Política

política catalana

pressupostos

El Govern incrementa un 42,2% la partida per a l'acció exterior i un 12,6%, la d'hisenda pròpia

Destina un 78,5% dels nous recursos a despesa social, la partida per a salut creixerà en 316,7 milions, la d'educació en 211,2 milions i la de treball i afers socials en 173,4 milions

El projecte de llei presentat per Junqueras no contempla recursos destinats específicament per al procés constituent ni per a la futura seguretat social

El projecte de llei de pressupostos per al 2016 presentat aquest dimarts pel vicepresident, Oriol Junqueras, contemplen un augment notable de les partides destinades a l'acció exterior de la Generalitat i també a l'estructura i funcionament d ela hisenda pròpia. Concretament, el pressupost dels afers internacionals creix un 42,2% respecte de l'any passat, i l'Agència Tributària de Catalunya rebrà un 12,6% més de recursos. Aquestes eren dues de les potes centrals de la creació d'estructures d'estat previstes pel Govern. Les altres dues, la futura seguretat social i el procés constituent, no tenen, en canvi, partides concretes al pressupost, tot i que Junqueras ha assegurat que el que es requereixi per al debat de la constitució del nou estat està inclòs dins els 10,1 milions que els comptes contemplen per a les relacions institucionals i la participació.

Els pressupostos per a aquest 2016, que s'han entrat aquest dimarts al Parlament, contemplen una partida total per al departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, liderat pel conseller Raül Romeva, de 50,9 milions d'euros, destinant a Relacions Exteriors i Cooperació la major part de l'import amb els seus 34,1 milions. Aquesta darrera xifra suposa gairebé doblar (42,2%) el pressupost que per al 2015 tenia previst el Govern per a la seva acció exterior, i que se situava en 19,7 milions d'euros. La resta de les partides d'aquest projecte de llei dota les relacions institucionals amb 10,1 milions i en dedica 6,7 per a les competències de Transparència.

Si la comparativa es fa amb la xifra dels pressupostos de les àrees que ara assumeix Romeva i que l'any passat estaven repartits, es passa de 34,4 milions als actuals 50,9 milions d'euros, notant-se que la major part del creixement de recursos (15,1 milions dels 16,5 d'augment) ve donada per la part de l'acció exterior.

Entre les prioritats i actuacions que el Govern preveu portar a terme en aquesta matèria amb el pressupost de 2016, destaca “l'implementació de la Llei d'acció exterior” i el “reforç de les delegacions del Govern a l'exterior”. Al document de pressupostos presentat per Oriol Junqueras aquest dimarts també es parla de “generar sinèrgies amb l'acció exterior d'altres institucions i ens públics”.

En la seva presentació pública dels comptes feta aquest dimarts, Junqueras ha explicat que el 42,2% més de pressupost que es destina a les relacions exteriors respon únicament “a que es tracta d'un departament nou, que farà feines noves i que no existia”, així com a un augment en les partides de Cooperació. No ha volgut esmentar, doncs, res referit a les delegacions exteriors del Govern o a l'acció diplomàtica internacional de Romeva i els delegats.

El pressupost presentat per Junqueras preveu també destinar 48,5 milions d'euros per al desplegament de la hisenda pròpia, incloent en aquesta partida el “desplegament de l'administració tributària” catalana i la “reestructuració de l'Agència Tributària de Catalunya” per preparar “la plena assumpció de les funcions d'aplicació dels tributs” en els que la Generalitat té competències. De fet, als pressupostos es contempla que hi hagi fins a 600 places per dotar de personal l'Agència Tributària, i que el 60% de deutes de la Generalitat en fase executiva siguin gestionats per Tributs de Catalunya.

Despesa financera

La Generalitat incrementarà la despesa no financera i sense partides finalistes dels seus departaments en 1.113,4 milions d'euros aquest any, dels quals 874,3 (el 78,5%) es dedicaran a fins socials, segons s'indica en el projecte de Pressupostos presentat aquest dimarts al Parlament pel vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras. La partida per a salut creixerà en 316,7 milions, la d'educació en 211,2 milions, la de treball i afers socials en 173,4 milions, 10 milions per a fer front a l'emergència habitacional, 10 milions per a millores de barris i 10 milions contra la pobresa energètica. En total, el 73,6% de la despesa no financera de la Generalitat estarà copada per partides socials (el 2015 va ser el 71%).“Estem davant dels pressupostos més socials de tota la història”, ha destacat Junqueras.

El Govern preveu uns ingressos no financers i sense partides finalistes de 21.757 milions un 3,4% més respecte al pressupost del 2015, i unes despeses no financers en termes SEC, sense interessos del deute, de 22.884 milions el 2016, un 5,6% més respecte al Pressupost de 2015.

Els ingressos no financers creixen sobretot per la liquidació del model de finançament de l'any 2014, de 1.407 milions, i la reducció dels interessos del deute permet incrementar els recursos dels departaments en un 5,3%, tot i que el conjunt de la despesa creix moderadament (1,5%).

Així, Junqueras ha volgut subratllar que es tracten d'uns pressupostos que es comprometen amb les partides socials i amb l'estabilitat financera. “Són uns pressupostos rigorosos i ambiciosos socialment i econòmicament, i això és possible entre d'altres coses per la millora general del context econòmic”, ha senyalat el conseller. Al seu entendre, són els comptes “més rigorosos pressupostàriament i més sostenibles dels que hem tingut fins ara”.

Junqueras ha volgut subratllar que el pressupost de la Generalitat per a l'any 2016 “vol atendre les necessitats de la ciutadania i per això s'ha fet un esforç molt important de reassignar recursos cap a la despesa social”.

Catalunya creixerà un 2,9% i crearà 73.100 llocs treball

La Generalitat preveu tancar aquest any amb un creixement del PIB del 2,9% i la creació de més de 73.000 llocs de treball, la qual cosa situarà la taxa d'atur en el 16,6%, dos punts per sota de la xifra del 2015. Si més no, així ho contempla el projecte de llei de pressupostos per al 2016 que ha presentat aquest dimarts al Parlament el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que ha qualificat aquesta previsió de “factible i realista”.

Catalunya tornarà a créixer aquest any i també el que ve -un 2,7% el 2017-, encara que ho farà a un menor ritme que el 2015, quan el PIB va avançar un 3,4%. Aquest creixement es fonamenta, segons ha explicat Junqueras, en gran mesura en l'impuls de la demanda interna, gràcies a la millora del consum de les llars, de la formació bruta de capital i, en menys grau, de la despesa en consum de les administracions públiques.

El saldo exterior també creixerà el 2016 i 2017, en aquest cas per les exportacions de béns i serveis. “L'aportació al PIB del saldo exterior es preveu que sigui positiva durant 2016”, ha subratllat Junqueras.

Pel que fa al mercat de treball, el Govern estima que tant aquest any com el pròxim continuarà la recuperació i es produirà una creació neta de llocs de treball i una disminució de la taxa d'atur.

En concret, per a aquest any es preveu la creació de 73.100 llocs de treball i que la taxa d'atur se situï en el 16,6%. Per a 2017, el projecte de llei de pressupostos estima que es generaran 68.600 llocs de treball i que l'índex de desocupació baixarà fins al 15%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona