Política

catalunya

parlament

Puigdemont anuncia que se sotmetrà a una moció de confiança passat l'estiu

El president de la Generalitat constata que el govern ha perdut la majoria després del rebuig als pressupostos

El cap de govern retreu a la CUP haver decebut “milions de persones”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reaccionat aquest dimecres a les esmenes a la totalitat dels pressupostos anunciant que se sotmetrà a una moció de confiança passat l'estiu, quan es reprengui el curs polític. Puigdemont ha constat que ha perdut majoria que el va investir i deixarà en mans del Parlament la decisió sobre si li retorna el suport o bé cal convocar “noves eleccions”.

El cap del govern ha intervingut davant el ple després que tots els grups del Parlament –excepte Junts pel Sí– han rebutjat el projecte de comptes presentats pel govern i ha admès que “sense pressupostos ni pacte de governabilitat no es pot continuar”. “En aquestes condicions no es pot continuar, no anem enlloc amb bases tan volàtils. Sense l'estabilitat garantida no podem governar”, ha conclòs.

Per aquest motiu, ha anunciat que “passat el mes d'agost” se sotmetrà “a una moció de confiança” per veure si ha recuperat el suport de la majoria parlamentària. Si ho aconsegueix, la legislatura seguirà amb el mateix pla: deixar Catalunya a les portes de la seva independència en un període aproximat de 18 mesos des de les eleccions de setembre del 2015; si no ho aconsegueix, “es desencadenarà el procés per convocar eleccions”.

“Jo no tinc cap interès en allargar injustificadament i innecessàriament el mandat. Jo vull fer la independència, no vull ajornar un pressupost”, ha justificat.

En aquest sentit, ha garantit que ni se li ha passat pel cap renunciar a la seva principal missió en aquesta legislatura: portar Catalunya “a les portes de la independència”.

El cap del govern ha llançat crítiques molt agres als diputats de la CUP. “Jo confiava en vostès i els he defensat fins al final. Han decebut les esperances de milions de persones”, ha dit.

En la seva opinió “no hi ha proporcionalitat, ni lògica, ni lleialtat” en el fet que el seu grup, que va guanyar les eleccions, “sacrifiqués” el seu candidat a la presidència, Artur Mas, per obtenir el suport de la CUP i que questa formació, amb 10 diputats, no hagi estat capaç de retirar una esmena a la totalitat dels comptes.

A més, ha assegurat que, d'acord amb el pacte d'estabilitat, la CUP es comprometia “a no votar en cap cas en el mateix sentit que els grups contraris al procés i/o al dret a decidir quan estigui en risc” l'estabilitat del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona