Política

política catalana

pressupostos

El govern proposa nous impostos per substituir els suspesos pel Constitucional

L'executiu també ofereix a la CUP incrementar diverses partides socials

La proposta no inclou cap reforma del tram autonòmic de l'IRPF o dels impostos de la Generalitat

Les més de dues hores de reunió dels anticapitalistes amb Puigdemont i Junqueras no han servit perquè la CUP canviï de criteri, però tampoc perquè el govern renunciï al seu projecte de pressupost.

El govern ha plantejat a la formació assembleària canvis relacionats amb fer créixer la despesa social –via ampliacions de crèdit– a través de la creació de dos nous impostos sobre les entitats de crèdit i sobre l'energia nuclear que substitueixin els dos tributs anul·lats pel Tribunal Constitucional (TC).

El document, que l'executiu ha fet públic un cop acabada la reunió, també preveu, entre d'altres, incrementar en 20 milions d'euros la partida de la llei de la dependència; 60 milions en dos anys destinats a les escoles bressol, i recuperar la titularitat pública d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) si el Tribunal Suprem (TS) ratifica l'anul·lació de la concessió dictaminada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La Generalitat no inclouria formalment els impostos anul·lats per l'Alt Tribunal a la llei d'acompanyament dels pressupostos tal com demana la CUP, sinó que ho faria a través de la creació de figures equivalents i modificaria el projecte de llei pressupostària per preveure noves disponibilitats de despesa.

La recaptació per aquests nous impostos, que quedarien aprovats en paral·lel al pressupost, es destinarien als crèdits vinculats a la universalització de l'assistència sanitària; a l'atenció a la dependència, la renda mínima d'inserció i als ajuts contra la pobresa; als vinculats amb als centres educatius i escoles bressol públiques; a les actuacions contra la pobresa energètica; a la bonificació de les tarifes de transport públic per als col·lectius d'especial atenció, i a les actuacions contra l'exclusió residencial.

L'executiu estima que l'anul·lació de l'impost de dipòsits bancaris i el de l'energia nuclear impedeixen recaptar anualment 688 i 59 milions d'euros respectivament. El document lliurat a la CUP no especifica, però, la quantitat que es calcula recaptar amb els nous impostos.

Com ja havia avançat al matí el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, entre les propostes no es troba cap reforma del tram autonòmic de l'IRPF ni de cap altre impost autonòmic. Això no obstant, es compromet a “estudiar una eventual modificació de l'estructura impositiva en les principals figures tributàries en la fase de tramitació del projecte de llei, un cop superat el debat a la totalitat”.

L'executiu també s'avindria a modificar la llei d'estabilitat pressupostària catalana, pactada el 2012 per CiU i el PP.

Estructures d'Estat

En el capítol d'estructures d'Estat no hi ha canvis rellevants, però l'executiu plantejava a la CUP en el document refusat pels anticapitalistes garantir les partides pressupostàries per a la construcció de la hisenda pròpia i garantir els recursos per a la campanya de la fase informativa i participativa del Procés Constituent.

“Sense aquesta dotació pressupostària esdevé inviable organitzar les estructures administratives necessàries per assumir, progressivament, la totalitat de la recaptació, gestió i liquidació de tots els tributs que es generen a Catalunya”, s'explica en el document.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona