Política

Tardà retreu a Sánchez que parli de “fractura” a Catalunya i li pregunta si “empresonaran” tothom

El portaveu d'ERC ironitza amb el fet que Sánchez “amb un parell” pretengui ser president amb el 22% dels vots

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha acusat aquest dimecres el candidat a la investidura com a president espanyol, Pedro Sánchez, de “criminalitzar” els resultats del 27-S tractant els dos milions de catalans que van votar a favor de la independència com a “subjectes d'un motí sediciós” i li ha preguntat si fruit d'aquest procés de judicialització “ens empresonaran a tots”. Tardà, que ha ironitzat sobre el fet que Sánchez “amb un parell” pretengui ser president del govern espanyol amb només el 22% dels vots, ha afirmat que després de l'Esatut i de “l'engany” de Zapatero a Maragall i a la societat catalana, els catalans “estem vacunats” de les seves propostes “mínimament federalitzants”. També li ha retret que parli de “fractura” i li ha recordat que el procés seguirà endavant. Un discurs que ha acabat arrencant els aplaudiments dels diputats no només d'ERC i DiL, sinó també de Podem.

Tardà ha dedicat la pràctica totalitat del seu discurs a defensar el procés a Catalunya i ha retret a Sánchez que parli de “fractura” a Catalunya. “No en té ni idea”, ha dit el portaveu d'ERC, que ha recordat que un poble que ha organitzat les mobilitzacions més importants a Europa des de la II Guerra Mundial no es quedarà “de braços creuats”.

El portaveu d'ERC ha assegurat que Catalunya ja està a l'escenari “ de la desconnexió” i ha posat en dubte el tarannà progressista de Sánchez per negar el respecte a la voluntat d'un poble de decidir el seu futur i pactar amb un partit –en referència a C's- que té com a objectiu fundacional dinamitar el sistema d'immersió que ha garantit la cohesió a Catalunya.

“No negociar la independència és estúpid”

Tardà ha assegurat que l'actitud immobilista i la negativa a negociar la independència és “una actitud conservadora i estúpida per estèril” perquè “Espanya no pot retenir els catalans sense la voluntat d'aquests”. “El consentiment dels governats és el que diferencia un règim democràtic d'un altre despòtic”, ha sentenciat.

La “moto” de la reforma federal

També l'ha advertit que després del 'no' del Congrés a la petició del Parlament de celebrar un referèndum els independentistes “no demanarem més el referèndum”, i tampoc compraran “la moto” de la reforma federal de la Constitució, precisament perquè la Constitució està pensada per “bloquejar” la seva reforma.

“Han d'elegit democràcia o autoritarisme”

El portaveu d'ERC també ha assegurat que Catalunya és un país “annexionat” i els partits espanyols han d'optar per una de les dues opcions possibles: “la via democràtica o bé la via dels estats de tradició autoritària”.

“Ens empresonaran a tots?”

Amb la seva decisió de judicialitzar el procés, ha sentenciat, “pretenen tractar l'actuació del Parlament i del govern com una infracció legal”, fet que “comportarà de nou l'existència de presos polítics i provocarà el naixement d'un moviment de desobediència civil”.

“Suspendran, inhabilitaran, i al final que, ens empresonaran? Empresonaran representants democràtics del poble de Catalunya? Empresonaran els alcaldes, regidors que se solidaritzaran i se sumaran a la insubmissió pacífica?”, ha preguntat.

Ha recordat que la repressió “ja ha començat” en les figures de l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, a més de l'exconseller i diputat Francesc Homs. Tots ells, ha recordat, “seran jutjats per contribuir a fer possible una mobilització popular cívica i pacífica”.

“El nostre objectiu no és reformar Espanya”

En aquest marc, Tardà ha insistit que l'objectiu de les formacions independentistes ja no és “reformar Espanya”. “Ho hem intentat i ens rendim, i si altres ho volen fer, ànims”, ha sentenciat, però “en els pròxims mesos” els partits de govern a Catalunya “assumirem les responsabilitats que emanen de la democràcia i del compromís adquirit pels ciutadans, amb totes les seves conseqüències”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona