Política

Rajoy exigeix governar si Sánchez fracassa primer

“No es pot estar indefinidament sense govern perquè algú es faci propaganda”, etziba el líder del PP

Utilitza Catalunya per avisar que “combatrà” un acord PSOE-Podem amb independentistes

Vint-i-dos dies després d'haver declinat l'oferta del rei Felip VI d'acudir a una investidura, el líder del PP i encara president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va aplegar els seus ahir a Múrcia per solemnitzar una catarsi col·lectiva i per reivindicar la victòria electoral el 20-D i exigir “el dret a presidir el govern”. Rajoy va obviar que ara és Pedro Sánchez qui té un encàrrec del monarca per sondejar els seus suports durant trenta dies i va instar el líder del PSOE a acudir ja al Congrés a constatar si fracassa. “Que parli amb Podem i tots els altres i ens digui si es posen d'acord o no, perquè no es pot estar indefinidament així perquè algú es faci propaganda”, avisa tot invocant “els passos de Catalunya en la mala direcció”.

L'endemà de la breu i gèlida reunió de només vint-i-cinc minuts amb Sánchez, Rajoy va reunir la junta directiva del PP murcià i va intentar elevar la moral d'un partit que viu a cop d'esglai en casos de corrupció i que digereix que el líder va regalar la iniciativa de la investidura a l'adversari socialista. “Si Sánchez no aconsegueix la seva pretensió, el PP està disposat, si té els suports suficients, a anar al Congrés a defensar el seu programa i, per tant, a sotmetre's a la votació de les Corts”, va prometre entre els aplaudiments dels seus. Segons la seva lectura dels resultats, que ell sigui el president “és el que han dit els espanyols”.

Anar-hi de segona opció

En el full de ruta de Rajoy, l'opció ideal és que sigui Sánchez el primer d'anar al Congrés i jugar-se el tot pel tot al seu fracàs per, tot seguit, emergir ell com a segona opció i el candidat natural a La Moncloa. La tàctica popular, no obstant això, passava perquè el primer ple d'investidura se celebrés aviat, el 22 de febrer, i el líder del PSOE juga amb el temps –en un moment d'explosió de casos de corrupció al PP que acorralen Rajoy– i es dóna de marge fins als primers dies de març per forjar un acord amb Podem, Ciutadans i el PNB. “Que es deixin de marejar la perdiu”, va esclatar Rajoy davant la sospita, instal·lada al PP, que Sánchez explota el procés d'investidura més per legitimar-se de portes endins a Ferraz –davant l'andalusa Susana Díaz– que per bastir un acord de legislatura de quatre anys.

Catalunya i prima de risc

Conscient que no pot ser president sense l'aval del líder del PSOE que ell fustiga en mítings com el d'ahir i al qual ni li dóna la mà en públic, Rajoy es va entregar a dibuixar l'horitzó que li espera a Espanya si Sánchez arriba a ser el president. “Pot guanyar la investidura però no podrà governar”, va prevenir ja d'entrada. Com que només contempla l'alternativa “d'un govern de Podem presidit per Sánchez amb independentistes”, el líder del PP va utilitzar l'agenda de la Generalitat i l'alarma econòmica per advertir que aquesta aliança seria “un torpede en la línia de flotació de l'economia espanyola i de la creació d'ocupació”.

Si Sánchez s'instal·la a La Moncloa, a més, des del dia d'ahir ja sap que al davant no hi trobarà una oposició constructiva. “Aquest govern serà combatut democràticament per tot el PP”, va alertar Rajoy despertant l'ovació dels populars murcians. “Espanya necessita un govern i el necessita ja: l'economia és allà, la prima de risc és allà, a Catalunya s'estan fent passos en la mala direcció, les agències de ràting estan avisant”, va recitar el president en funcions tot intercalant la desconnexió catalana i la inestabilitat als mercats.

“La corrupció fa mal”

Al final d'una setmana en què la Guàrdia Civil ha escorcollat la primera planta de Gènova 13 a la recerca de proves del finançament irregular del PP a Madrid, ahir Rajoy va visitar una regió que no viu aliena als escàndols: a més de tenir 45 municipis i 40 causes obertes, el jutge acaba de citar sis dels vuit regidors de l'equip de govern de Los Alcázares (15.000 habitants) per indicis delictius. “La corrupció ens ha fet molt mal”, va confessar Rajoy davant dels seus.

El PSOE té pressa amb Podem i En Marea no hi vol C's

La setmana que arrencarà demà està fixada al calendari socialista com a determinant a l'hora de bastir el fonament de l'entesa a dreta i esquerra que anhela Pedro Sánchez. La secretària d'estudis i programes del PSOE, Meritxell Batet, va admetre les presses del seu partit i va afirmar que “el que hauria de fer” Podem és “asseure's ràpidament” amb l'equip socialista a parlar del govern que volen formar.

Si bé ha convocat dimarts al Congrés ERC i Democràcia i Llibertat, Sánchez només espera la doble cita per fer saber als grups catalans que rebutja la desconnexió i que no vol el seu vot. “L'objectiu dels dos és independitzar-se de la resta d'Espanya i això és un punt irreconciliable” amb el PSOE, va esgrimir Batet per justificar que Sánchez ni tan sols obri una negociació.

El full de ruta de l'aspirant socialista, en canvi, és obtenir la quadratura del cercle d'unir a bord Podem, C's i el PNB, encara que tant Pablo Iglesias com Albert Rivera ja li han dit que la presència d'un suposaria l'abandó de l'altre. Des de la confluència gallega En Marea, la portaveu al Congrés Alexandra Rodríguez va exigir de nou a Sánchez que ha d'elegir si vol un govern “realment progressista” i sense C's. “Ciutadans té un projecte neoliberal i és com un Partit Popular 3.0”, manté la portaveu d'En Marea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia