Política

Gironès

ERC obté la victòria frec a frec amb DL

Democràcia i Llibertat guanya a quinze municipis, però els republicans s'imposen al conjunt del Gironès

El frec a frec entre Democràcia i Llibertat i ERC es va fer evident a la comarca del Gironès, on DL va aconseguir la victòria en quinze dels vint-i-set municipis, mentre que Esquerra va ser la formació més votada en onze. Tot i que DL va guanyar en més poblacions, en el global del Gironès ERC se'n va endur la victòria i és l'única comarca gironina on no va vèncer DL. Així, els republicans van obtenir 20.854 vots, només 419 vots més que Democràcia i Llibertat, que en va obtenir 20.433. Aquesta diferència exigua d'ERC es va traduir en el percentatge de vots en una diferència només del 0,5%, ja que si la llista que liderava Teresa Jordà va obtenir un 25,37% dels vots, la formació amb Jordi Xuclà al capdavant va aconseguir el 24,85% dels vots. Ja en les eleccions municipals, ERC va aconseguir l'alcaldia en pobles de la corona metropolitana de Girona i en aquestes eleccions estatals va ser la llista més votada a Bescanó, Celrà, Sant Julià de Ramis, Flaçà, Sarrià de Ter o Vilablareix, entre d'altres. La victòria d'ERC es va fonamentar en aquests municipis i en el fet que en els setze municipis on no va guanyar va ser la segona força més votada.

Per contra, DL va obtenir la victòria, en alguns casos per molt poca diferència, en municipis com ara Cassà, Fornells de la Selva, Llagostera, Quart o Bordils. La nova marca de Convergència també va assolir la victòria a la ciutat de Girona, davant d'ERC i per un estret marge de menys de 200 vots de diferència entre una formació i l'altra. A la capital, En Comú Podem va ser la tercera força i va superar així el PSC, que va acabar quarta, mentre que Ciutadans i el Partit Popular van ocupar el cinquè i sisè lloc a la ciutat.

Gran batalla als barris

Si analitzem els resultats de la ciutat de Girona per barris, es palesa la gran lluita que hi van tenir els partits. Si bé és cert que DL va guanyar en sis barris –Eixample Nord, Mercadal, Montilivi, Montjuïc, Palau i Sant Narcís– i que ERC també va vèncer en sis sectors més –Barri Vell, Carme, Eixample Sud, Pedret, Sant Daniel i Santa Eugènia–, cal destacar el paper del PSC, que va triomfar en cinc barris i en dos més va liderar el rànquing En Comú Podem. Els socialistes, que van obtenir uns mals resultats en el global de la demarcació tot i mantenir un diputat, es van fer forts i van triomfar a Can Gibert, Font de la Pólvora, Pont Major, Taialà i Vila-roja, mentre que la llista de Dolors Terradas va ser la més votada als barris de Fontajau i Sant Ponç. A més, En Comú Podem va ser la segona força en cinc barris més: el Barri Vell, Can Gibert, Pont Major, Santa Eugènia i Taialà.

Podem guanya a Salt

Una menció a part es mereix el municipi de Salt, on la formació En Comú Podem trenca l'hegemonia de DL i ERC a la resta del Gironès i s'imposa en la segona ciutat més important de la comarca. Això sí, es tracta d'una victòria molt ajustada en què van lluitar fins a quatre formacions que van quedar comprimides en poc menys d'1,5 punts. En Comú Podem va guanyar amb 1.749 vots, un 19,2% dels vots, mentre que ERC –que té l'alcaldia a Salt– va quedar segona, amb 1.718 vots, un 18,9%; el PSC, en tercera posició, va aconseguir 1.702 vots, un 18,7%, i DL, quart amb 1.617 vots i un 17,8% del total de vots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona