Política

Sánchez afronta la segona votació, abocat al fracàs

El ple d'investidura començarà a les 18.30 i no es votarà fins a les 19.45h

A partir d'avui els grups parlamentaris tenen fins el 2 de maig com a màxim per aconseguir un acord que permeti a un candidat aconseguir l'aval del Congrés

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, afronta aquest divendres a la tarda la segona volta del seu debat d'investidura, una nova oportunitat per a ser investit president del govern espanyol però que, com en la primera, està abocat al fracàs.

Si és així, Sánchez es convertirà en el primer aspirant a la Moncloa que no aconsegueix la confiança del Congrés per conformar govern.

El debat comença a les 18.30 i la votació tindrà lloc poc abans de les 20.00, és a dir, 48 hores exactes després de la que va tenir lloc dimecres. En aquesta ocasió Sánchez (90 diputats) en tindria prou amb una majoria simple, és a dir, amb més vots afirmatius que negatius, per a ser investit, però té garantit el 'no' del PP (123), Podem (65) i la resta de forces a excepció de C's (40) i l'única diputada de CC, que dimarts es va abstenir. Totes les formacions centren ja la mirada en l'endemà de la votació com a escenari d'una nova etapa de negociacions. Si no hi ha investidura abans, el 3 de maig es convocaran automàticament unes noves eleccions.

El minut a minut

El primer en prendre la paraula serà Sánchez, que podrà parlar durant deu minuts, i ja no podrà establir cap cara a cara amb els seus interlocutors.

A continuació pujarà a la tribuna els representats dels grups de més nombrosos a menys, excepte el PSOE que serà l'últim.

Així arrencarà el PP i el seguiran Podem, ERC, DL i PNB. Després serà el torn del Grup Mixt: Compromís, IU-Unidad Popular, EH Bildu, UPN, Foro Asturias, CC i Nueva Canarias.

Després dels debats, es procedirà a la votació. Es crida els diputats un a un i hauran de dir el sentit del seu vot des de l'escó i en veu alta. La votació ha de tenir lloc a partir de les 19.45h per complir amb les 48 hores que marca la Constitució des de la primera votació (que va ser dimecres a aquesta hora).

El president del Congrés, Patxi López, és l'encarregat de notificar el resultat a Felip VI.

Si es compleixen els pronòstics i Sánchez torna a fracassar, la Constitució estableix que es podran tramitar successiva propostes d'aspirants a presidents fins que passin dos mesos des de la primera votació d'aquest dimecres.

Però si en els dos mesos següents -com molt tard el 2 de maig- cap candidat aconsegueix l'aval de la Cambra Baixa, el president del Congrés sotmetrà a la firma del rei el decret de la dissolució de les dues cambres, convocarà noves eleccions i ho comunicarà al president del Senat..

Segons aquests terminis, els nous comicis se celebrarien lloc el diumenge 26 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona