Política

El TC debatrà aquest dijous els recursos d'empara de C's, PSC i PPC contra la resolució independentista

Ciutadans i els populars han demanat la suspensió de la convocatòria del ple, mesura que no reclamen els socialistes

Iceta, Arrimadas i Albiol han presentat junts els tres recursos aquest dimecres a Madrid

Els magistrats del Tribunal Constitucional han decidit incloure a l'ordre del dia d'aquesta setmana els recursos d'empara que C's, PSC i PPC han presentat contra la declaració independentista de Junts pel Sí i la CUP, i decidiran aquest dijous tan si admeten a tràmit els textos com si adopten o no les mesures cautelars que demanen C's i PPC, que reclamen la suspensió dels acords de la Mesa del Parlament perquè la declaració no es pugui debatre al pla del Parlament de la setmana que ve.

Pocs minuts després que les tres formacions registressin els seus recursos al TC, el tribunal ha comunicat que “ha decidit assumir la competència per tramitar els recursos”, i els ha incorporat a l'ordre del dia del ple d'aquesta setmana. “Per tant a la reunió que tindrà lloc demà -per dijous- s'abordarà tan la seva admissió o inadmissió com, en el seu cas, l'adopció de mesures cautelars”.

Fa referència a les mesures cautelars que han demanat C's i PPC, que entene n que cal suspendre de manera immediata (els dos) i sense escoltar les parts (PPC) els acords de la Mesa i tot el que se'n deriva, i per tant evitar que la declaració es puguidebatre i aprovar al ple de la setmana que ve”.

La foto

Els líders de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas; PSC, Miquel Iceta, i PPC, Xavier García Albiol, han demanat aquest dimecres al migda l'empara exprés del Tribunal Constitucional (TC) per impedir que es voti al Parlament la resolució independentista de Junts pel Sí i la CUP.

Ciutadans i el PP demanen en el seu recurs la suspensió de la convocatòria del ple del Parlament que ha de votar la proposta de resolució, mentre que en el del PSC aquesta mesura no se sol·licita.

Fonts del TC apunten que malgrat que encara no hi ha res decidit els magistrats tenen la possibilitat d'incloure sobre la marxa la qüestió al ple que va començar dimarts, i que poden allargar fins divendres. En cas d'abordar la qüestió aquesta setmana el TC podria emetre una decisió sobre les peticions abans que el ple celebri el debat previst per dilluns i aprovi la resolució.

“Avui hem estat a l'altura”

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha assegurat als periodistes que la declaració desafia l'ordre democràtic i s'ha alegrat que les tres forces realitzin aquesta acció conjuntament.

“Avui hem estat a l'altura”, ha asseverat Arrimadas que ha confiat en què aquesta sigui la primera de moltes accions conjuntes en contra de la deriva secessionista.

El president del PP, Xavier García-Albiol, ha assenyalat que el d'avui és un dia “trist” per a Catalunya perquè les tres forces han hagut d'anar al TC a “defensar-se d'un acte de tirania”, encara que s'ha felicitat per comptar amb el suport del PSC i Ciutadans.

“No és un procés de sobirania, sinó de tirania inadmissible”, ha recalcat García-Albiol, per a qui el procés sobiranista suposa “pobresa i misèria” per als catalans.

En aquest sentit, ha avançat que, si finalment el ple del Parlament se celebra el dia 9, defensaran que Catalunya segueixi sent Espanya “com no pot ser d'una altra manera”.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha subratllat que el govern espanyol els “tindrà al seu costat” per impedir el que, segons el seu parer, és un intent de “trepitjar els drets” dels catalans.

Recursos per separat

Cada partit ha presentat per separat el seu propi recurs contra l'admissió a tràmit per part de la Mesa del Parlament de la proposta de resolució de JxS i la CUP i intentar així que el TC eviti la celebració del ple extraordinari de la setmana que ve, que probablement tindrà lloc el dilluns dia 9.

Aquesta iniciativa coordinada, la primera de gran abast de les forces contràries a la independència, arriba després que la Mesa del Parlament donés llum verda ahir a la tramitació de la resolució per declarar l'inici del procés cap a la independència.

Després d'escoltar els portaveus dels grups parlamentaris, la Mesa va desestimar les sol·licituds de C's, PSC i PP perquè es reconsiderés l'admissió a tràmit d'aquesta resolució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona