Política

política catalana

pressupostos

Puigdemont avisa la CUP que sense pressupostos no es poden aplicar les mesures incloses en la resolució del 9-N

“Si no hi ha diners no podrem reduir les llistes d'espera, ampliar la renda mínima, fer acció exterior”, adverteix

El president de la Generalitat anuncia que el balanç de compliment de l'annex es presentarà aquesta setmana, abans del termini

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que sense pressupostos no es pot tirar endavant la resolució d'inici del procés del Parlament del 9 de novembre.

El cap del governha aprofitat la seva intervenció a la sessió de control del Parlament per llançar un advertiment directe a la CUP: sense els comptes, no serà possible aplicar bona part de les mesures que figuren en la declaració independentista. Entre aquestes, ha posat com a exemples reducció de les llistes d'espera, l'ampliació de la renda mínima, l'acció exterior, l'ajuda als refugiats o el desenvolupament de la hisenda pròpia.

“Moltes de les mesures que pengen d'aquella declaració exigeixen tenir una consignació pressupostària. Si no hi ha diners no podrem reduir les llistes d'espera, ampliar la renda mínima, fer acció exterior”, ha dit poc abans de reunir-se amb diputats de la formació d'esquerres independentista per parlar precisament de l'esmena a la totalitat que han presentat als comptes del govern.

D'altra banda, ha anunciat que aquesta mateixa setmana el govern presentarà el balanç de compliment de l'annex de la resolució del 9-N, abans del termini de 60 dies que marcava l'última moció impulsada per la CUP. “El govern fa els deures, una part del Parlament els ha fet fins ara, i el que és molt important és que els deures que li queden al Parlament com a mínim ens permeti fer-los i tramitar els pressupostos”, ha reivindicat.

Puigdemont, que ha refermat que estan “plenament vinculats als acords adoptats”, ha apuntat que l'executiu ja està prenent mesures en tots aquests camps, però ha insistit que no podrà completar-les sense uns pressupostos.

Crítiques de l'oposició

El president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta ha criticat en la seva intervenció que el govern hagi portat els comptes al Parlament sense tenir-los acordats amb la CUP o amb algun altre grup.

El socialista ha constatat que la CUP està posant al govern unes condicions “difícils de complir però clares” i ha advertit Puigdemont que haurà d'escollir entre “ruptura amb la legalitat o aprofitament integral dels recursos”. “És difícil fer la viu-viu, es desobeeix o no, el marge per fer el paperot és escàs”, ha sentenciat. Per Iceta, és “molt difícil” que el president pugui assegurar que té la “cohesió i la majoria parlamentària necessària” per desenvolupar “adequadament la seva acció de govern”. A més, ha incidit en les “discrepàncies” entre CDC i ERC per la qüestió fiscal.

Puigdemont li ha replicat que l'obligació del Govern és portar els pressupostos al Parlament i esperar que es puguin tramitar per debatre'ls amb els grups de l'oposició, i ha recordat a Iceta que “discrepàncies n'hi ha a tot arreu”. En aquest sentit, li ha citat les crítiques dels barons territorials del PSOE al posicionament de Pedro Sánchez sobre Catalunya. “Les discrepàncies són normals, i el que importa és si hem presentat o no uns bons pressupostos”, ha reiterat.

La líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas, ha retret al govern que destini milions d'euros a les estructures d'estat i en canvi, segons ella, no vulgui garantir la gratuïtat dels llibres de text com fan altres territoris. “Governar és prioritzar, i Catalunya és la comunitat amb més ens públics, però a la cua de la despesa en sanitat i educació”, s'ha queixat.

Puigdemont ha respost amb ironia que es pensava que la sessió de control al president no era un “espai per vendre píndoles del programa electoral”, i ha titllat de “demagògica” la proposta de la diputada de C's.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona