Política

Rajoy sotmetrà a un setge el PSOE per ser investit el 5 d'agost

El president espanyol amenaça de convocar noves eleccions pel 27 de novembre si Sánchez i Rivera no li garanteixen una “mínima” estabilitat

El socialista assegura que “ara per ara” el PSOE diu que no

El 5 d'agost. És la data escollida per Mariano Rajoy per a una segona votació d'investidura i és la que utilitzarà per sotmetre a una forta pressió el PSOE i, de retruc, C's perquè li permetin ser president i perquè li garanteixin una “mínima” estabilitat per poder governar. De moment, però, Pedro Sánchez li ha dit que no i Albert Rivera li ha confirmat una abstenció. Amb 137 escons, el líder del PP deixa entreveure que abans de perdre el temps amb un debat que no el ratificaria en el càrrec, obriria “un període de reflexió”; és a dir, sotmetria a un placatge aquests dos partits per determinar quina és la solució: si accepten la victòria del PP o volen anar a unes terceres eleccions que també tenen data, el 27 de novembre.

A primer cop d'ull, la primera foto de la legislatura entre el líder popular i el socialista és força similar a l'anterior: el PSOE es nega en rodó a facilitar la investidura i el PP suggereix que no tindran cap més sortida que deixar-lo governar. Però els matisos des d'aquella imatge del desembre varien força: Sánchez ara no està en condicions de provar una investidura –els barons més influents no li permetrien– i Rajoy té la paella pel mànec amb l'amenaça de deixar-los retratats amb unes noves eleccions.

Després de la reunió entre l'aspirant a president i el que ja es presenta com a líder de l'oposició, Rajoy es va mostrar tranquil i confiat sobre el seu futur. Assegura que té pressa, però també és cert que vol anar sobre segur a la investidura i, sobretot, el preocupa l'endemà. L'obsessió de Rajoy, de fet, és tirar endavant el pressupost de l'Estat, garantir reformes vinculades a l'economia i poder complir els compromisos amb la UE. Tenint en compte la dificultat numèrica, la resta d'assumptes poden esperar, admetia en una conversa informal amb els periodistes. En tot cas, i després que al matí semblava haver dit que no aniria a una investidura si no tenia garantit que la superaria, més tard matisava dient que obrir el període de reflexió per veure “quines són les intencions del PSOE i C's” per donar sortida a la situació no és incompatible amb presentar-se al debat. D'aquí que s'especulés amb la possibilitat que sigui Felip VI qui decideixi donar temps a Rajoy perquè continuï explorant acords abans de formalitzar la seva candidatura.

Cap tracte amb el PDC

En tot cas, a diferència del PNB, que continua sent una peça cobejada, amb el que va garantir que no té intenció d'establir complicitats és amb el Partit Demòcrata Català, malgrat que Sánchez l'havia encoratjat al matí a dialogar i estendre ponts amb aquesta formació adduint raons de proximitat ideològica i també per posar fi a la situació de bloqueig entre l'Estat i Catalunya.

Mentrestant, Sánchez tornava a oferir una inflexibilitat que algunes de les seves respostes acabaven desmentint. “Ara per ara” no facilitaran la investidura, proclamava el socialista, en una declaració que semblava obrir la porta a una futura abstenció pel fet que afegia que la “solució” a l'actual atzucac i per evitar una tercera cita a les urnes ha de tenir en compte el PSOE. La clau podria ser que, si Rajoy finalment se'n surt amb C's i CC i els arrenca un sí i es presenta al Congrés amb 170 suports –a sis de la majoria–, Sánchez sap que el placatge intern perquè s'abstinguin serà insuportable. Però el secretari general va fer que les seves declaracions tinguessin una doble lectura, tant es podia interpretar que acabarien cedint a la pressió si Rajoy aconsegueix trencar el seu aïllament actual com que no es descarta com a candidat a una investidura si Rajoy fracassa.

Si tingués la certesa total que no puc sortir investit, obriria un període de reflexió amb els partits
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
Ara per ara, el PSOE es reafirma en el seu vot contrari a la investidura de Mariano Rajoy
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
L'opció d'articular un govern de Pedro Sánchez és difícil, sí, però la resta són impossibles
Francesc Homs
portaveu de PDC al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona