosaltres complirem la legalitat espanyola fins que tinguem la nostra. Vull un Parlament sobirà i que pugui aprovar lleis que ajudin a la majoria de ciutadans d'aquest país.
El president espanyol Mariano Rajoy ha tornat a insistir avui [ahir pel lector] que no hi haurà diàleg amb aquell que vulgui trencar la llei. Què li diria?
Que hi ha una majoria parlamentària que té un mandat emanat de les urnes el 27 de setembre i que hem de donar-hi suport.
Hi ha que diu que com que vostè va saber controlar un artefacte tan complicat i heterogeni com l'ANC, segur que podrà fer el mateix amb el Parlament.
El Parlament es controla sol i els diputats i diputades, també. És evident que cadascú defensa les seves opinions, a vegades amb vehemència, però s'ha de respectar la pluralitat d'opinions. Hem de foragitar les discussions estèrils i els insults. La base és el diàleg i el respecte mutu.
Altres, però, critiquen la seva falta d'experiència.
És cert que no tinc experiència i que no he estat mai diputada, però ara hi ha una altra manera de fer i entendre la política. La política és un servei a la comunitat i per fer-ho no cal ser un polític professional. Sobretot cal molt sentit comú, moltes ganes de treballar i il·lusió. Fer política, doncs, ja no és només qüestió dels polítics professionals, sinó també de tota aquesta gent que estem treballant per intentar millorar la societat.
En divuit mesos serem independents?
Aquest aspecte l'han de decidir els grups parlamentaris. Com he dit, la meva missió és que es compleixi allò que decideixi la majoria.
Una de les seves primeres tasques serà buscar president. Hi haurà acord?
Estic convençuda que s'arribarà a un acord, perquè l'escenari d'un desacord no és aconsellable per ningú. El millor que ens pot passar és que hi hagi un acord i tothom n'és absolutament conscient.
Aquest acord passa perquè Mas sigui president?
Això ho han de proposar els grups, però, de moment, l'única proposta que hi ha és la del grup majoritari i d'Artur Mas. Però no ho decideixo jo. Abans s'haurà de fer una ronda de consulta.
Aquest gest d'acostament que Sí que Es Pot ha fet amb la seva designació, considera que també el podrien repetir en la votació d'Artur Mas?
No ho crec. Són dues coses completament diferents.
Contempla l'escenari d'unes possibles noves eleccions el mes de març?
No. És un escenari que ningú no vol.
El resultat de les eleccions espanyoles pot suposar un canvi en les relacions entre Catalunya i l'Estat?
No canviarà res, malauradament.
Governi qui governi?
Sí. Sembla que poden governar els mateixos, el PP o el PSOE amb el suport de Ciutadans. Per tant, res no canviarà.
Es va sentir dolguda quan la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va criticar durament la seva elecció?
No. Entenc que aquesta sempre és la seva manera d'actuar, fent servir les desqualificacions.
Ho va interpretar, però, com un atac a la institució?
Sí, evidentment. Ells es pregunten pel Parlament català, però no per l'espanyol. Ningú s'ha preguntat mai si els presidents dels parlaments espanyols representen tots els ciutadans. Però aquest menysteniment ha estat lligat tradicionalment amb el Partit Popular. És la seva línia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona