Política

Cs estudia recórrer al TC l'admissió a tràmit de la declaració de JxSí i CUP

La formació considera que el contingut del text “va en contra de l'ordenament jurídic”

El grup parlamentari de Cs sol·licita un informe als serveis jurídics de la Cambra sobre la validesa de la resolució

Ciutadans (Cs) estudia la possibilitat de presentar pel seu compte un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) contra l'admissió a tràmit de la proposta de resolució independentista de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP per part de la Mesa del Parlament. També vol que els serveis jurídics de la Cambra determinin si la iniciativa té validesa legal. La formació considera que el contingut del text de la declaració “va en contra de l'ordenament jurídic”.

El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha explicat que estan treballant amb “juristes de reconegut prestigi” per tal d'interposar un recurs d'empara davant el Constitucional un cop es reactivi l'admissió a tràmit de la declaració independentista.

Aquesta iniciativa jurídica no treu que els d'Albert Rivera volen forçar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra el text i la seva tramitació per part de la Mesa, que en aquest cas sí que en suposaria la seva suspensió automàtica.

Carrizosa s'ha queixat que JxSí i la CUP vulguin accelerar els terminis per a la votació de la declaració d'inici del procés i s'ha preguntat quina és la “urgència” per a fer-ho.

En aquest sentit, ha criticat que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, es plantegi fer dissabte com a dia hàbil a fi que, tot just després de la constitució del PP com a grup parlamentari, es puguin presentar esmenes per part dels grups de l'oposició i establir l'ordre del dia d'un ple. Forcadell veu amb bons ulls que el dia 9 de novembre es puguin votar tant el text sobiranista com la investidura del president de la Generalitat.

Informe jurídic

D'altra banda, Carrizosa i el portaveu adjunt de Cs, Fernando de Páramo, han registrat aquest dijous a la tarda la petició per tal que els serveis jurídics del Parlament elaborin un informe per saber si l'admissió a tràmit del text de Junts pel Sí i la CUP s'adeqüa a la Constitució, l'Estatut i el reglament del Parlament.

Carrizosa sosté que les propostes de resolució són una eina parlamentària de control al Govern i, en tant que l'executiu català està actualment en funcions, no té sentit que la Mesa tramiti un document d'aquestes característiques. Menys encara quan tots els grups parlamentaris no s'han constituït. En aquest sentit, vol que els juristes de la cambra també s'hi pronunciïn.

El grup parlamentari de Ciutadans, així com el PSC i el PP, ja van sol·licitar un informe jurídic sobre la declaració independentista aquesta setmana. La petició, però, va ser rebutjada aquest dimecres per l'òrgan de govern de la cambra, amb els vots de JxSí i Catalunya Sí que es Pot. D'aquí que ara la formació taronja s'hagi acollit al reglament per tornar a demanar aquest informe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA