Política

El govern francès afirma que l'autor de la matança de Niça està “vinculat d'alguna manera a l'islamisme radical”

El primer ministre francès explica que ara cal investigar quins han estat els seus còmplices i quin lligam té amb grups terroristes

Valls augura que en la “guerra” contra el terrorisme hi haurà “més víctimes innocents”

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha afirmat que l'autor de l'atemptat d'aquest dijous a la nit a Niça “és un terrorista, sens dubte, vinculat d'alguna manera o altra amb l'islamisme radical”.

En una entrevista a la televisió pública, Valls ha qualificat el succés d'“acte terrorista” i ha apuntat que ara caldrà determinar “quins van ser els seus còmplices o els seus vincles amb el terrorisme”.

El cap del govern ha volgut tancar així els dubtes que han començat a sorgir a França sobre les motivacions de l'autor de la massacre, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel , al no haver-se descobert fins ara cap indici que provi que l'atacant actuava a les ordres o inspirat pel grup gihadista Estat Islàmic (EI).

“Daeix (transcripció fonètica de l'acrònim d'EI en àrab) està reculant a Síria i Iraq. Fem tot per lluitar contra el terrorisme, és una guerra llarga a l'interior i l'exterior del país”.

En aquest sentit, ha insistit en el missatge del president francès, François Hollande, que el país reforçarà els mitjans de la coalició internacional. Ha recordat que la setmana que ve hi haurà “una reunió molt important” al respecte a Washington, on participarà el ministre francès de Defensa, Jean-Yves Le Drian.

Valls: “Hi haurà més víctimes innocents”

Ha avisat que en la “guerra” contra el terrorisme que afronta França “hi haurà sens dubte més víctimes innocents”, però s'ha mostrat “convençut” que al final els radicals seran derrotats.

El primer ministre ha rebutjat les crítiques de l'oposició per no haver garantit la seguretat dels espectadors que presenciaven els focs artificials del 14 de juliol al passeig marítim de Niça. Ha negat que el dispositiu fos insuficient i ha assenyalat que va ser el mateix que va estar vigent a l'Eurocopa o al Carnaval d'aquesta ciutat.

Valls ha apel·lat a la unitat nacional, que s'“imposa més que mai”, però ha admès que les preguntes són legítimes. Tot i així, ha destacat que en els tres últims anys s'han frustrat quinze projectes d'atemptats gihadistes.

Finalment, ha justificat la pròrroga de tres mesos de l'estat d'emergència, que expirava el proper 26 de juliol, per “la necessitat de continuar mobilitzant les forces de seguretat davant aquesta amenaça”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona