Política

La proposta de constitució reconeix l'Aran com a “entitat nacional”

El grup Constituïm preveu el dret a decidir dels aranesos a la república independent, però evita referir-se literalment a la vall com a part de la “nació occitana”

L'esborrany prescindeix d'exèrcits i declara Catalunya com a “nació de pau”

La proposta de Constitució, demà amb El Punt Avui

Realitat, singularitat, poble i entitat nacional. En l'esborrany de constitució catalana que el grup Constituïm ha treballat durant més d'un any i que aquest dimecres ha presentat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la república independent reconeix l'Aran en tots aquests termes, però no s'hi refereix literalment com a part de la “nació occitana”. La proposta de carta magna, a la qual ha tingut accés El Punt Avui , preveu que el “poble aranès” pugui exercir el seu “dret a la lliure determinació”. En concret, parla de la “singularitat” de l'Aran com a “entitat nacional” i com a “realitat occitana dotada d'identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística defensada pels aranesos al llarg dels segles”. Aquest és l'encaix que els 17 redactors de la carta magna atorguen a l'Aran, a la qual concedeixen l'oficialitat de la llengua occitana.

El preàmbul de la llei de l'Aran aprovada el 2015 descrivia la vall com “una realitat nacional amb personalitat pròpia i diferenciada” i també li atorgava el dret a decidir.

D'altra banda, la constitució no esmenta l'existència de cap exèrcit i aposta per la creació d'una agència nacional de seguretat i defensa que s'encarregui de garantir la seguretat i la defensa dels ciutadans, així com un institut internacional de pau i treva, amb l'objectiu de formar i desenvolupar mètodes no violents d'intervenció i resolució de conflictes armats o situacions de violència i estralls. L'organisme disposaria d'un cos professional especialitzat per detectar fonts de conflicte, fer de mediador i participar en missions d'ajut humanitari. No en va, en el preàmbul es declara Catalunya com a “nació de pau”.

En una disposició addicional es detalla que la república promourà la transformació de les indústries bèl·liques en “indústries de seguretat i prevenció de conflictes”.

Aquesta proposta de constitució íntegra es publicarà demà en l'edició en paper d'El Punt Avui.

ARTICLE 6.1

Catalunya reconeix l'Aran com una realitat occitana dotada d'identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, defensada pels aranesos al llarg dels segles

ARTICLE 6.2

La República respecta i empara aquesta singularitat de l'Aran com a entitat nacional singular dins de Catalunya

PREÀMBUL

Els ciutadans de Catalunya ens declarem com a nació de pau i ens postulem com a defensors insubornables dels drets humans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona