Política

Sánchez creu que l'Estat ha de “respondre” a les lleis de desconnexió al TC però demana “diàleg”

El líder del PSOE assegura estar disposat a explorar un govern de coalició

“No contempla la possibilitat” de ser investit amb les abstencions d'ERC i DL

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha expressat aquest dijous el seu suport a les iniciatives que l'executiu espanyol en funcions pugui dur a terme per frenar les tres lleis de desconnexió que han iniciat el seu recorregut al Parlament de Catalunya amb els suports de Junts pel Sí i la CUP. En una entrevista a la Cadena Ser, ha assegurat que la via que ha engegat el Parlament “no és el camí no només a nivell constitucional ni de respecte a la legalitat democràtica”, sinó “tampoc el que han marcat els catalans ni el 20-D ni el 27-S”. Per aquest motiu s'ha mostrat d'acord amb el fet que l'Estat consulti a l'advocat de l'Estat per recórrer aquests passos al Tribunal Constitucional: “l'Estat ha de respondre o almenys preparar-se per respondre a aquest tipus de maniobres”, ha dit. En tot cas ha “insistit” que el que cal és “parlar amb la Generalitat de Catalunya i buscar una solució a aquesta crisi política” perquè “amb la llei no n'hi ha prou i hem de posar sobre la taula arguments”.

Contempla la coalició

Sánchez s'ha mostrat obert a a possibilitat de negociar un govern de coalició en el que pugui haver diversos partits i ha demanat a Podem i Ciutadans deixar de banda els “vetos” per poder facilitar el canvi.

El líder socialista ha exposat aquesta postura abans de reunir-se en el Cpngrés amb el líder e Podem, Pablo Iglesias, que ha ofert un govern de coalició amb el PSOE.

“No em tanco a res. Estem en un moment nou, trepitjant terreny ignot i, per tant, estic obert a explorar altres vies, i per suposat, si hi ha d'haver coalició o no. No ho sé. L'important és que aquesta coalició sigui producte primer d'un programa de govern compacte”, ha dit.

No compte amb l'abstenció d'ERC i DL

Sánchez també ha assegurat que ell “no contempla la possibilitat” de ser investit amb les abstencions dels diputats d'ERC i DiL, les dues formacions que –amb les seves abstencions- tindrien la clau per a un govern del PSOE i Podem en el cas que C's i PP votessin en contra. La seva aritmètica, segons ha explicat, passar per “entrendre's amb Podem i C's”, dues formacions que es declaren incompatibles i que Sánchez vol que cooperin per fer possible “el canvi”.

Segons el líder del PSOE, a Catalunya “ara mateix s'està apreciant el fet que a Espanya hi ha forces polítiques que volem renovar i canviar Espanya”. “Crec que hi ha molts elements en comú amb la societat catalana que s'estan veient a la nova política espanyola i que espero que es puguin materialitzar en un nou govern”, ha dit.

Retrets a Rajoy sobre les respostes a Catalunya

També ha tornat a retreure a Rajoy que no consensuï amb ell la resposta al procés: “Ahir vam veure un mal exemple, Rajoy va trucar a Rivera per parlar sobre la situació a Catalunya i no em va trucar a mi que sóc l'encarregat de formar govern”, ha dit. Segons Sánchez, per a la dreta “si dono suport a Rajoy sóc un home d'Estat i si intento formar govern sóc un perillós independentista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona