Política

JxSí i la CUP avancen en el pla de xoc amb 20 mesures que desencalla la negociació

La proposta presentada per Junts pel Sí inclou mesures sobre la pobresa infantil i energètica, la renda mínima d'inserció, la dependència, l'educació i la salut

“Estem entrant en la fase resolutiva” que permetrà “anar tancant carpetes per assolir un possible preacord”, diu Benet Salellas

Junts pel Sí i la CUP han avançat en el pla de xoc amb una proposta de 20 mesures presentades pel grup parlamentari majoritari al Parlament i que ha permès “desencallar” les negociacions, que segons Benet Salellas (CUP) han permès passar a la “fase resolutiva” que permetrà “tancar carpetes i assolir un possible preacord”.

Així ho han assegurat a Els matins de TV3 dos dels representants a la taula negociadora: Toni Comín, de Junts pel Sí, i Benet Salellas, de la CUP.

“Aquest document ens acosta a l'acord”, ha assegurat Comín, que explica que “s'està avançant i molt” en “propostes susceptibles a l'acord”, que recorda després hauran de votar les bases de la CUP en l'assemblea convocada el pròxim 27 de setembre. “L'acord ha d'arribar molt abans del dia 27 per perquè les bases de la CUP puguin analitzar-lo” abans de la votació a l'assemblea.

Pobresa infantil i energètica, dependència i reduir llistes d'espera

Les 20 mesures del pla de xoc, presentat aquest dijous per Junts pel Sí a la CUP, “porten la tensió financera de la Generalitat al límit”, segons ha dit Comín, tot remarcant que “és el màxim que podem fer”. El document consta d'una vintena de punts que inclouen, segons ha explicat Comín, mesures urgents contra la pobresa infantil, la pobresa energètica, la renda mínima d'inserció, garantir la prestació de dependència, la reducció de la llista d'espera per la primera visita d'especialista en un 50%, la recuperació de llei de barris, educació, la dació en pagament i un salari mínim de 1.000 euros, entre d'altres.

Per Salellas, però, aquesta proposta de JxSí “és un primer exercici de concreció”, “un punt de partida” que des de la CUP consideren “incomplert” perquè creuen que també s'haurien d'incloure, per exemple, moratòries contra la privatització d'ens públics i la venda de patrimoni de la Generalitat. Per això, Salellas ha explicat que han demanat que “es congelin” fins a l'inici del procés constituent. “Hi ha determinades línies vermelles que s'han de poder abordar en un pla de xoc”, ha justificat.

Les negociacions, enregistrades

Salellas ha revelat que, aquest dijous, a més d'acordar unificar les tres taules de negociació que hi havia fins ara en una, també s'ha acordat, a instàncies de la CUP, “enregistrar el contingut de les negociacions i que siguin custodiades segurament per la presidenta del Parlament” perquè així “més endavant la gent pugui valorar el que ha passat allà a dins”.

Tant Comín com Salellas ha rebutjat que el desbloqueig en les negociacions respongui a l'opinió expressada per David Fernàndez en un article al diari Ara en què apostava per cedir “dos vots al procés” si va acompanyat d'un “pla de xoc real i concret” que ha generar t ensions dins de la CUP .

De fet, Comín ha assegurat que la proposta és fruit de dos mesos de converses. Per Salellas, va ser el debat nacional de la CUP de diumenge a Manresa el que ha fet moure Junts pel Sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona