Política

L'hora d'abaixar impostos

Puigdemont anuncia una rebaixa de la pressió fiscal a les rendes baixes, que descarta compensar amb cap pujada

Estima que un sistema de finançament “racional” injectaria 2.500 milions més l'any, que reclamarà des de 2014

“Arriba el moment de començar a alleugerir la pressió fiscal dels catalans.” Tot just dos dies després de presentar el projecte dels pressupostos i la llei d'acompanyament al Parlament, sense novetats fiscals però en ple debat intern sobre la necessitat d'introduir canvis a l'IRPF, el president Carles Puigdemont va anunciar ahir una rebaixa dels impostos, “començant a actuar” per les rendes baixes, on hi ha més diferència amb la resta de territoris, ja que reconeixia que “el 99% de catalans paga més que qualsevol comunitat de l'Estat”. Ara cal estudiar “qui se'n pot beneficiar i amb quins instruments”, ja sigui, per exemple, reduint tipus o modificant les exempcions, però la rebaixa s'inclourà amb tota probabilitat en la negociació parlamentària del pressupost, en què, per cert, el president, “més enllà” de l'acord d'estabilitat amb la CUP –i tot i no veure “cap fissura” en la majoria–, va reclamar el suport dels grups amb qui JxSí “comparteix un mateix model de societat”. “Que ens ajudin”, va implorar.

Puigdemont va anunciar-ho a Sitges, en l'obertura de la XXXII Reunió del Cercle d'Economia, davant un auditori d'empresaris als quals va assegurar que la mesura “no és imprudent ni posa en risc el pressupost”, ja que una eventual pèrdua de recaptació no es notaria fins d'aquí a tres anys, quan, segons el sistema actual, s'ha de produir la liquidació definitiva de la hisenda estatal. “Esperem que el 2019 estarem en un paradigma diferent i tindrem una economia més forta”, deia el president, que recordava que les rendes del treball són lluny encara dels màxims històrics, i tenen marge de creixement.

Això sí, Puigdemont va descartar del tot compensar cap pèrdua d'ingressos amb una pujada de l'IRPF a les rendes altes, com s'ha suggerit des d'ERC, o d'altres impostos. “Pensar que hi ha marge per fer equilibris dins del sistema actual és pensar en clau autonòmica”, deixava anar, en clara al·lusió als socis, per defensar que Catalunya ja genera prou ingressos i la mare dels ous és poder disposar-ne.

No liderar, però exigir

És en aquest sentit que, tot i reiterar que no liderarà cap proposta per reformar el sistema de finançament, el govern sí que “exigirà” un model més just, al qual fins i tot va posar xifres. “Si fos una reforma mínimament racional hauria d'aportar 2.500 milions addicionals l'any”, avaluava el president, que ja avançava que aquesta serà l'aspiració del govern quan s'obri la negociació, i amb efectes retroactius. És a dir, que exigirà que l'augment de recursos es calculi des del 2014, quan per llei s'havia d'haver implantat el nou model.

Puigdemont, en tot cas, va recordar als empresaris que la prioritat continua sent avançar en el full de ruta vers l'estat independent, si bé això no treu que fes l'enèsima crida a l'Estat perquè, vist el mandat del 27-S, “està democràticament obligat a donar-hi una sortida política”.

LES FRASES

La nostra prioritat és complir el [full de ruta] aprovat, però no renunciem a altres millores, i el finançament hi ajuda
Cal seguir la línia europea, on després de pujades d'impostos en els últims anys, la pressió fiscal comença a baixar
Compensar (canvis tributaris) entre catalans és enfocar el problema malament: el desequilibri del sistema n'és l'origen

El govern es mobilitza contra el TC

Carles Puigdemont no acudirà a la manifestació unitària convocada diumenge al migdia a Barcelona per protestar contra la suspensió de mesures socials incloses en lleis catalanes tombades del Tribunal Constitucional, amb el lema Els drets no se suspenen, però sí que hi assistiran tots els consellers d'ERC, inclòs el vicepresident Oriol Junqueras, tret del de Justícia, Carles Mundó. A més, segons van confirmar ahir a EFE, hi seran també dos consellers de CDC, Neus Munté, de Presidència, i Josep Rull, titular de Territori i Sostenibilitat. Qui també hi ha confirmat ja la seva presència és la segona autoritat del país, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

La concentració té ja el suport d'una cinquantena de partits i entitats socials, culturals i sobiranistes, ja que uneix CDC, ERC, el PSC, ICV, EUiA, Podem i la CUP, a més dels sindicats Comissions Obreres, la UGT i la Confederació Sindical de Catalunya, a més de l'ANC, Òmnium o la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona