Política

Segona volta ajustada a les regionals

Els últims sondejos no atorguen cap victòria al Front National diumenge. L'esquerra guardaria la regió Llenguadoc-Rosselló-Migdia-Pirineus.

La segona volta de les eleccions regionals que tindrà lloc aquest diumenge presentarà dos duels i 10 triangulars a l'hexàgon a més d'una quadrangular pel que fa Còrsega.

El partit socialista s'ha retirat de les dues regions on el Front Nacional va fer els seus millors resultats, al Nord-Picardia i a Provença-Costa Blava on no tenia possibilitats de guanyar. Es presentarà amb llistes fusionades amb la resta de l'esquerra i els ecologistes a sis altres regions, participarà a les tres triangulars i a la quadrangular corsa. El PS ha retirat l'investidura al seu candidat arribat tercer a la regió Alsàcia-Lorena-Xampanya que ha decidit mantenir-se a la segona volta. Pel que fa la dreta, els Républicains (ex-UMP) participaran a dos duels contra el FN, 10 triangulars i la quadrangular illenca. Finalment, el Front National, conformement a la seva línia electoral, es manté a totes les tretze regions.

A Còrsega, l'esquerra que va arribar primera (18,42 %) ha fusionat amb l'extrema esquerra (5,56%). També ho van fer les dues llistes de dretes (13,17% i 12,70%). Però són les dues llistes 'nacionalistes' que, afegides, han tingut més vots i es presentaran com a favorits teòrics a la segona volta ( Simeoni 17,62% + Talamoni 7,72%).

Els últims sondejos de divendres matí, a dos dies de l'elecció donen resultats molts ajustats quin siguin els casos de figura i a totes les regions. El FN no aconseguiria cap victòria, tot i arribant a xifres històrics, just per sota dels 50% en alguns casos.

A 'Occitània-Catalunya'

A la nostra regió, la cap de llista socialista Carola Delga i els ecologistes-regionalistes conduits per Gérard Onesta han arribat a un acord i, de fet, esdevenen teòricament els favorits si es sumen els vots de l'esquerra de la primera volta (24,4% i 10,26%, més els 5% del socialista dissident i batlle de Montpeller). La fusió d'aquestes dues llistes inclou dos pesos pesants del PS nord-català, Jacques Cresta i Marcel Mateu com també Jean-Pierre Bourquin, fill de l'antic president. L'antic batlle d'Elna, Nicolas Garcia, no figura més entre els candidats.

El candidat dels Républicains i centristes d'UDI, Dominique Reynié, tot i tercer amb 18,84% dels vots ha decidit mantenir-se. Aquesta decisió no ha estat del gust del partit Radical -uns dels socis de l'UDI-, que ha demanat a Reynié de retirar-se, però sense èxit. L' antic batlle de Perpinyà i ex-senador Jean-Paul Alduy, membre de l'UDI ha declarat que, a títol personal, votaria per la llista conduïda pels socialistes per impedir una victòria a Louis Aliot del FN (31,83% ).

El sondeig Ifop del grup La Dépêche publicat aquest divendres 11 desembre dona la llista PS-ecologistes-regionalistes-esquerra guanyadora amb 43% dels vots per davant del FN (35%) i la dreta clàssica dels Républicains (22%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona