Política

L'Estat controlarà les finances de la Generalitat

El Govern espanyol imposa que el FLA “es destini a l'activitat prevista”

Hisenda destina 3.034 milions d'euros del romanent del fons de liquiditat autonòmic

Sáenz de Santamaría al·lega que cal garantir la “transparència” i el “compliment de la legalitat dels pagaments”

L'Estat controlarà les finances de la Generalitat. Ho ha anunciat la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres. L'executiu de Rajoy considera que, en les últimes setmanes, s'han produït una successió d'esdeveniments a Catalunya que deriven en risc per a l'interès general.

Així doncs, imposarà “controls específics i addicionals” en la transferència del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) a Catalunya per garantir la “transparència”, el “compliment de la legalitat dels pagaments” i “assegurar que els fons es destinen a l'activitat que tenen prevista”.

Sáenz de Santamaría ha justificat la mesura per la rebaixa de la nota del deute per part de diverses agències creditícies, per la “indeguda comptabilització” dels 1.318 milions d'euros gastats en anys anteriors i que s'han de declarar aquest 2015 i per algunes “manifestacions declarant entre altres l'impagament dels deutes a les farmàcies”.

Catalunya ha rebut una aportació extra de 3.034 milions d'euros del romanent del FLA.

Les mesures de control

Els recursos del FLA destinats al finançament del dèficit, que ja es desemborsen directament als proveïdors, només es podran destinar a abonar factures de serveis públics fonamentals i Catalunya rebrà 3.035 milions d'euros.

Catalunya haurà de destinar els recursos rebuts per l'Estat (FLA i sistema de finançament), de forma prioritària, a l'abonament de factures dels serveis públics.

L'interventor de la comunitat haurà de remetre al Ministeri un certificat inicial, en deu dies, i una actualització mensual de tota l'execució del pressupost de l'administració catalana i de les seves empreses o organismes.

A partir d'aquesta informació podran posar-se en marxa els pagaments que s'ajustaran estrictament al previst en aquest acord, i per garantir el seu compliment l'interventor general facilitarà mensualment un certificat amb tota la informació dels pagaments realitzats en el mes anterior que a més hauran de respectar la legalitat vigent.

El certificat inclourà la constància per part de la Intervenció que la relació dels actes sobre els que ha tingut coneixement no contravenen la Constitució o les lleis.

Catalunya haurà d'interconnectar el seu registre comptable amb el Punt General d'Entrada de Factures Electròniques (FACe), per conèixer i permetre la traçabilitat de totes les factures, simultàniament al seu apunt en el registre.

S'ha establert un calendari per trams per als desemborsaments del FLA i els pagaments queden supeditats a verificar el compliment dels requisits anteriors.

Montoro informarà a la Comissió Delegada del resultat de les actuacions portades a terme pel Comitè Tècnic de Comptes Nacionals, per a la verificació i contrast de la informació economicofinancera de la comunitat.

L'Estat prestarà l'empara necessari a les autoritats i empleats públics que presten serveis a Catalunya, en relació amb l'execució d'aquest acord, destaca el comunicat d'Hisenda.

A més, es posa en marxa un sistema electrònic per informar de dificultats que puguin tenir aquests treballadors en l'aplicació de les mesures aprovades per la Comissió Delegada.

La possibilitat d'informar també estarà a disponibilitat de tercers, que puguin tenir dubtes sobre la nul·litat o anul·labilitat de determinats actes administratius.

El Consell de Ministres podrà anar autoritzant operació per operació, l'endeutament a llarg termini i les operacions d'endeutament a curt termini, en els termes i condicions que aquest òrgan determini i en la mesura en que s'acrediti mensualment el compliment d'allò previst en aquest acord per part de Catalunya.

L'aplicació d'aquestes mesures es mantindrà fins que desaparegui la situació de risc per a l'interès general a Catalunya o calgui per garantir la prestació dels serveis públics en la comunitat..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES