Política

Amnistia denuncia que la UE i Turquia “regategen amb els drets i la dignitat” del refugiats sirians

L'ONG adverteix que “de cap de les maneres” es pot considerar “segur” retornar els demandants d'asil a territori turc

Amnistia Internacional ha denunciat aquest dimarts que la Unió Europea i Turquia “regategen amb els drets i la dignitat d'un dels pobles més vulnerables del món”. En un comunicat arran del principi d'acord assolit per retornar a Turquia totes les persones que arribin a les costes gregues de forma irregular i, a canvi, assumir un nombre equivalent de refugiats sirians des de territori turc, l'ONG ha advertit que la mesura “no és només perillosament deshumanitzadora sinó que no ofereix una solució a llarg termini a la crisi humanitària”. La responsable de l'Oficina per les Institucions Europees d'Amnistia, Iverna McGowan, ha lamentat que la UE i Turquia “han caigut encara més baix” que en el passat.

Amnistia Internacional assegura que els arguments “legals” que la UE utilitza per justificar els retorns a Turquia –que el país és un lloc segur-, no s'aguanten. “Turquia ha retornat forçosament refugiats a Síria i molts refugiats al país viuen en unes condicions desesperades sense un allotjament adequat”, assegura McGowan, que afegeix que “centenars de milers de nens refugiats no tenen accés a una educació formal”. “De cap de les maneres es pot considerar Turquia un tercer país segur a qui la UE pugui tranquil·lament cedir les seves obligacions”, adverteix la direcció de l'ONG a Brussel·les.

Segons McGowan, “la idea de canviar refugiats per refugiats no és només perillosament deshumanitzadora sinó que no ofereix una solució a llarg termini a la crisi humanitària”. El compromís assolit a la cimera de dilluns a Brussel·les, que s'haurà de ratificar la setmana que ve, preveu que per cada refugiat expulsat de Grècia, s'ofereixi asil a un altre que ja estigui en territori turc.

L'ONG avisa que el pla de la UE i Turquia farà que, de facto, “cada pla de reubicació ofert a un sirià a la UE sigui dependent a que un altre sirià arrisqui la seva vida embarcant en la mortal ruta pel mar fins a Grècia”.

Amnistia Internacional lamenta que la “persistent preocupació amb retornar gent a Turquia en comptes de fer un esforç incondicional per reubicar i oferir maneres segures i legals d'arribar a Europa demostra una actitud alarmant i curta de mires en la gestió d'aquesta crisi”.

En el comunicat, l'ONG també lamenta el tancament de la ruta dels Balcans, perquè considera que això provocarà que “milers de persones vulnerables es quedin a la intempèrie sense un pla clar sobre com les seves urgents necessitats humanitàries i els seus drets de protecció internacional es gestionaran”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona