Política

Demarcació de Lleida

Empat de DL, ERC, el PSC i En Comú que esbandeix el PP

La coalició de CDC perd un diputat, l'esquerra radical n'obté per primer cop i el popular José Ignacio Llorens no repetirà com a diputat després de set legislatures

En les anteriors eleccions generals, a la demarcació de Lleida la formació guanyadora va ser CiU, que va obtenir 2 diputats amb el 41,35 % dels vots, seguida del PSC, amb 1 diputat i el 20,35% dels sufragis, i el PP va aconseguir un representant amb el 19,41% de les paperetes. Ahir, el mapa va canviar molt. Els convergents, ara amb la marca DL, conserven la primera posició al Congrés, però perden un escó i només enviaran a Madrid Antoni Postius, que compatibilitzarà aquesta feina amb la de cap del grup municipal de CiU en l'oposició de l'Ajuntament de Lleida. Amb el 97,51% dels vots escrutats, Democràcia i Llibertat ha obtingut el 24,27%, amb una caiguda molt important de 17 punts.

ERC, per la seva banda, recupera per mitjà de Xavier Eritja, que va ser president d'Òmnium Cultural, el diputat que tenia fa dos legislatures i va perdre el 2011. Els republicans fan un salt percentual espectacular, ja que passen del 8,59% dels vots del 2011 al 22,26%.

La novetat principal és la irrupció d'un partit a l'esquerra dels socialistes. En Comú Podem aconsegueix una cosa que no passava des de la II República, ja que en la democràcia actual mai havien obtingut escó ni el PSUC ni ICV. “El que fa més il·lusió és que tingui èxit l'única força autènticament sobiranista. La nova política ha de ser la democràcia directa, el poble ho ha de decidir tot”, va dir anit el cap de llista d'aquesta formació, Jaume Moya, procurador dels tribunals que resideix al municipi segarrenc de Florejacs. Aquesta plataforma ha recollit més del 15% dels vots dels lleidatans, quan ICV va treure el 3,89% en les generals anteriors i Catalunya Sí que es Pot el 4,3% en les municipals.

“Suspens” en el PSC

Els bons resultats d'En Comú Podem van tenir amb l'ai al cor durant molta part de la nit els socialistes. L'esquerra radical va guanyar a Lleida ciutat, plaça on el PSC va perdre en les últimes eleccions municipals la majoria absoluta. Els socialistes, que l'any 2007 van treure dos diputats, van baixar a un fa quatre anys i han aconseguit mantenir un escó que ballava entre ells i DL. El PSC també presentava canvi al capdavant: Mònica Lafuente substituïa Teresa Cunillera, diputada des de 1996 que ara anava de suplent.

El partit que repetia cap de llista era el PP, que amb l'11,3% dels vots –8 punts menys– ha quedat sense representació. José Ignacio Llorens no repetirà després d'haver estat diputat popular en les últimes set legislatures.

Tampoc ha complert les expectatives Ciutadans, que amb un 9% dels vots tampoc aconsegueix representació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA

Tot d'atenció a Espanya per no garantir plenament la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona