Política

Els pagesos increpen els diputats pel fons obligatori

Desenes de representants de cooperatives, de Tarragona i Lleida principalment, es van manifestar a les portes del Parlament per criticar el pagament obligatori al dipòsit de garantia

Desenes de representants de les cooperatives de Lleida i Tarragona van increpar ahir els diputats i el president Carles Puigdemont quan van arribar al Parlament com a acte de protesta per l'aprovació del decret que estableix un fons de garantia per a les entitats agrícoles. A les portes de la cambra, que ha de ratificar el text, es van congregar els pagesos amb pancartes que resaven missatges com ara “Junts pel no”. La polèmica es remunta a la setmana passada, quan una trentena de cooperatives van decidir fer un front comú per oposar-se a un decret que els obliga a pagar el 3% dels passius de les seccions de crèdit amb l'objectiu d'establir un contingent amb vista a entitats en fallida, com ara la cooperativa de Cambrils.

El que critiquen els representants de la pagesia és, en paraules de Marcel Matamoros, de la Cambra Arrossera del Montsià, “la rapidesa amb què s'ha tramitat tot, ja que cap entitat ha pogut participar en el debat, la poca transparència que s'estableix per a la gestió del fons i l'obligatorietat de les aportacions”. Per ara, el Partit Popular ha estat l'única formació que ha donat un suport obert als afectats per la mesura, motiu pel qual els diputats van ser els únics que no van rebre cap xiulada durant la protesta.

Es neguen a pagar

El decret estableix que les cooperatives havien de fer el pagament dimecres passat, una decisió que cap de les adherides a la protesta ha complert per ara. En aquest sentit, el col·lectiu exigeix una nova negociació del decret que estableix la creació del fons. Pel que fa a les entitats de les Terres de l'Ebre assistents a la mobilització d'ahir, hi van ser presents la cooperativa de Santa Bàrbara, la de la Sénia i la de Batea.

LA FRASE

La mesura s'ha tramitat de manera ràpida, sense transparència i amb caràcter obligatori
Marcel Matamoros
president de la cambra arrossera del montsià

Protesta en una jornada molt concorreguda

Els representants de les cooperatives catalanes van triar la jornada de debat del pressupost per fer arribar el seu malestar als parlamentaris. El president Carles Puigdemont va rebre xiulits mentre que altres mandataris es van acostar a parlar amb els afectats per conèixer de primera mà la problemàtica. El decret afecta unes deu cooperatives de les Terres de l'Ebre i més d'una trentena de la resta del país. Si es fes el pagament, el fons de garantia tindria aproximadament uns 10 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona