Política

Munté avisa que el govern es “replantejarà” l'acord d'estabilitat amb la CUP si manté el veto als comptes

La consellera de la Presidència afirma que el país necessita una “uns pressupostos socials i nacionals”

La portaveu del govern replica a Sáenz de Santamaría que a Catalunya “no hi ha inestabilitat” sinó un executiu que governa i ha presentat uns pressupostos

La consellera de Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, ha avisat aquest divendres a la CUP que si manté el seu rebuig als pressupostos, i aquests no superen el debat de totalitat de la setmana vinent, el govern i Junts pel Sí es podrien “replantejar” el pacte d'estabilitat, que considera que no s'ha complert. Munté ha assegurat que no és el govern qui pressiona la CUP, sinó aquest partit el qui “tensiona” el debat amb el seu veto als comptes que l'executiu ha presentatal Parlament.

En declaracions al programa L'oracle de Catalunya Ràdio, la portaveu de l'executiu ha subratllat la necessitat d'uns pressupostos “orientats als principals reptes d'aquesta legislatura” que, segons ha dit, són “l'emergència social” i “les passes que necessàriament s'han de fer per deixar aquest país a les portes de la independència”.

La consellera ha explicat que sense pressupostos “es fa molt difícil” lluitar contra la marginació social i tirar endavant amb les estructures d'Estat i s'ha mostrat convençuda de la “bondat” dels comptes del govern.

En aquest sentit, ha recordat la vigència del pacte amb la CUP, que busca l'estabilitat parlamentaria, i ha apuntat que aquesta estabilitat “passa per la llei més important d'aquesta legislatura, que per descomptat són els pressupostos”. Segons ella, si els comptes no superen el debat de totalitat de la setmana vinent, l'executiu i Junts pel Sí “s'haurien de replantejar moltes coses, començant per un acord que s'hauria incomplert de totes totes”.

Tal com ja ha fet Puigdemont aquest matí , Munté ha apel·lat a la “responsabilitat” per tirar endavant uns comptes “que responen precisament a aquests objectius”. “No s'hi val que les qüestions ideològiques passin per davant d'allò que és d'autèntica necessitat”, ha sentenciat.

La titular de Presidència ha replicat a la CUP, que considera els comptes “autonomistes”, que “el que és autonòmic és la pròrroga, perquè ve d'uns pressupostos aprovats en l'anterior legislatura, quan estàvem situats en el procés sobiranista, però no en la independència”.

Preguntada per la desobediència que reclama la CUP en relació amb el sostre de dèficit, la consellera ha afirmat que això seria “una gran irresponsabilitat”, ja que tindria conseqüències negatives per a proveïdors, ajuntaments, entitats socials, hospitals, entre d'altres. Això no obstant, ha denunciat que “el sostre de dèficit és injust i arbitrari, imposat pel govern de l'Estat, com d'altres coses, però el que no podem fer és parlar en aquests termes obviant que té conseqüències immediates”.

La portaveu també ha volgut respondre a les paraules de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamería, que opinat que la situació a Catalunya és la d'una “inestabilitat anunciada”.

Munté ha recordat que a Catalunya es va “poder formar govern” i hi ha un executiu “que governa i que ha presentat uns pressupostos”. “No hi ha inestabilitat, no hi ha inacció de Govern, com en canvi sí que existeix a nivell de l'Estat, i això ha provocat un avançament electoral com el que hi ha sobre la taula”, ha etzibat.

Munté ha incidit en “la incapacitat total i absoluta que han demostrat les formacions polítiques espanyoles, començant pel Partit Popular”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA