Política

Rumb cap a la independència

Artur Mas fa un pas al costat i proposa Carles Puigdemont com a president de la Generalitat

L'acord amb la CUP inclou el pla de xoc i el full de ruta negociat amb Junts pel Sí i estabilitat parlamentària durant la legislatura

L'alcalde de Girona serà investit aquesta tarda per majoria dels 72 diputats

Relleu i acord. Finalment, dos moviments d'última hora van permetre ahir al migdia anunciar un pacte entre Junts pel Sí i la CUP que evita noves eleccions al març i permet continuar amb el full de ruta cap a la independència. Per fer-ho possible va caldre un gest de l'actual president en funcions, Artur Mas, que va decidir fer un pas al costat i proposar un nou candidat al capdavant de l'executiu de la Generalitat. Mas va triar el diputat i alcalde de Girona, Carles Puigdemont, reconegut independentista, president de l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI) i home de consens dins de CDC que no genera rebuig entre les diferents famílies convergents quan la formació es troba de camí cap a la refundació. “Tenim un projecte engegat, ben orientat i sòlid. Tots hi som cridats, tots ens fem falta. Gràcies president per liderar i preservar”, van ser les primeres paraules, via Twitter del futur president de la Generalitat tan bon punt es coneixia el pacte.

És un acord complex i singular, en què la CUP també fa un pas al costat. La formació accepta que dos dels deu diputats s'integrin a la “dinàmica parlamentària” del grup de Junts pel Sí i que la resta de diputats no votin en cap cas en el mateix sentit que els grups de l'oposició. D'aquesta manera, Mas garanteix que el govern tingui estabilitat parlamentària al llarg del temps que duri la legislatura, és a dir els 18 mesos que marca el full de ruta negociat. Aquesta mesura dirigeix tot un torpede a la primera línia de flotació de la CUP, a l'assemblearisme de què ha fet gala la formació i que tants mals de cap li ha comportat en els darrers dies. El vot dels diputats de la CUP ja està decidit per endavant.

Finalment, l'acord inclou l'assumpció d'errors per part de l'esquerra independentista, un factor rellevant per al mateix president Mas, per la qual cosa els anticapitalistes es comprometen a renovar el grup parlamentari en senyal de mea culpa. Als dos diputats cupaires que ja havien anunciat que marxaven, els caps de llista de Barcelona i Lleida, Antonio Baños i Ramon Usall, respectivament, s'hi afegirà algun altre parlamentari, tot i que els noms finals es decidiran avui mateix, segons fonts de la CUP. De fet, per a les onze del matí hi ha prevista una reunió del consell polític de la CUP i del grup d'acció parlamentària per acabar de decidir els detalls i els substituts dels diputats que hauran de presentar la dimissió.

Un pacte en tres hores

El contingut de l'acord es va començar a bastir divendres al vespre després de la pressió de les entitats sobiranistes per buscar un pacte, tal com ahir va reconèixer el president Mas, collat també pel calendari. Un cop descartats els escenaris proposats per les entitats, l'assemblea de càrrecs electes i unes primàries entre la ciutadania, els partits van cercar noves alternatives al llarg de la nit empesos també pel mateix president. Al matí, les converses es van reprendre fins a tancar un acord pels volts de les dotze del migdia que es va traslladar al president Mas per ser validat. Investidura, estabilitat parlamentària i autocrítica estricte de la CUP eren els punts principals de l'acord que deixava en mans de Mas el nom del nou president. El temps collava i en l'horitzó ja s'albirava el risc que tot el projecte sobiranista trontollés amb unes noves eleccions al març que, a més a més, no asseguraven una victòria clara ni a Mas ni a CDC i obstaculitzava la refundació del partit. A l'altra costat de la balança, la cessió de Mas permetia al partit continuar liderant el procés sobiranista i encarar millor unes noves eleccions.

Així i després de valorar “els costos i els beneficis” de la decisió, el president Mas va optar per estripar el decret de convocatòria que ja tenia pràcticament enllestit i fer un pas enrere. A les cinc de la tarda, els diputats de JxSí i membres de la direcció de CDC, Lluís Corominas, Josep Rull i Jordi Turull, sortien de Palau amb el contingut del pacte fet i Mas explicava els terminis de l'acord a la premsa. Es feia possible un acord que semblava, i tothom ja havia qualificat, d'impossible.

Tancar ferides internes

Una hora més tard ho feia la CUP a través d'un comunicat. Els punts 4 i 5 són els més durs de la nota. Assumeixen que la CUP “pot haver posat en risc l'embranzida i el vot majoritari de la població i l'electorat a favor del procés cap a la independència en una negociació que ha desgastat ambdues parts i la base social i popular de l'independentisme”. Tot i la duresa del comunicat, membres de la comissió negociadora de la CUP valoraven ahir l'acord com un “bàlsam” que permet tancar les ferides internes de l'organització després del daltabaix que va suposar l'empat a l'assemblea de Sabadell i que a punt va estar de trencar el partit. Tot i que caldrà veure com es desenvolupa el consell nacional d'aquest matí, els negociadors de l'esquerra independentista asseguren que el contingut respecte el 100% de la decisió presa per l'assemblea. “Era important obrir la legislatura independent i fer-ho sense Mas”, apunta una font del partit. El compromís de la CUP és amb el procés i l'error que assumeixen és “l'alentiment de la presa de decisions”, segons va explicar ahir la diputada Eulàlia Reguant. “Tres mesos i mig per desencallar el procés és massa temps” hi afegia la mateix diputada per assegurar que l'assumpció de l'error és sincer i no pas fruit de l'exigència del president Mas i de Junts pel Sí per signar un acord.

Després d'hores de tensió i negociacions, Catalunya tindrà avui un nou president de la Generalitat que estarà al capdavant d'un executiu que manté el disseny pactat entre CDC i ERC, segons va explicar la diputada republicana, Marta Rovira, que agraïa la generositat mostrada per les dues parts que més han cedit en l'acord. Així, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, estarà al capdavant d'una gran macroàrea econòmica que inclourà els àmbits de Empresa, Coneixement, Ocupació, Territori i Agricultura. El cap de llista de la formació de Junts pel Sí, Raül Romeva, es farà càrrec de l'àrea d'afers exteriors, transparència que incorpora Interior, Justícia i Governació. La tercera macroàrea estarà representada per la diputada Neus Munté que fins fa poques hores havia estat en les travesses per substituir Mas. Ara assumirà Presidència, Salut, Ensenyament i Cultura.

Les peces del futur govern s'acabaran d'encaixar els pròxims dies. La primera cita serà avui cap a quarts de cinc de la tarda amb la intervenció del futur president. A l'encara alcalde de Girona li seguiran els portaveus de la resta de grups parlamentaris i finalment es farà la votació que, d'acord amb el pacte, investirà Puigdemont president.

La signatura d'un pacte in extremis va exercir més pressió a Madrid i trasllada la necessitat d'un pacte per formar govern. Des de Moncloa ahir ja avisaven que el nou executiu català haurà de complir la llei. A la cambra catalana, l'oposició no augurava res de bo al pacte entre Junts pel Si i la CUP. La legislatura no serà fàcil, però, com a mínim, hi serà.

Satisfacció en les entitats civils

Tant l'Assemblea Nacional Catalana com Òmnium Cultural es van felicitar ahir per l'acord final que permetrà la traducció en un govern estable dels 72 diputats independentistes que hi ha al Parlament. “Valorem molt positivament que tot l'esforç per assolir aquest acord vingui precedit per una sèrie de pactes que enforteixen aquest nou govern”, deia un comunicat de l'ANC, que ja animava el nou govern, com feia també Òmnium, a desplegar
la declaració de ruptura
aprovada el 9 de novembre.

L'ANC i Òmnium es comprometen a continuar treballant des d'ara per “eixamplar encara més” la majoria social per la independència, acostant-se a totes les entitats que treballen “per la construcció” del nou país. Pel seu cantó, Òmnium agraïa el “sentit d'estat, la unitat d'acció i la generositat” mostrats per Junts pel Sí i la CUP, i instava igualment a “continuar sumant complicitats” fora de l'independentisme per iniciar el procés constituent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona