Política

Desconnexió reial, govern en marxa

La casa reial no rep Forcadell i el Parlament li comunica per escrit la investidura

Puigdemont prendrà avui possessió del càrrec i referma la seva lleialtat a Mas en el comiat de l'alcaldia

L'expresident buida el despatx

No hi va haver audiència amb Felip VI: la casa reial va preferir rebre per escrit la comunicació oficial del Parlament de la investidura de Carles Puigdemont. El rebuig de La Zarzuela a trobar-se amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, era un primer gest de lectura política inequívoca amb la cambra i el nou govern de la Generalitat que ultimen CDC i ERC per afrontar una legislatura de 18 mesos que porti a la independència. Mentre Artur Mas feia caixes per buidar les seves dependències del Palau de la Generalitat, amb la previsió de dedicar-se a partir d'ara a recompondre el partit, Puigdemont renunciava oficialment a l'alcaldia de Girona i declarava la seva lleialtat a l'expresident. Oriol Junqueras també li va agrair la decisió durant el consell nacional d'ERC.

Comunicació per escrit

La negativa del rei a rebre Forcadell només té un precedent. Fonts del Parlament recordaven que el 2012 l'aleshores rei Joan Carles tampoc es va reunir amb Núria de Gispert per a la comunicació oficial
de la investidura d'Artur Mas. Aleshores, però, hi havia la justificació de la convalescència del rei, que havia estat operat recentment. L'agenda oficial pública de Felip VI estava, ahir, buida, i la casa reial afrontava el tràngol de l'inici del judici pel cas Nóos, amb la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin asseguts al banc dels acusats. El Parlament va demanar l'audiència amb el rei per les vies habituals diumenge mateix, però finalment va comunicar a La Zarzuela per escrit la investidura de Puigdemont, perquè un portaveu de la casa reial va demanar que fos així. La tradició de la casa reial era rebre els presidents dels territoris històrics, si bé havia afavorit que en el cas d'altres comunitats ho fessin per escrit.

El nou govern

El president investit prendrà possessió del càrrec aquest vespre, i els consellers ho faran demà o dijous. Les dues possibilitats estaven encara ahir damunt la taula, atès que demà es constitueixen el Congrés i el Senat, segons assenyalaven diverses fonts. La configuració del nou govern es donava pràcticament per feta, amb el gros de l'organigrama tancat fruit del pacte entre CDC i ERC, però amb algunes incògnites. Antoni Castellà, exsecretari d'Universitats, es perfila com a conseller d'Empresa i Coneixement, amb una àmplia experiència en el sector. El també líder de Demòcrates estaria així al capdavant de l'únic departament en mans de CDC que els convergents cedirien a un conseller que no és del partit, tenint en compte que ERC situa dos independents en dues conselleries importants: Raül Romeva com a conseller d'Afers Estrangers, Transparència i Relacions Institucionals i Toni Comín com a titular de Salut.

La de Governació és una conselleria de forta rellevància política i de gestió en què, segons algunes fonts, CDC podria situar Jordi Baiget, secretari del govern i un dels homes
de màxima confiança de Mas. Junqueras proposaria, a més, Meritxell Serret, del secretariat de l'ANC, al capdavant d'Agricultura, tenint en compte l'escassa presència de polítiques en l'organigrama. Santi Vila ocuparia Cultura i Meritxell Borràs, Ensenyament, tot i que algunes fonts assenyalaven la possibilitat que Vila fos qui encapçalés el departament que fins ara ha ocupat Rigau i que Borràs es man-tingués a Governació en comptes de Baiget. La resta de l'organigrama que s'esbossa és conegut, amb Josep Rull a Territori i Sostenibilitat, Jordi Jané a Interior, Carles Mundó a Justícia i, tal com va avançar aquest diari, Dolors Bassa a Benestar i Treball.

Neus Munté, que estarà al capdavant de l'àrea de l'Estat del Benestar com a consellera de la Presidència i portaveu, va admetre que seria un “honor” presidir el que serà una comissió de govern. En declaracions a La Xarxa, va argumentar que la divisió de l'executiu en tres macroàrees pot ajudar a fer visible un treball “molt transversal” per part de JxSí. Romeva s'ha fixat com a repte principal la internacionalització del procés per fer el “salt”.

Una foto i un breu comentari resumia a Instagram l'últim dia que Mas va passar al Palau de la Generalitat, amb les caixes del trasllat: “Recollint el despatx amb la serenitat d'esperit que et dóna el convenciment d'haver donat el millor d'un mateix durant els cinc anys que he exercit la presidència de la Generalitat.” En el comiat de l'alcaldia de Girona, Puigdemont va revelar que va posar dues condicions a Mas per acceptar el càrrec: que fos un encàrrec temporal i que l'expresident estigui al seu costat. El nou president va menystenir Rajoy perquè el seu projecte s'acaba.

LES FRASES

Rajoy és un president en funcions. No m'interessa el que digui un projecte que s'acaba
Carles Puigdemont
PRESIDENT INVESTIT
S'ha d'explicar fora no només què volem fer, sinó com ho volem fer
Raül Romeva
FUTUR CONSELLER D'AFERS estrangers
[La divisió en tres àrees] Pot ajudar molt a fer visible un treball molt transversal i interdepartamental
Neus Munté
FUTURA CONSELLERA PRESIDÈNCIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona