Política

Eleccions 26-j

Zapatero vaticina que Catalunya i Espanya estaran juntes eternament

L'expresident espanyol visita Catalunya per apuntalar la campanya del PSC amb l'advertiment que el procés sobiranista no acabarà amb la independència

“Res és per sempre llevat estar junts.” José Luis Rodríguez Zapatero va advertir ahir que el procés sobiranista català no acabarà amb la independència i va augurar que Catalunya estarà dins de l'Estat espanyol eternament. Ho va dir des de Santa Coloma de Gramenet, un dels últims feus que reté el PSC a l'àrea metropolitana. L'expresident espanyol va concedir que cal diàleg entre les parts i que “Espanya ha de parlar també en català”. “És molt millor el dret a compartir que el dret a trencar, Catalunya té dret a compartir grans coses, té dret a ser i a representar més a Espanya”, va acceptar. Segons Zapatero, entre el que més s'admira internacionalment de l'Estat hi ha Catalunya i el seu “amor propi”. “No hi ha res millor que viure junts”, va insistir.

L'expresident va apostar per grans acords socials i polítics, liderats per Pedro Sánchez, festejat tant pel PP per la dreta com per Podem per l'esquerra. Però gran part del discurs el va dedicar a atacar la formació de Pablo Iglesias, a qui va reclamar, sense esmentar-lo directament en cap moment, més humilitat i menys lliçons d'esquerres.

L'exlíder socialista va reivindicar que el PSOE és qui representa la socialdemocràcia: “M'alegro que hi hagi qui busqui la socialdemocràcia, que vagi trobant el camí de les coses raonables, però nosaltres vam fer aquest viatge fa molts anys.” Encara més: “Nosaltres mai vam ser antisistema, vam ser defensors de les institucions, perquè només amb institucions sòlides i creïbles es pot fer un país i una nació; una pàtria no són els discursos.”

Entre crits de “president”, Zapatero va rubricar els atacs a Iglesias amb l'enorgulliment de ser el PSOE el partit de les dones: “Meritxell Batet m'agrada molt més que Carolina Bescansa. I Núria Parlon és infinitament millor que Ada Colau. Al temps!”

El PSC jugava a casa. L'alcaldessa Parlon va arengar un públic entregat que Podem només volia el canvi si el podia liderar. Els socialistes catalans van recórrer ahir al crèdit de l'obra de govern de Zapatero davant de gairebé set-centes persones. La candidata, Meritxell Batet, va remuntar-se a la sortida de la guerra de l'Iraq i va atribuir a l'expresident haver garantit les pensions i haver posat fi a ETA. També va celebrar la llei de la dependència i la consecució del matrimoni igualitari. De fet, Zapatero va fer l'ullet al col·lectiu homosexual, amb un record per a les víctimes de la matança d'Orlando. El nom de Barack Obama va tornar a aparèixer en campanya, després que Mariano Rajoy l'esmentés en el debat a quatre de dilluns per celebrar la pròxima visita del president dels Estats Units a Madrid. “Em sento a prop del president Obama quan combat de manera valenta Donald Trump”, va rematar Zapatero.

El PSOE i la política de pactes animen la campanya

M. OLIVA

El socialista Jordi Sevilla va provocar ahir un nou terrabastall polític en reclamar que després del 26-J es deixi governar el candidat que aconsegueixi més suport parlamentari. Si bé és la mateixa tesi que fins ara ha defensat Pedro Sánchez, hi ha un matís en les paraules de l'exministre de Zapatero, i és que no especifica –com sí que ho fa el candidat socialista– si això també exclou donar suport al PP si sumés més avals amb C's. Tant és així que des de l'entorn de Sevilla –un dirigent contrari a pactar amb Podem– s'incideix que del que es tracta és d'evitar unes terceres eleccions i, en aquest sentit, sembla compartir el missatge de Felipe González d'abstenir-se davant un govern de Mariano Rajoy si torna a ser el més votat. El PP ironitzava amb la “por” de Sánchez de quedar tercer, mentre des de Podem s'interpretava el tuit de Sevilla com a al·legat a favor de la gran coalició. Per tal de tallar la polèmica, des del nucli dur de Sánchez es reiterava que el PSOE mai no permetrà un govern del PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT FRANCÈS

Nova reunió d’Els Republicans per ratificar l’expulsió del seu líder

BARCELONA
Cimera del G7

Els líders del països més rics aborden a Bari l’ajuda a Ucraïna

Barcelona
política

L’Àrea Metropolitana de Tarragona comença a definir els lideratges dels serveis que s’estudien mancomunar

Reus
política

Montero descarta el finançament singular que ERC reclama per investir Illa

barcelona
política

Boye diu que estan “preparats” per a una eventual detenció de Puigdemont

barcelona
política

Activen el formulari per tornar les multes de la ‘Llei mordassa’ pel procés

barcelona

Eva Menor (PSC) deixa l’alcaldia després de 15 anys per dedicar-se al Parlament

Badia del Vallès
política

ERC, molesta amb Junts perquè la vol forçar a posicionar-se d’immediat

barcelona
argentina

El Senat argentí aprova el pla “motoserra” de Milei

barcelona