Política

societat

CRISI HUMANITÀRIA

“L'objectiu és pressionar els refugiats perquè marxin”

Voluntaris catalans a Idomeni afirmen que cada cop és més difícil entrar-hi aliments de primera necessitat

Les actuacions policials amb gasos lacrimògens i pilotes de goma són habituals

Idomeni és un camp de refugiats improvisat que s'alça al nord de Grècia, a la frontera amb l'antiga república iugoslava de Macedònia. Es calcula que hi malviuen prop de 10.000 persones, en condicions precàries. Fins allà s'han desplaçat molts voluntaris catalans. “La situació és complicada, perquè cada vegada es fa més difícil entrar a Idomeni. L'objectiu és que els voluntaris no hi puguem entrar i així no es reparteix menjar i es queden sense l'escola i sense els voluntaris que banyen els nens...”, assenyala un dels voluntaris, Pep Ferrer, que tot just divendres tornava del camp de refugiats grec. Aquest mataroní, que al març ja havia estat a l'illa de Lesbos (Grècia), una de les principals entrades de refugiats a Europa, ha estat durant aquests dies fent funcionar una de les escoles que hi ha al camp de refugiats. “Cada matí es fa llengua anglesa, matemàtiques, una mica d'alemany... És una manera que els nens estiguin actius”, assegura. A la tarda, l'escola funciona per als adults. Ferrer explica que al campament improvisat hi ha Metges Sense Fronteres i Save the Children com a organitzacions importants. “Les altres són associacions petites de bombers o voluntaris independents que amb projectes de micromecenatge poden tirar endavant la seva tasca”, hi afegeix. “Per exemple, hi ha una noia que cada matí reparteix llet amb cacau a molts nens.” Aquesta feina que tiren endavant molts voluntaris cada cop serà més difícil, ja que la policia grega posa molts impediments per accedir als camps. “Sortir-ne és molt fàcil i un cop ets a dins
no hi ha cap mena de control, però ara cada vegada serà més difícil accedir-hi”, assenyala Ferrer. “L'objectiu és pressionar els refugiats perquè acabin acceptant anar als campaments militars”, opina. Tot i aquesta pressió, els refugiats no es volen moure. “N'hi ha que són allà des del febrer; estan molt instal·lats, en unes condicions lamentables, però instal·lats, esperant que obrin la frontera”, assegura el voluntari.

Les actuacions policials també han indignat els voluntaris. L'ús de gasos lacrimògens i de pilotes de goma és habitual quan hi ha disturbis. Un dels últims episodis es va produir tot just a mitjan setmana passada i moltes veus ja s'hi han mostrat en contra. “L'altre dia va ser una massacre, perquè van actuar a prop de les tendes de campanya, on hi havia gent de totes les edats, sobretot nens”, relata. Voluntaris catalans han penjat diversos vídeos a les xarxes socials per denunciar la situació.

LES XIFRES

54.000
refugiats
es calcula que hi ha en aquests moments a Grècia, la majoria al nord del país.
6.000
places
d'acollida s'han preparat en els darrers dies per al trasllat de refugiats.
2.000
persones
bloquegen les vies del tren a la frontera entre Grècia i Macedònia.

El govern grec vol desallotjar Idomeni en deu dies

Al voltant d'una desena d'unitats policials s'han desplaçat des d'Atenes fins al nord del país, cap al camp d'Idomeni, per desallotjar-lo. Un portaveu policial assenyalava: “El paper de les forces de seguretat serà evitar que es produeixin enfrontaments i contribuir al trasllat dels refugiats als centres d'acollida.” El portaveu del centre del govern per a la coordinació de la crisi dels refugiats, Iorgos Kiritsis, va explicar en una entrevista a la cadena de televisió privada Skai que esperen que el trasllat a centres governamentals es dugui a terme “en un termini de deu dies”. “Això d'Idomeni no pot continuar així. Només beneficia les màfies”, assegurava Kiritsis, que també apel·lava a “l'interès” dels mateixos refugiats. Unes 2.000 persones bloquegen les vies del tren a la frontera entre Grècia i Macedònia i, segons fonts policials, el desallotjament del camp començaria per aquesta infraestructura. Sobre aquest tema, Kiritsis va explicar que “les vies tornaran a estar obertes a la circulació normal de trens”, encara que el que és “fonamental” és que aquestes persones seran traslladades a zones on les condicions “són humanes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona