Política

ERC manté el seu no a la investidura de Sánchez

El diputat Joan Tardà afirma que “la paraula del PSOE val menys que un euro marroquí”

El republicà considera que amb el seu aval al pacte amb C's l'ànima catalanista del PSC ja és una “ànima en pena”

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha refermat aquest dilluns el vot contrari de la seva formació a la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol.

En la roda de premsa posterior a l'executiva del partit, Tardà ha alertat que el pacte amb Ciutadans (C's) fa que el posicionament dels socialistes siguin “encara més regressiu i reaccionari”.

En aquest sentit, ha recordat que en la passada legislatura el PSOE es va comprometre amb altres partits a derogar Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) i l'acord amb Ciutadans suposa tot el contrari, ja que, segons ERC, “blinda” la reforma educativa impulsada pel PP.

“La paraula del PSOE és més falsa que un euro marroquí”, ha ironitzat.

Els republicans també han justificat el seu rebuig a la investidura de Sánchez perquè tant el PSOE com C's no accepten el dret a decidir dels catalans. Segons ERC, Sánchez no només s'oposa a un referèndum, sinó que l'acord amb Rivera suposa un “pacte antiautonòmic” comparable al que hi va haver “arran del cop d'Estat de Tejero” amb l'aprovació de la Llei Orgànica d'Harmonització del Procés Autonòmic (Loapa).

Tardà també ha carregat contra el PSC pel seu aval al pacte entre PSOE i C's. Segons ell, l'ànima catalanista de la formació liderada per Miquel Iceta ha renunciat als seus principis i la seva ànima catalanista s'ha convertit en una “ànima en pena”.

El diputat ha incidit en què Iceta va defensar en el seu moment per derogar la LOMQE i ara avala un pacte entre PSOE i C's que, en la seva opinió, aferma una llei que és “reaccionària i atenta contra la immersió lingüística”.

Preguntat per si creu que hi haurà noves eleccions generals davant de la falta d'un acord d'investidura, Tardà ha assegurat que no ho sap, però sí “s'olora que al final es posaran d'acord C's, PP i PSOE” per evitar uns nous comicis.

Senadors d'ERC en l'homenatge a Otegi

ERC enviarà demà els seus senadors, encapçalats pel portaveu a la cambra alta, el jutge Santi Vidal, als actes d'homenatge al líder de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi, qui en les pròximes hores sortirà en llibertat després de complir una condemna de sis anys de presó.

Vidal i altres senadors republicans participaran en els actes de benvinguda a Otegi convocats al costat de la presó de Logronyo i posteriorment a la seva localitat natal d'Elgoibar (Guipúscoa).

Els diputats d'ERC al Congrés no podran assistir a aquests actes perquè estaran en el debat d'investidura. Això no obstant, el seu portaveu, Joan Tardà, ha expressat aquest migdia el seu reconeixement a Otegi. Segons ell, l'exlíder abertzale “sempre ha enarborat la bandera de la reconciliació, de la pau i de la llibertat dels pobles”.

Per Santi Vidal, Otegi “ha estat empresonat injustament durant sis anys” i creu que fer-li un homenatge “és de justícia”.

A més, s'ha mostrat convençut que en el futur “tindrà un paper molt rellevant en la reconciliació i el procés cap a la independència d'Euskadi”.

Segons Vidal, l'alliberament d'Otegi podria provocar “una catarsi” en la política espanyola i contribuir a que l'Estat espanyol evolucioni cap a la constitució d'una república.

D'altra banda, ha opinat que Otegi podrà ser candidat a lehendakari perquè en la sentència condemnatòria els jutges es van oblidar d'especificar el tipus d'inhabilitació “i, ja que hi ha precedents sobre aquesta qüestió” s'ha mostrat convençut que el Tribunal Suprem “respectarà la seva pròpia jurisprudència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta