Política

política catalana

pressupostos

Tardà apel·la a la “responsabilitat” dels sobiranistes per tirar endavant els pressupostos

El diputat d'ERC a Madrid assegura que els comptes són la “gasolina” necessària per fer avançar el procés

El republicà demana a la CUP que permeti debatre els pressupostos i a CDC que contempli incorporar-hi els impostos de les lleis suspeses pel TC

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha fet aquest dilluns una crida a la responsabilitat col·lectiva del sobiranisme per arribar a una entesa que permeti tirar endavant els pressupostos de la Generalitat.

En la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent d'Esquerra, Tardà ha subratllat que aprovar els pressupostos és un pas “molt important per a la culminació del camí cap a la independència.

En aquest sentit, ha assenyalat que els comptes inclouen, a més de mesures socials com el pla de xoc contra la pobresa, els instruments necessaris per fer efectives estructures d'Estat com l'Agència Tributària Catalana.

Fent un símil automobilístic, el republicà ha indicat que la majoria parlamentària sobiranista és “com un cotxe que ens ha de portar al moment de connexió”. Un cotxe, ha apuntat, “que podria ser de gamma alta però només té 72 cavalls”. Seguint aquest argumentació, ha assegurat que aquest automòbil que és el procés “necessita gasolina per avançar” i, segons ell, els pressupostos són aquest carburant.

Tardà ha admès que potser és possible empènyer aquest cotxe fins al “moment zero de desconnexió” sense aquesta “gasolina”, “però és evident que trigarem més i que, com més combustible tinguem, més de pressa hi arribarem”.

De moment, tots els partits de l'oposició, inclosa la CUP, han anunciat esmena a la totalitat contra els comptes al Parlament. Si ningú la retira, els Pressupostos no seran admesos a tràmit i seran tornats a la Generalitat.

Tardà ha apel·lat a la “responsabilitat” de la CUP perquè no treguin als catalans la possibilitat de poder debatre els comptes del govern al Parlament. Al mateix temps, ha demanat a Junts pel Sí –en particular a CDC– i el govern que ofereixin marge de negociació per acceptar algunes de les demandes dels “companys de la CUP”. “Que tothom mogui una peça”, perquè cal ser responsable”, ha dit.

En concret, el número 2 de la llista d'ERC al Congrés, ha plantejat la possibilitat que els pressupostos “incorporin” els impostos previstos en lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional (TC), com el de dipòsits bancaris, nuclears o el d'habitatges buits, una mesura que la CUP fixa com a condició per donar llum verd a la proposta. Segons ell, hi ha “marge de negociació en aquest sentit i a l'IRPF”.

Tardà ha advertit a les dues formacions sobiranistes que a l'altra banda “hi ha una convergència d'interessos” i que la no aprovació dels comptes seria motiu d'alegria per a Ciutadans, PP i PSC.

“Els contraris a la independència han de posar tota la llenya al foc per intentar fer descarrilar el procés, i nosaltres hem de veure-ho i actuar en conseqüència”, ha avisat.

Tardà ha reconegut que els pressupostos que proposa el govern “no són la panacea”, però s'ha mostrat convençut que són “millors que els anteriors” i confia que la CUP, Junts pel Sí i el govern seran “flexibles”.

El Parlament decidirà en el ple de dimecres de la setmana que ve si admet a tràmit el projecte de pressupostos o el torna al govern. En cas de ser admesos els comptes es debatrien al juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA