Política

Una moció de censura que trenca l'etern bipartidisme

ERC va entrar per primer cop a l'Ajuntament de Caldes i va acabar pactant amb el PSC per fer fora CiU del govern

El balneari Colón, fet destacat de l'any

Les previsions ja indicaven canvis importants en l'històric bipartidisme de Caldes d'Estrac, on el PSC i CiU s'havien intercanviat el govern i l'oposició respectivament durant dècades. Els resultats de les eleccions municipals van confirmar el bon moment d'ERC i el partit va entrar al consistori amb quatre regidors, ocupant el primer lloc a l'oposició, que el mandat passat corresponia al PSC. Al capdavant, Rosa Pou, una artista i titellaire de caràcter conciliador a qui tant convergents com socialistes van intentar convèncer l'endemà dels comicis per formar govern. Pou va preferir mirar-s'ho de lluny fins a conèixer més a fons el funcionament de l'Ajuntament. Finalment, el gener del 2016 la moció de censura d'ERC i el PSC va fer fora l'alcalde Joaquim Arnó (CiU) i posteriorment van tancar un pacte de govern.

L'estabilitat de l'acord entre les dues forces d'esquerres s'ha mantingut fins ara, segons els seus protagonistes, “gràcies a la confiança mútua i a l'objectiu comú de treballar per Caldes més enllà de les sigles”. De fet, han estat uns mesos d'aprenentatge continu, especialment per als regidors republicans, que s'estrenaven en la gestió de l'administració local. El primer i gran repte que va haver d'afrontar el nou govern va ser el deute que el balneari de l'hotel Colón tenia amb el consistori, al qual s'afegien diversos expedients per irregularitats en el servei. La promesa de pagament feta pel propietari es va acabar complint el maig passat amb el cobrament dels 700.000 euros pendents. Tot i això, queda per resoldre el futur del balneari després que el consistori recuperés la concessió i que es plantegi la viabilitat de fer-se'n càrrec.

En l'àmbit cultural, la renúncia a una segona edició del Festival de Santa Florentina després que Caldes agafés el relleu a Canet l'any 2015 va ser molt discutida, sobretot per CiU, que hi havia fet una gran aposta. L'argument del nou govern va ser el cost inassumible per a les arques municipals.

La recuperació d'una relació més fluida entre la Fundació Palau i l'Ajuntament i l'anunci del nou govern d'un estudi econòmic i financer de l'Entitat Pública Empresarial Local Caldes XXI (EPEL XXI) marcaran els propers mesos, en què també destaca el compromís de revisar el projecte d'ampliació del balneari municipal i potenciar les accions de promoció del poble.

les claus

El balneari del Colón

La polèmica concessió dels banys termals de l'hotel Colón havia generat un deute de 700.000 euros que, tot i les gestions de l'anterior govern, s'ha fet efectiu en el mandat de Rosa Pou.

Santa Florentina

Caldes va aconseguir ser la seu del prestigiós festival de música clàssica com a gran aposta cultural. La segona edició, que s'havia de fer aquest estiu, es va desestimar perquè era massa cara.

EL CONSISTORI

‘Veni, vidi, vici'

ERC va aconseguir finalment en les darreres eleccions municipals representació en un Ajuntament marcat per la lluita entre CiU i el PSC. Amb quatre regidors va passar a encapçalar l'oposició i després d'uns mesos va pactar amb el PSC per fer fora l'alcalde Joaquim Arnó (CDC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri