Política

Eleccions 26-J

La formació del nou govern espanyol

‘Barons' del PSOE no descarten que Sánchez provi sort

Iceta i Armengol ho veuen factible si Rajoy fracassa

Puig, en canvi, insinua que es podrien replantejar el no

Uns diuen blanc, els altres diuen negre. Un sector aposta per no moure ni un dit i assumir que l'oposició és on l'han situat els electors, i d'altres –entre ells Miquel Iceta– no veurien malament que Pedro Sánchez provés sort i intentés una investidura si Mariano Rajoy fracassa. Donen oxigen a un líder en hores baixes. El cert és que, més enllà que al PSOE gairebé mai no hi ha unanimitat en res, ara es prepara per escenificar, dissabte vinent, un no rotund a facilitar un govern del PP. De portes enfora, s'espera que hi hagi poques dissidències entre Sánchez i els líders territorials a l'hora de consensuar la negativa. Però, segons s'ha pogut observar en els primers contactes del secretari general amb els seus barons, el que ara és un rebuig absolut, més endavant es podria reconsiderar i acceptar la línia extremenya o andalusa –tot i que aquests darrers no ho expliciten en públic– d'abstenir-se a la primera i deixar governar el PP.

Així, si el dia anterior la dirigent del País Basc, Idoia Mendia, i la de Madrid, Sara Hernández, tot i ser clarament partidàries del no, obrien la porta a celebrar un nou comitè federal si cal canviar de posició, ahir al president del País Valencià, Ximo Puig, se li escapava que “no es pot córrer més que el futur” quan se li va demanar si hi hauria un canvi de rumb en el cas que la investidura de Rajoy fracassés. Puig, en aquest sentit, no va descartar “noves decisions”.

A banda del valencià –el qual sempre ha estat més proper a les tesis de Susana Díaz que a les de Sánchez–, pel despatx del líder del PSOE ahir també va passar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que, al contrari d'altres dirigents socialistes que no volen ni sentir a parlar d'encetar una negociació, incidia que Sánchez podria intentar la investidura si Rajoy no se'n surt. També hi afegia que hi poden haver altres opcions. Això sí, sigui quin sigui l'escenari, hi afegia que el PSOE no es pot quedar “amb els braços plegats” si el PP no troba aliats.

Si més no, la tesi d'intentar formar un govern alternatiu l'havia deixat caure una estona abans la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol. La balear, doncs, era la primera a posar veu als sectors que no es resignen a escollir entre l'abstenció o les terceres eleccions, i feia bona la crida llançada aquests dies pel líder de Podem, Pablo Iglesias.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona