Política

Guerra bruta

Dotze detinguts en l'operació anticorrupció de la Guàrdia Civil

Entre els arrestats hi ha els exalcaldes d'Anglès i l'Ametlla de Mar i el president de la consultoria Efial

S'han fet 48 escorcolls a Catalunya, Madrid, Guadalajara i Andorra, i setze requeriments

Es tracta d'una peça separada del cas 3% i està ordenada pel jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell i la Fiscalia Anticorrupció

La Guàrdia Civil ha iniciat a primera hora d'aquest dimarts una operació (Térmyca) en diversos ajuntaments de Catalunya amb dotze detinguts en el marc d'una operació relacionats amb l'activitat de la consultora Efial . contra suposats delictes contra l'administració pública, organització criminal, malversació, prevaricació, suborn, tràfic d'influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques, frau i infidelitat en la custòdia de documents.

Entre els detinguts es troba Josep Manel Bassols, exalcalde de CDC a Anglès (Girona) i exdirector de campanya del president de la Generalitat i exalcalde de Girona, Carles Puigdemont. Bassols, que va portar la campanya de Puigdemont a les eleccions municipals del 2011, va ser un dels detinguts l'octubre del 2015 en una altra operació de la Guàrdia Civil, Petrum, per presumptes pagaments de comissions il·legals a CDC a canvi d'adjudicació d'obra pública.

També s'ha arrestat Toni Martos, president de la consultora Efial i a qui els investigadors situen en l'epicentre d'aquesta trama, que va crear estructures paral·leles en els ajuntaments ajudant-se de societats fictícies.

Entre els detinguts es troba un altre exalcalde, el de l'Ametlla de Mar (Tarragona), Andreu Martí.

Les actuacions van començar en les denúncies de regidors de diversos dels consistoris afectats.

48 escorcolls

L'ampli dispositiu policial ha estat ordenat pel jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, que va porta el cas Torredembarra des del juny del 2014 , l'anomenat cas 3%, i coordinat per la Fiscalia Anticorrupció.

La Fiscalia Anticorrupció ha informat que s'han fet 48 registres e diferents localitats de l'Estat, la majoria a Catalunya, i a Andorra. També s'han fet 16 requeriments a Ajuntaments i organismes públiques, que tenen com a objectiu, segons la fiscalia, “recollir expedients de contractació de diversos organismes i empreses que poguessis derivar en delictes contra l'Administració Pública”.

En concret, s'han fet escorcolls en 14 domicilis, 7 despatxs professionals, 12 en societats mercantils, 7 en entitats públiques i 8 en els Ajuntaments de Tortosa, Ascó, Vandellòs i l'Ametlla de Mar. Però també a Torrejón de Ardoz, Miraflores de la Sierra i Chinchón (Madrid); i Trillo (Guadalajara).

Lesdetencions

S'han fet dotze detencions, segons ha confirmat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Entre els arrestats hi ha l'exalcalde de l'Ametlla de Mar, el convergent Andreu Martí.

Els requeriments s'han fet en diferents ajuntaments, com el de Girona, Barcelona i la Seu d'Urgell , entre d'altres. La informació estaria relacionada amb l' empresa de consultoria Efial.

L'activitat delictiva

Segons Anticorrupció, “l'activitat delictiva” ha saltat d'ajuntaments catalans a alguns d'Espanya, després que Efial va ser absorbida fa mesos per la societat CGI, que ha estat contractada per diversos ens locals de diverses províncies espanyoles.

Segons la fiscalia, l'organització criminal construïen estructures paral·leles als ajuntaments per evitar en la seva actuació la tasca supervisora del secretari i interventor municipals.

Així s'ha detectat la creació de la figura instrumental i fictícia de societats públiques sense activitat específica, creant un entramat fraudulent pel qual es desviaven fons públics municipals d'Ajuntaments a la citada entitat pública i d'aquesta a la societat mercantil privada.

Les actuacions es troben sota secret de sumari.

Periodistes abans que la Guàrdia Civil

Alguns mitjans de comunicació han informat de l'operació de la Guàrdia Civil i dels escorcolls en diversos consistoris a primera hora del matí. Diversos periodistes s'han presentat en ajuntaments com Tortosa, l'Ametlla de Mar i Girona abans que comencés l'operació i arribessin fins al lloc els agents de la Guàrdia Civil. Així ho ha assegurat, per exemple, l'alcalde de Tortosa i un treballador municipal de l'Ametlla de Mar, que han sentit atònits per la ràdio que la Guàrdia Civil suposadament estava escorcollant en els consistoris, quan en realitat no hi havia cap presència d'agents uniformats.

El mateix ha passat en l'Ajuntament de Girona, on la presència de mitjans de comunicació era molt nombrosa, abans que es personessin els agents.

Cas Torredembarra

L'operació, anomenada Térmyca, s'ha iniciat a partir de les investigacions que porta a terme el jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, a partir del cas Torredembarra, de presumptes delictes contra l'administració pública i que estaria vinculada, entre altres casos, a adjudicacions irregulars fetes presumptament a dit. Per tant, seria una peça separada del cas 3%.

De fet, el cas Torredembarra té diverses peces separades, com l'ara qüestionada Oficina Antifrau de Catalunya, que va investigar contractacions de l'Ajuntament de Girona en l'etapa com a alcalde de Carles Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona