Política

Diumenge eleccions regionals

Les regions administratives dissenyades de nou voten per les seves assemblees

Es dos propers diumenges 6 i 13 de desembre tindran lloc les primeres eleccions de les noves regions de l'Estat francès.

Es tracta d'elegir els dotze nous consells regionals metropolitans que substituiexen els 22 antics per un mandat de sis anys i cinc mesos després de l'adopció definitiva del projecte segons l'Acta III de la descentralització.

Són, en principi, les últimes eleccions abans de la propera elecció presidencial i podrien ser un últim indicador abans d'aquest comicis de la primavera 2017.

Aquestes eleccions, que tenen lloc a un període de l'anys gens habitual a l'Estat francès utilitzen el sufragi universal directe i l'escrutini proporcional.

Al total, 21 456 candidats es presenten sobre 171 listes.

Els darrers sondejos donen uns resultats finals a la segona volta de 36 % dels vots a la dreta, 33% a l'esquerra i 31% al Front Nactional. Ara, aquests resultats són molts desiguals segons les regions de l'Estat : les intencions de vot arriben fins a 44% pel FN a la regió Nord-Picardia, a 42% per l'esquerra a Bretanya i a 42% per la dreta al Països del Loire. Al contrari, les mateixes intencions donen uns 25% per l'esquerra a Provença-Costa Blava, 26% a la dreta al Llenguadoc-Rosselló-Migdia-Pirineus i 23% pel FN a la Regió Parisenca.

Occitània-Catalunya

Pel que fa la nostra regió, el sondeig més recent de l'institut BVA (del 29 de novembre) dona per la primera volta, Louis Aliot (FN) 32 % ; Dominique Reynié (dreta-centre) 22 % ;Carole Delga (PS-Radicals) 19 % ; Gérard Onesta (Verts-Front d'esquerra, Regionalistes) 14 % ; Philippe Saurel (PS dissident, batlle de Montpeller) 6 % ; Damien Lempereur (Dupont-Aignan, div. dreta) 3 % . Les llistes Lutte Ouvrière (extr.-esquerra), Ecologistes dissidents del 'Bien Commun', Jean-Claude Martinez (extrema dreta) i UPR (div.dreta) no obtindrien més de un 1%.

La socialista Carola Delga (PS) antiga ministra, el politòleg Dominique Reynié (dreta) i Louis Aliot (FN, elegit a Perpinyà) seran els candidats a presidir la regió que encara no té nom oficial.

La llista 'Nou món en comú' (ecologistes-esquerra-regionalistes) liderada per Gerard Onesta (antic vicepresident ecologista al Parlament europeu ), podria arribar poc darrere el PS a la primera volta. Entre els seus candidats hi figura José Bové, diputat europeu i Nicolas Garcia (PC, antic batlle d'Elna). Aquesta llista és la unica que compta amb una representació i un sosteniment de nombroses entitats regionalistes i que té un programa de desenvolupament de l'educació i de la cultura en les llengües regionals. S'hi han adherit el Partit Occità i els partits polítics nord-catalans reunits en el col.lectiu SEM.

La llista és l'única que reconeix l'especificitat nord-catalana, proposa un estatut particular oficial pel Catalunya Nord en el si de la regió. També és la sola llista que s'ha posicionat clarament sobre el seu futur nom : Occitanie-Catalogne.

És previst un míting aquest dimecres 2 desembre a 20h 30 al Méga Castillet de Perpinyà



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona