Política

El PP guanya a l'Estat i En Comú Podem, a Catalunya

El partit de Mariano Rajoy obté 123 escons i el PSOE, 90

Podemos irromp amb força al Congrés amb 68 diputats i Ciutadans, amb 40

La llista encapçalada per Xavier Domènech aconsegueix 12 diputats, ERC, 9, i PSC i DL, 8

Les eleccions generals que s'han celebrat aquest diumenge han deixat un Congrés molt fragmentat per l'important davallada que ha patit les dues forces que han marcat el panorama polític en els darrers 40 anys, PP i PSOE, i l'irrupció de noves formacions, Podemos i Ciutadans, que dificultarà enormement la governabilitat de l'Estat espanyol. Els Populars han tornat a guanyar les eleccions, tot i perdre més de 4 milions de vots. A Catalunya, En comú Podem aconsegueix imposar-se per davant d'ERC.

Els resultat d'aquest diumenge a les eleccions generals mostren la fi del bipartidisme a l'Estat Espanyol amb l'entrada amb força de Podemos i Ciutadans (C's) al Congrés. Amb el 99, 43% del vot escrutat, el partit liderat per Mariano Rajoy ha obtingut 123 escons (28,71%), una xifra que queda lluny de la majoria absoluta que va obtenir en els comicis del 2011 i que no li garanteix que pugui tornar a governar 4 anys més. El PSOE de Pedro Sánchez també pateix una davallada i només n'aconsegueix 90 (22,02%), que són els pitjors resultats dels socialistes a la seva història.

L'afecte Podemos, amb Pablo Iglesias al capdavant, s'erigeix com la tercera força amb 69 diputats. La formació taronja d'Albert Rivera obté 40 representats (13,93%), una xifra molt inferior a les que preveien les enquestes. El PNB suma 6 diputats (1,21%), Izquierda Unida 2 (3,67%), i Coalición Canaria, 1 (0,32%).

A Catalunya, En Comú Podem guanya les eleccions a Catalunya. Amb el 99,70%, la llista encapçalada per Xavier Domènech obté 12 escons (24,73%). ERC ha assolit 9 diputats (15,98%), que suposen els millors resultats de la seva història. En tercer lloc, han quedat empatats amb 8 escons el PSC (15,70%) i Democràcia i Llibertat (15,08%), la coalició formada per CDC, Demòcrates per Catalunya i Reagrupament. C's (13,05%) i PP (11,12%) han obtingut 5 diputats cadascun. Unió no aconsegueix representació parlamentària (1,72%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Puja la participació respecte el 2021 i se situa al 26, 9% a la una de la tarda

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona
POLÍTICA

El periple del vot exterior

Barcelona