Política

política catalana

pressupostos

La CUP presentarà esmena a la totalitat al pressupost

Els anticapitalistes recorden que s'està a l'inici de la negociació d'uns comptes que volen “més desobedients amb l'Estat”

El vet se suma als ja anunciats del PSC, Sí que es Pot, el PP i Ciutadans

Nova esmena a la totalitat al projecte de pressupost presentat pel govern català. La que ahir va anunciar la CUP. Els anticapitalistes van decidir ahir presentar un vet als comptes en el consell polític que van celebrar a Vilassar de Dalt. La decisió es va prendre per 29 vots a favor, 11 en contra i tres abstencions en una trobada que va reunir representants d'11 de les 13 assemblees territorials de la formació, i set de les nou organitzacions de la Crida Constituent.

L'esmena a la totalitat afegeix pressió a l'executiu català en la ja de per si complexa relació entre Junts pel Sí i la CUP. Conscients, a la sortida de la reunió la diputada anticapitalista Eulàlia Reguant va deixar clar que amb el vet de retorn “no s'acaba res”. “Tot just comencem a negociar i encara tenim uns dies, no volem perdre la setmana vinent”, va indicar, instant a obrir converses abans del debat a la totalitat, el 8 de juny.

La CUP vol tenir més temps per acordar una nova proposta de comptes “més desobedient amb l'Estat i obedient amb el Parlament i la declaració del 9-N”, segons indiquen els anticapitalistes en un comunicat, on s'advoca per un projecte per al 2016 “més complet”. Reguant va reblar que la proposta presentada dimarts pel vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, no recull “cap o gairebé cap” de les demandes dels cupaires. Els comptes als quals donarien el seu suport, va precisar, “han de plantejar una desobediència clara i frontal amb relació a les imposicions de l'Estat espanyol” que va concretar a desobeir els topalls de dèficit, la suspensió de lleis i no fer cas tampoc dels sistemes de recaptació i els mercats financers. “No pagar el deute ni els interessos, i plantejar la reversió de les privatitzacions i de les retallades dels darrers anys. Sense això, no creiem que sigui un pressupost independentista ni social”, va resumir Reguant a mode d'alerta.

Solitud de Junts pel Sí

L'esmena a la totalitat de la CUP se suma a les ja anunciades aquesta setmana per Ciutadans, el PSC, el PP i Catalunya Sí que es Pot, i deixa sols Junts pel Sí defensant els comptes de Junqueras. Es tracta d'un pressupost que s'enfila als 23.747 milions d'euros i que, en paraules del vicepresident, és “el més ambiciós de la història”. El també conseller d'Economia ho va argumentar amb el fet que el 73,6% es destina a despesa social i tripliquen la prevista en el pla de xoc pactat entre JxSí i els anticapitalistes.

Poques reaccions, ahir a la decisió de presentar esmena a la totalitat per part de la CUP. Sí que hi va haver una piulada del diputat d'Esquerra al Congrés, Joan Tardà, en què es va mostrar segur que ni el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ni Junqueras ni la CUP permetran que es prorroguin els comptes. “Podria comportar prorrogar el procés”, va alertar Tardà. El vicepresident el va retuitejar.

LES FRASES

Els comptes que la CUP podria votar han de plantejar una desobediència clara i frontal amb les imposicions de l'Estat
Aquí no s'acaba res, sinó que tot just comencem a negociar i encara tenim uns dies
Eulàlia Reguant
diputada de la cup
Convençut que @kRLS @junqueras i @cupnacional no permetran prorrogar. Podria comportar prorrogar el procés
Joan Tardà
diputat d'erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona