Política

Putin acusa els EUA d'estar al darrere de l'escàndol fiscal per atacar Rússia

El president rus nega cap “element de corrupció” en les filtracions sobre el seu amic Sergei Roldugin

Panamà suavitza el to i promet millorar la transparència financera

Desestabilitzar Rússia. Aquest seria l'objectiu dels Estats Units, als quals el president rus, Vladímir Putin, acusa de moure els fils dels anomenats papers de Panamà, una massiva filtració de documents que ha sacsejat les elits mundials en desvelar, amb un degoteig diari de noms, les pràctiques d'evasió fiscal de mandataris, polítics, esportistes i artistes coneguts arreu. Entre els senyalats d'ahir, destaquen l'actor Imanol Arias i dos besnéts de Franco. Però la llista no s'ha acabat.

Qui ahir ja no se'n va poder estar més va ser Putin, que fart de ser un dels mandataris involucrats en l'escàndol que té com a epicentre el bufet panameny Mossack Fonseca, especialista en gestió de patrimoni; va decidir passar al contraatac i carregar contra Washington, que considera que està al darrere dels papers amb l'objectiu de fer trontollar la situació política i social russa. “Que hi estan involucrats càrrecs públics i òrgans oficials nord-americans ens ho va demostrar Wikileaks”, va dir el cap del Kremlin ahir.

Precisament, Wikileaks també va apuntar ahir cap a Washington com a artífex de la filtració. “L'atac dels papers de Panamà va ser organitzat per una organització contra el crim i la corrupció nord-americana i finançat per USAid i Soros”, va anunciar Wikileaks al seu compte de Twitter.

Per altra banda, el mandatari rus va rebutjar amb fermesa les acusacions de corrupció llançades contra el seu entorn perquè entén que a ell no l'esquitxen. Per rematar-ho, Putin es va mostrar “orgullós” dels seus amics, en particular del músic Sergei Roldugin, que surt als papers, i a qui va definir com “un gran músic”. Va recordar que “molts artistes russos intenten tenir negocis, però no guanyen milers de milions de dòlars”, i que Roldugin va dedicar la majoria dels seus diners a comprar instruments a l'estranger.

“Problema global”

Arran de la pressió internacional, ahir el president panameny, Juan Carlos Varela, va suavitzar el to i es va mostrar disposat a negociar. Varela va demanar “respecte i diplomàcia” davant d'un “problema global” que el seu govern està disposat a afrontar en el concert de països. Per això, Panamà crearà un comitè d'experts que avaluarà “les pràctiques vigents i proposarà mesures que enforteixin la transparència dels sistemes financers i legals”. Les mesures que recomanin els experts es “compartiran” amb la resta de països.

LA FRASE

Un comitè d'experts proposarà mesures per enfortir la transparència
Juan Carlos Varela
president panameny

La CE vol una llista europea de paradisos abans de mig any

La Comissió Europea (CE) vol elaborar una llista europea conjunta de paradisos fiscals que estigui basada en criteris acordats entre els estats membres, en els pròxims sis mesos, segons va explicar ahir l'eurocomissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, arran de les filtracions dels papers de Panamà. “Necessitem una llista europea, de jurisdiccions no cooperatives. I vull aquesta llista en els pròxims sis mesos”, va dir l'exministre francès.

Per Moscovici, el fet que Panamà només fos considerat un paradís fiscal per vuit dels vint-i-vuit països de la Unió Europea demostra que la necessitat de trobar un “enfocament comú” cal “més que mai”.

A més, va instar el país centreamericà a “repensar la seva posició”. Moscovici se sent molt còmode en l'àmbit de la fiscalitat i la lluita contra l'evasió. S'ha enfrontat unes quantes vegades amb diversos països per la falta d'ambició i l'escàs suport rebut davant les propostes per exigir més transparència i coordinació.

El ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, va indicar ahir que Panamà ha garantit la seva col·laboració amb la investigació del fisc estatal sobre els contribuents que surten als polèmics papers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA