Política

El debat intern a CDC acaba amb l'aval a la declaració

L'executiva es blinda després de la polèmica interna per les filtracions i assegura que no hi ha “fissures”

Es mostren “determinats” a complir el procés d'independència i arribar fins al final

La reunió ordinària de l'executiva de CDC va esdevenir ahir un escenari de catarsi per als seus membres arran dels últims esdeveniments polítics que empenyen els convergents a aprovar en els pròxims dies una declaració independentista al Parlament que, a més a més, inclou la desobediència al Tribunal Constitucional, mentre que, a hores d'ara, encara no s'ha resolt la investidura d'Artur Mas com a nou president de la Generalitat.

Diputats, consellers i alcaldes es van asseure ahir a l'entorn d'una mateixa taula per deliberar sobre el contingut d'una declaració que ja ha rebut algunes crítiques des de les files convergents per la seva proximitat als postulats de la CUP. Un contrast d'opinions que ahir la portaveu de CDC, Marta Pascal, es va limitar a qualificar de debat “ric i plural”.

La dependència de la CUP a l'hora de formar nou govern i les filtracions a la premsa sobre les veus contràries en el si de l'executiu a la declaració independentista que es vol aprovar en el pròxim ple del Parlament han creat malestar a les files convergents. Per això ahir una màxima dels dirigents era mantenir la calma i la prudència a l'hora d'intervenir en l'executiva, conscients que tot aquest enrenou l'únic que fa és damnificar el partit.

“Hi ha hagut un debat intern, però no cal dramatitzar”, reclamava Pascal, que seguidament assegurava que es manté el ritme previst d'execució del procés independentista en els termes acordats amb la CUP. En aquest sentit, Pascal va explicar que l'aval a la línia estratègica del partit i al lideratge d'Artur Mas va ser unànime en la reunió de l'executiva.

Així, es va donar tot el suport a la convocatòria avui de la junta de portaveus perquè la mesa del Parlament iniciï el tràmit perquè, abans del ple d'investidura del dia 9, es pugui portar a aprovació la declaració del procés independentista. “Ni un pas enrere”, va proclamar la portaveu. A més a més, i tal com estava previst, Junts pel Sí proposarà Mas com a candidat a president de la Generalitat en les converses que el president del grup, Jordi Turull, mantindrà aquesta setmana amb la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, en les reunions prèvies a la investidura.

“Lluny del que pugui semblar, ha estat una reunió cordial”, assenyalava un dels assistents en acabar la reunió, a la qual van assistir tots els consellers de l'executiu català, a excepció d'Andreu Mas-Colell per un problema d'agenda. I és que tot i que es va poder constatar cert desacord entre les files convergents, els seus dirigents són conscients de “la transcendència del moment”, per la qual cosa es va donar un suport incondicional al president Mas i als negociadors.

Homs, a Madrid

La reunió de l'executiva també va servir perquè el conseller de la Presidència, Francesc Homs, es posés a disposició del partit per encapçalar la llista convergent a les eleccions al Congrés dels Diputats. La candidatura i la resta de membres que l'acompanyaran encara ha de ser avalada pel partit. La campanya electoral estarà dirigida pel diputat Jordi Cuminal.

Finalment, l'executiva també va tractar dels últims casos de corrupció a l'entorn de presumptes comissions al partit que investiga un jutjat del Vendrell. “La justícia no funciona a l'Estat espanyol i debilita l'estat de dret”, va assenyalar Pascal, després d'assegurar que els membres de Convergència són “els primers interessats” en una resolució ràpida.

LES FRASES

Hi ha hagut un debat ric i plural i seguidament un aval a l'estratègia plantejada
Estem determinats a fer un acte d'obediència al poble de Catalunya, ens sentim legitimitats a fer-ho
El partit no se sent còmode amb les filtracions però continuem endavant
Marta Pascal
portaveu de cdc

Duran i Iceta comparteixen “preocupació”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, van dinar junts ahir al migdia per analitzar la situació a Catalunya i la proposta de resolució de JxSí i la CUP al Parlament. Segons fonts de la trobada, ambdós dirigents van constatar que comparteixen la mateixa “preocupació” per la iniciativa sobiranista i perquè, un mes després de les eleccions, encara no hi ha govern català.

La trobada es va produir un dia abans que Duran acudeixi a La Moncloa per reunir-se amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en el marc de la tanda de contactes que manté el cap de l'executiu espanyol per tractar de la situació a Catalunya. Hores abans del dinar, i després de la reunió de la direcció d'Unió, el líder democratacristià ja havia reclamat al president de la Generalitat, Artur Mas, que explori acords amb altres forces polítiques per evitar convertir-se en “ostatge” de la CUP. D'altra banda, després del dinar, Iceta es va reunir amb els dirigents de C's, Inés Arrimadas, i el PP, Xavier García Albiol, per mirar d'evitar que es porti la declaració al ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona